Forum  eCoal.pl v3.5  Ciągła praca dmuchawy Ogniwo eko plus 20kw sterownik e coal 3.5 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-10-28 14:07
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam bardzo serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem pieca na ekogroszek. I mam pewien problem a mianowicie piec mam ustawiony na tryb automatyczny w trybie zimowym, temperatura na kotle 45 stopni zawór 3d na 5,podawanie 10s  dmuchawa na 50% przerwa w podawaniu 15s czas pracy w podtrzymania 35min, kopiec prawidłowy. Problem mój polega na tym iż mimo mam ustawioną temp 45 stopni piec dobija do 50stopni ale nie przechodzi w stan podtrzymania po czym temperatura spada dmuchawa cały  czas pracuje24h niezależnie czy uzyskał temp czy nie. Zrobiłem przywrócenie do fabrycznych ustawień cały czas to samo nie przechodzi w podtrzymanie na zimowym. W trybie letnim tego nie było w momencie jak uzyskiwał temperature dawał sobie na wstrzymanie i było ok, na zimowym nie wiem czemu cały czas dmuchawa chodzi. Podpowie ktoś z doświadczonych co z tym zrobić? Ręce mi już opadaja
2018-10-28 17:15
  wlasti Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

TAK ma być w automacie

dodane 2018-10-28 17:15
noi KONIECZNE przeczytaj instrakszyn obsłużyn...

wiele ciekawych rzeczy tam jest...

np że tracisz na sprawności kotła gdy masz 45 stopni tylko
2018-10-28 17:35
  energotop Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
Ale po co czytac? Po co najpierw trochę przejrzeć forum? 
2018-10-28 17:59
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Na początku dziękuję za odpowiedź. Czytam instrukcje i forum ale nie wszystko jeszcze jest dla mnie zrozumiałe ,dlatego pytałem na forum żeby ktoś kto ma chwilę czasu i cierpliwości mi to wytłumaczył.  Teraz już wiem że mam przełączyć na grupowy. A instrukcji nie dostałem od tych co montowali piec no bo po co mieli zostawiać. Trzy światy z nimi przeszedłem nic nie wytłumaczyli tylko zamontowali odpalili i radz sobie sam. Dlatego pytałem bo to jest mój pierwszy piec na eko i uczę się jego obsługi jak byś pomógł w ustawieniach na tryb zimowy byłbym wdzięczny. 
2018-10-28 18:04
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
tutaj na dole strony masz instrukcje: https://esterownik.pl/nasze-produkty/ecoal-v35
2018-10-28 18:14
  wlasti Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

podepnij kocioł do internetu
bo na sucho ciężko będzie
2018-10-28 18:27
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Raczej z podpięcie ciężko będzie bo router mam piętro wyżej i po drugiej stronie domu w stosunku do kotłowni, wychodzi 3km kabla po zakretach 😉. Chyba że idzie foto wrzucić tutaj to bym wysłał screeny z panela. Aa nie mam czujnika pogodowego ani termostatu w pokoju tesciu oszczedzał. 
2018-10-28 19:18
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
wspinacz a co to za kociol masz
2018-10-28 19:42
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Ogniwo eko plus 20kw sterownik e coal v3.5 
2018-10-28 19:59
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
chlopie daj zadna na otle 60* ,  jesli 3d masz jako mieszacz ustaw sobie tak zeby na grzejniki szło ile tam chcesz .
45* zadanej na kotle  weglowym to czyste szalenstwo , na pewno nie oszczednosci 
2018-10-28 20:24
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Ok dam te 60stopni co 6 dni wrzucam 80kg mam mieszacz 3D., w pokojach mam 24 stopnie na termometrze. Tylko tesciu pyta się dlaczego wichura cała dobę chodzi, słyszy bo ma pokój o obok kotłowni. Wiadomo uczymy się na błędach i od bardziej  doświadczonych. Teraz wiem że w automacie ma chodzić cała dobe
2018-10-28 20:30
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
wcale nie prawda ze w automacie ma chodzic cala dobe ,  poprostu  odstawia sie tylko kiedy  nie potrafi utrzymac temp zadanej + 5 * , co spowodowane jest brakiem odbioru  wyprodukowanej mocy z kotła przez instalacje .
2018-10-28 20:53
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
No no to już się trochę pogubilem ,bo piszesz ze sie odstawiamy kiedy nie potrafi utrzymać +5 .Ale u mnie uzyskuje +5 i dalej pracuje a mam 10 grzejników  to ma gdzie oddawać ta moc
2018-10-28 20:56
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
masz ustawiony tryb eCoal  automatyczny  ?   
Jesli nie widac co masz poustawiane cizko stwierdzic dlaczego kocioł pracuje cały czas bez odstawki 
2018-10-28 22:08
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Tak mam e coal automatyczny 
2018-10-28 23:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ustawilem kilka kotlow eco plus i ustawienie temp na 60c to dlamnie glupota ,kotly na ecogroch sa kotlami gornego spalania i prawidlowe ustawienie dawki do dmuchawy ma znaczenie a nie temp kotla to nie zasypowce gdzie nie umjejetne palenie ma moze wplyw na trwalosc kotla ,niema sobie co zawracac spiekami jak nie sa duze ,ogrzewam dom lata 80 pow 200 urztkowa 130m temperatura zadana 42c przebija o 1c stary najlepszy soft ,sezon2017/18 okolo2.3 t eco temp w domu 22-23 c,z kotlem byly problemy instalator z autoryzacja ogniwo spierdolil instalacje (to chyba najwiekszy problem bo niby sterownik sam ustawi,hah} potem awaria sterownika okej wymienili nastepnie zgnity  zasobnik ,usatawienia jak dla mnie od ktorych zaczac kociol eco plus (eco plusM masakra spaliny nie ida przez caly kociol tylko dziura na dole gdzie wybieramy popiul czyli grzejemy komin łogniwo powinno za beknoc) ok spalanie retortowe grupowe ciezko wyczuc nowy dom inaczej stary inaczej ,u mnie ogniwo eco plus 10kw bez cwu moc min 12 max 12 powt 5 dmuchawa 40 pompa co ma krecic caly czas niestety to nie gaz
2018-11-02 21:44
  Gatnerkarol Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
wspinacz6 napisał » 2018-10-28 18:27
Raczej z podpięcie ciężko będzie bo router mam piętro wyżej i po drugiej stronie domu w stosunku do kotłowni, wychodzi 3km kabla po zakretach 😉. Chyba że idzie foto wrzucić tutaj to bym wysłał screeny z panela. Aa nie mam czujnika pogodowego ani termostatu w pokoju tesciu oszczedzał. 


Polecam repeter dlinka np
2018-11-02 21:59
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie wzmacniacz sygnału, access point wifi załatwi sprawę 😉 U mnie obecnie śmiga Netgeer ex2700. 
2018-11-03 18:10
  berni641 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0

Witam,
pmichalczyk napisał » 2018-10-28 23:43
(eco plusM masakra spaliny nie ida przez caly kociol tylko dziura na dole gdzie wybieramy popiul czyli grzejemy komin łogniwo powinno za beknoc)

A skąd kolega ma tak negatywne nastawienie do modelu eko plusM ?
Polecam lekturę: http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2018/07/Protok%C3%B3%C5%82-5-kl-Ogniwo-Eko-Plus-M-14.pdf

"Dziurą", a raczej otworem, całe ciepło nie spływa do komina... Coś zostaje dla palacza i współdomowników.
2018-11-03 19:02
  energotop Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
Fajny papier. Już widzieliśmy jak OEPM 26 osiąga w warunkach "domowych" całe 17kw. Papier też był. Także niewiele zostawało dla domowników, a dla palacza- cała fura spieków.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aiskrzycki81, Anetka1718, behu, Borcok, darek27, dark48, fulu, Homans, janjan, JerzyY123, klaudiuszdrapacz66, luk24pl, Matek, Michal33, pablo, Pawel92, Rzezik120, szymon2006, toj01, wojtekr1960, xyPogoda77aa