Forum  Sklep esterownik.pl  Zamiana zaworu 3D z termostatem + kapilara zewnetrzna, na siłownik elektrotermiczny NC 230V i czujnik za zaworem Subskrybuj
2018-10-29 12:01
  Djack Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dzien dobry,

w instalacji do podlogowki mam zawor 3D z termostatem i zewnetrzna kapilara.
Jako ze chodzenie do kotlowni celem zmiany nastawy przestalo mnie rajcowac, 
chcialem to rozwiazanie zamienic na silownik + czujnik temperatury za zaworem.
Czy takie rozwiazanie zadziala w mojej instalacji ??

Pozdrawiam
 Jacek



2018-10-29 14:30
  Ameno25 Posts: 2375 Ostrzeżenie: 0
Zadziała czemu nie , tylko że trzeba bedzie zrobic przeróbki 
Wywalasz ten termostatyczny , w jego miejsce raczej manualny 3d plus siłownik Ci nie wejdzie wiec bez przeróbk sie nie obejdzie , trudno cokolwiek powiedziec nie widząc jak masz zrobiona instalacje 
2018-10-29 20:10
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Foto szafki rozdzielaczowej wyjasniłoby sprawę.
2018-10-30 09:26
  Djack Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2018-10-29 14:30
Zadziała czemu nie , tylko że trzeba bedzie zrobic przeróbki 

No wlasnie przerobek chcialem uniknac, stad moje pytanie o zastosowanie silownika, ktory w sklepie esterownik przeznaczony jest do podlaczenia do listwy HB.

Termostat nie jest umieszczony w szafce rozdzielacza, tylko na zewnatrz.
Ten schemat przedstawia instalacje odpowiedzialna za podlogowke, no i za pompka jeszcze rozdzielacz.




Dla jasnosci zawor 3d jaki mam obecnie



2018-10-30 14:33
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Djack ty raczej na moje oko masz tu chyba 3D rozdzielające i stąd ten dyskomfort z bieganiem. Gdyby był to zawór mieszający to do kotłowni byś zaglądał przy większych zmianach temperatury celem delikatnej korekty tego co idzie na podłogę. Jak w tym przypadku założysz sterownik do listwy to będziesz dawał na zmianę full temperaturę z pieca lub nic.

Zerknij jeszcze na ten zawór czy na pewno są na nim strzałki tak jak na tym ze zdjęcia.
2018-10-30 15:07
  Djack Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
mamut napisał » 2018-10-30 14:33
Djack ty raczej na moje oko masz tu chyba 3D rozdzielające i stąd ten dyskomfort z bieganiem. Gdyby był to zawór mieszający to do kotłowni byś zaglądał przy większych zmianach temperatury celem delikatnej korekty tego co idzie na podłogę. Jak w tym przypadku założysz sterownik do listwy to będziesz dawał na zmianę full temperaturę z pieca lub nic.

Zerknij jeszcze na ten zawór czy na pewno są na nim strzałki tak jak na tym ze zdjęcia.


Nie tyle ze musze co chwile biegac, ale ze wogole musze tam chodzic, jak sie temperatura zmienia na zewnatrz.
Dodatkowo chodzi o mozliwosc zmiany tego zdalnie, ze jak mnie nie ma w domu, to zebym zonie nie musial tlumaczyc ktorym ustrojstwem ma tam pokrecic.


Grzejniki juz mam ogarniete przez system bezprzewodowy, teraz chcial bym ogarnac i podlogowke, zeby zagladac do kotlowni raz w tygodniu.
Dlatego chce ta manualna glowice zamienic na silownik z czujnikiem, tyle ze bez ingerencji w sam uklad ogrzewania.

Mojej zonie powiedzial bym, "Kochanie spokojnie jestem inzynierem, wiem co robie", ale ze na hydraulice sie znam tyle ile znajde w internetach, to wrzucam zdjecie zaworu.



Po prawej piec, od dolu woda z powrotu

Jest wiec jakies wyjscie, zeby to eCoal przejal zarzadzanie nastawa tego zaworu ?
2018-10-30 15:57
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
No ja jestem tylko informatykiem.

Inżynier to już chyba nawet sporo żeby ogarnąć hydraulikę, tylko na spokojnie trzeba pomyśleć co i jak. Rozrysuj sobie jak płynie woda w instalacji i jako człowiek techniczny będziesz wiedział co można z tym zrobić, a czego nie bardzo się uda.

Według mnie możesz to wrzucić na HB i siłownik, ale i tak będzie to dalekie od zamierzonego celu, bo na podłogę tak czy siak idzie zbyt duża temperatura, a do zmiany na mieszający musiałbyś zmienić usytuowanie pompy.
2018-10-30 17:23
  Ameno25 Posts: 2375 Ostrzeżenie: 0
Jest gitara , tylko  czy ta głowica od ES mierzy temperature wody czy powietrza ?
2018-10-30 19:02
  pawel3 Posts: 315 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
No raczej że powietrza 😉. A nie można ustawić stałą T na podłogę. Zamontowac HB2 z głowicami  na rozdzielaczu i utrzymywać komfort w każdym pomieszczeniu.  
2018-10-30 19:14
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
mamut napisał » 2018-10-30 15:57

(...)

...do zmiany na mieszający musiałbyś zmienić usytuowanie pompy.



Czy aby na pewno? Przecież wg schatu w tej chwili jest właśnie mieszający. 
Głowica z kapilarą "napędza" zawór w 3D przymykający lub otwirający dopływ wody z powrotu kotła.
2018-10-30 20:32
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 no dobra, sam 3D jest założony "na odwyrtkę", spojrzałem na strzałki na nim, nie odnotowałem zaworu z filtrem, stąd zasugerowałem się, że pompa jest przed 3D.
dodane 2018-10-30 20:32no to w tym przypadku jeśli miałaby to być automatyka i bez przeróbek, to chyba wchodzi w grę siłownik 3-punktowy.
2018-11-02 10:42
  Djack Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak, siłownik 3-punktowy.

Już na początku, blednie zasugerowałem się tym, ze skoro 2-punktowy ma 2 stany on/off, to 3-punktowy ma dodatkowy stan pośredni, ale że jest to stan po odcięciu zasilania, to już nie doczytałem.

Wpis pojawił się tu, bo myślałem ze da się zastosować siłownik z sklepu esterownika.

Dzięki za poświęcony czas, a temat do zamknięcia


Users on-line: BLOKpiec, Jano-ekopellet18kw, karinka, kolusia, Mariuszj, pablo, Piotrek29061982, rudmar1, slawie, strzala1984, vascode, Voytek, Waldek

Recently added

Artur Zarzecze

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more