Forum bruli.pl v3.5 Zwiększenie temperatury powrotu i zmniejszenie spalania. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Pavelinho
![]() |
Witam, Proszę o jakieś sugestie. Walczę z ustawieniami pieca (jak my wszystcy ![]() Od jakiegoś czasu próbuję zmniejszyć spalanie za pomocą trybu manualnego. Różne moce dmuchawy i konfiguracji (40s postój/5 podawania; 35s postój/7 podawania, 50-60% dmuchawa etc). Nie potrafię ustabilizować i zwiększyć temperatury powrotu. Spalanie o wiele mniejsze ale ciągle sporo niedopalonego ekogroszku). Pozdrawiam, Paweł
|
|||
|
||||
energotop
![]() |
Wielkie spalanie? Tzn ile i co ogrzewasz? Jaki masz kocioł i jaki palnik? Pompą mieszającą ciężko ustabilizować temperaturę powrotu. Prędzej zrobisz to bypassem, ewentualnie puszczając pompę cwu na stałe.
|
|||
|
||||
crazyman
![]() |
cos nieprawidłowo masz poustawiany piec...temperatura zadana 55 a powrotu 38 ?
ustaw sobie conajmniej Minimalna temp. powrotu 45 °C dodane 2018-11-15 15:48i przejdz z recznego na spalanie grupowe ![]() |
|||
|
||||
energotop
![]() |
Nie wiem co w tym dziwnego?
|
|||
|
||||
crazyman
![]() |
Za niska temperatura powrotu
|
|||
|
||||
Pavelinho
![]() |
Dokladnie tez uwazam ze temperatura powrotu za niska. Na grupowym dwa razy wieksze spalanie niz na manualnym.
I juz mowie: dom 150m2 ale "chodzi" 5 petli podlogowki i cwu grawitacyjnie. Min temp powrotu 45 juz ustawilem jak sugerowano. Crazyman tak. 55 zadana i zmniejszylem z 58. Piec konstal 20kw. Grupowe ladnie trzymalo temp powrotu ale zasobnik 180kg w tydzie zezarlo. Moj hydraulik rowniez sugerowal kiedys pompke dodatkowa na powrot. |
|||
|
||||
crazyman
![]() |
Zastanawia mnie ten pierwszy wykres...tam temperatura powrotu jest stabilna wzgledem temperatury kotla...
Fizycznie w instalacji jak to jest zrobione ? Chyba wlasnie w ustawieniach powinienes miec wlaczona dodatkowa pompe kotlową - wtedy na schemacie pojawi sie bufor i ta pompka pracuje 24h Ja tak mam i sprzeglo hydrauliczne ktore miesza powrot z zasilanien A takie cudy jak na drugim wykresie to mialem gdy w ustawieniach pompe kotlowa ustawilem jako pompe mieszajaca i to byl blad. A co do grupowego to ustaw sobie: Moc min 8kw - 4 lub 5 podan i nadmuch 36% Moc max 12 kw - 4 lub 5 podan i nadmuch 38% I po calej nocy zdaj relacje Ja tez zaczalem przygode z kotlem i spalil w 4 dni 125kg |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Pavelinho na pierwszym wykresie bardzo często piec pracuje w podtrzymaniu, na drugim mniej, czy masz dobrze ustawiony tryb podtrzymania?
Niedopalony ekogroszek może powodować złe ustawienie podtrzymania. |
|||
|
||||
Pavelinho
![]() |
@Crazyman. Niestety ustawienie Minimalnej temp powrotu na 45 nic nie dalo. Takie same schodki. A i dzisiaj po nocy cały pojemnik z popiolem. Rozwiniesz trochę temat ustawienie pompy kotlowej jako pompy mieszającej? Oraz skoro mam piec 20kw to czy nie za malo bedzie ustawic 8 i 12 kw? Piec nie powinien chodzic na 65-80%? Dwa wyjścia z pieca. Jedno grawitacyjnie CWU a drugie Podłogówka z pompką chodzącą non-stop (plus zawór trójdrożny). Fotkę zaraz ogarnę ![]() @Anaana, moge prosic o sugestie? Jak dobrze ustawic podtrzymanie. Przeszedłem na grupowe 8 i 12 jak sugeruje Crazyman. Wrzucam tez fotke z ustawieniami powrotu. |
|||
|
||||
energotop
![]() |
Crazyman. Twoje sugestie dotyczace ustawien grupowego niewtety nic nie dadza. Inny palnik, inny kocioł, inna dmuchawa. Kopiuj / wklej nie pyknie.
Zostaw retortowy ręczny i go dopieszczaj. Stosunek ok 1/7 histerezę w przedziale 1-3 st. Pisałem Ci już że pompa mieszającą bedzie często się załączać. By pass, ewentualnie puścić pompę mieszającą ciągle kryzujac przepływ. Aaaaa możesz wydluzyc podtrzymanie, wylaczyc algorytm wygaszenia w podtrzymaniu do 40minut, i już się nie wtrącam. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
energotop napisał » 2018-11-15 14:40 Wielkie spalanie? Tzn ile i co ogrzewasz? Jaki masz kocioł i jaki palnik? Pompą mieszającą ciężko ustabilizować temperaturę powrotu. Prędzej zrobisz to bypassem, ewentualnie puszczając pompę cwu na stałe. energotyp widzę ,że wszystko czytasz ze "zrozumieniem" ![]() ![]() |
|||
|
||||
Pavelinho
![]() |
Wtrącaj się wtrącaj energotop
![]() Crazyman. Znalazłem możliwość załączenia pompy kotłowej w opcjach. Pompy -> Funkcja pompy dodatkowej (teraz na Pompa mieszająca). |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pavelinho mógłbyś jaśniej tzn.dokładniej opisać swoją instalację , bo to co napisałeś wyżej zbyt wiele nie tłumaczy
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leon ma racje schemat schematem a instalacja nie wiadomo jaka ,zatrzymani pomp po dogrzaniu pomieszczen k..a daj nie, kotły węglowe najwiecej energi potrzebują na zagrzanie całego układu centralnego ogrzewania temp.w domu reguluj zawor 4 d lub grzejnikami
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tylko jak on ciśnie w podłogę 55st , to jak tu nie wyłączyć pompy jak w pięty parzy
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To ile ma podłogę jest dobrze ? Jak się rozgrzeje to potem oddaje, to źle ?
|
|||
|
||||
farante
![]() |
Ja puszczam w podłogę 28° przy tych temperatury zewnetrznych
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Qrwa , że się tak wyrażę ma grzać równomiernie tak żeby nie przekraczało zadanej temp wew. ( czytać takiej jaką preferujemy ) i nie przegrzewało temp. pomieszczenia
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
to jak on nie ma zadnego sterowania ,to spier. instalacje ja na grzejniki teraz daję 34-36c mam term. w instalacji z zaworem 4d ,wegiel to nie gaz spróbuję wyjasnic kocioł gazowy ma wymiennik około 3-5 l czyli palnik gazowy niema tam popiolu spieków itp nagrzewa go bardzo szybko i piec pyka nie ustawia sie jak kiedys temp.60c bo rzeczywiscie gaz grzał komin , a kotły na groch mają wymiennik od około 50 do 100l i po wyłaczeniu pomp w instalacji robi sie zimna woda która wraca do kotła i znowu trzeba nagrzac instalacje
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ale jak jest w sam raz przy 38 to zmieniać ? Co to szkodzi że pompa staje, przecież piec też wtedy staje i nie spala paliwa.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||