Forum eCoal.pl v3.5 Problem z wybijaniem wody z kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Witam
Od paru dni zauważyłem na nowym kotle ( Ogniwo Eko Plus M 20kW) ze wodę mi wybija rurą bezpieczeństwa gdy po wyłączeniu pompy CO1 , m.in. Piec ma zadana 55 st i gdy wyłączy się pompa po osiągnięciu temp dogrzania pomieszczenia po paru minutach kolo 10 , temp na piecu wzrasta powyzej 70 st i nagle ruszanie i drganie tak jakby sie cos gotowało rurą bezpieczeństwa która pełni też role wzbiorczą . Z tego co hydraulik mi mówił ze zrobione jest dobrze to dlaczego tak się dzieje. Pierwszy raz mam do czynienia z kotłami automatycznymi wiec proszę o wyrozumiałość
|
|||
|
||||
energotop
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Jest
Ponizej link do zdjęć z zbiornika i instalacji https://drive.google.com/folderview?id=15CPOr7rNjAokf_2etGjDjKkaXnQ1_Pw8 |
|||
|
||||
energotop
|
Ale wyciąga Ci wodę z układu przez rurę przelewową?
dodane 2018-11-12 20:53To na pierwszym zdjęciu to jest odpowietrzenie zbiornika wyrównawczego? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Słychać ze woda leci przelewem przez chwile nawet zrobilem próbę ze ten odpowietrznik odkrecilem całkiem i tak samo sie działo
|
|||
|
||||
bigesdiges
|
Masz zawór 4d? Może zawór 4d zamyka się jak dogrzejesz i robi się mały układ zamknięty, jeśli masz przelew poza zaworem 4D?
|
|||
|
||||
leON22
|
Moim zdaniem masz zapowietrzony układ i dlatego takie objawy 😐
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A mam pytanie czy jest mozliwe uszkodzenia fabrycznie czujnika temperatury wyjsciowej z kotła , bo gdy wybija wode z kotla to powinno pokazywac gdzie w granicach gotowania wody a on nie wychwytuje tego a z rury bezpieczenstwa az para leci?
|
|||
|
||||
leON22
|
Wszystko jest możliwe, najlepiej go sprawdzić. Najpierw czy jest właściwie zamontowany w dedykowanym miejscu w kotle, czy dobrze dolega (można podwinąć aluminiową folią) ewentualnie wyjąć go z kotła włożyć do wrzątku i sprawdzić jaką temp. wskaże ? Oczywiście najpierw przełączyć ster na tryb ręczny
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A ten czujnik juz fabryka montuje ? Bo jak tak tonaserwis zadzwonie
|
|||
|
||||
karoka65
|
Taaa, zaraz serwisant pojedzie Ci czujnik w dziure wsadzić.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie musisz sie odrazu burzyć
|
|||
|
||||
leON22
|
Tylko co by się nie pomylił z tymi dziurami
|
|||
|
||||
karoka65
|
voltron napisał » 2018-11-27 10:50 A ten czujnik juz fabryka montuje ? Bo jak tak tonaserwis zadzwonie Bo jak czytam takie teksty to nie bardzo wiem czy się śmiać czy płakać nad takim pacjentem. A co będzie dalej jak do włożenia czujnika w kapilarę potrzeba serwisanta? |
|||
|
||||
leON22
|
Wiesiu mnie też czasami ręce opadają , o reszcie nie wspomnę
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak daleko ma być czujnik "wsadzony/osadzony" od temp. wody kotła do końca czy ma jakiś być odstęp.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Do oporu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czujnik dopchany do końca (producent wsadził za duży dławik do srednicy kabla w ten sposób kabel poruszał się )
Mógłby ktoś sprawdzić ustawienia sterownika czy jest OK Dom 160 m2 uzytkowego lata 75 nieocieplony mur 45cm Okna nowe, instalacja miedziana , kaloryfery aluminiowe |
|||
|
||||
leON22
|
Powiedziałbym , że jest OK ale... ta ochrona powrotu zaworem 4D ogranicza jego działanie w obiegu CO1 , tzn. ochrona ma wtedy priorytet . Przy aktywnym regulatorze pogody za zaworem 4D i ustawionej krzywej grzania , przy obecnych warunkach -5st na zewnątrz , powinieneś mieć za zaworem temp.ponad 52st , a u Ciebie tylko 43 st ( dla 0*C - 50 st za zaworem ) Dla temp.zadanej na kotle w automacie powinno wystarczyć 60st i tak podbije Ci do 65 st , powrót min 45st , dla M-ki zalecany jako warunek gwarancji kotła min.50 st
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Właśnie ten powrot jest za niski , co mam zmienic w ustawieniach
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||