Forum  Defro Smart II  problem z temp zadana dla CWU Subskrybuj
2018-10-24 20:53
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Moj sterownik gubi temp zadana CWU. Na wykresach objawia się to brakiem ciągłości krzywej reprezentującej temp zadana CWU. Na sterwoniku, w ustawieniach jest inna temp zadana CWU niz na ekranie glownym. W rezulatacie powduje to ze kociol nie wychodzi z tryby priotytetu dla CWU i nie zalacza obowdu CO1/CO2.

Prosze o pomoc!

Zalaczniki: https://drive.google.com/drive/folders/1XiLjR9WX8u1a03Ee34pnsAKZI9WOIMXS?usp=sharing
2018-10-24 21:19
  karoka65 Posts: 2341 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Podłącz to pod neta bo cholera wie coś tam nagrzebał.
Na teraz ustaw histerezę 2 na wartość 30 żebyś nie marzł w domu. włączą się pompy od ogrzewania.
2018-10-24 21:49
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Albo instrukcja obsługi sterownika  jako obowiązkowa lektura  , 4pak  i nocleg w kotłowni , aż Cię oświeci 
2018-10-26 16:45
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Sterownik jest online: https://esterownik.pl/device/17916
Instrukcje praktycznie znam na pamiec, nie zlicze godzin i browarow spedzonych w kotlowni.
Zrobilem updadejt softu do 1.1.28.1 i jak by bylo lepiej, A dzis znowu ten sam problem: screen na gdrv: t-zad-OCt-26.PNG

Z wykresu mozna wnioskowac ze sterownik nie respektuje temz zadanej kotla.
2018-10-26 16:57
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Coś nie do końca jest onlie  widać go 
PS. Musisz na liście swoich urządzeń kliknąć w ikonę Modyfikuj i tam zaznaczasz pole Udostępnij sterownik publicznie (pod polem z nazwą sterownika). Wtedy Twój sterownik będzie widoczny dla innych użytkowników - tylko do odczytu

2018-10-28 17:51
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Done
2018-10-28 18:38
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Ok, ale żeś Pan namieszał w tych ustawieniach  Mam nadzieję, że to Twoja robota nie monterów Dużo do poprawy :
1) Za wysokie moce kotła i dmuchawy w grupowym .
2) Włączony priorytet CWU .
3) Brak załączonej ochrony powrotu .
4) W obwodach CO - wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia .
5) Za wysoka temp zadana za zaworem 4D która leci w podłogówkę .
6) Złe ustawienia podtrzymania .
Opisz swoją instalację , czy pokrywa się ze schematem , jaki metraż do ogrzania , czym palisz itd...
Polecam lekturę instrukcji sterownika , to na tyle
2018-10-28 18:58
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
Leon o co pyta autor tematu ?
O to że mu sterownik "gubi" temp. zadana CWU 
I co dlaczego mu "gubi" ?
75* cos CI mówi 
2018-10-28 19:00
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Piotr wiem o co chodzi ale jak zobaczyłem ustawienia , to ręce mi opadły i reszta też 
2018-10-28 19:04
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
No to odpowiedz mu w pierwszej kolejności dlaczego załacza mu sie pompa CWU i temp  rosnie , pozniej mieszaj m w głowie  .
Poza tym co złego jest w priorytecie CWU  ? 
dodane 2018-10-28 19:04
2018-10-28 19:48
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Piotr naprawdę muszę to tłumaczyć   Jak gość miał włączony priorytet CWU to wyłączało mu pompy CO i  dodatkowo podbijało mu temp zadaną kotła W priorytecie CWU nie ma nic złego pod warunkiem , że jest on dobrze ustawiony , ma odpowiednio dobrane wartości
PS Cyt.:
Sprostowanie dotyczące działania zabezpieczenia odioru ciepła z kotła poprzez CWU.
* Zabezpieczenie na CWU dziala (pompa CWU załączy się) gdy na kotle temperatura przekroczy 75 deg
CWU dogrzewa wtedy max do 65 deg
* Jeśli ponownie temperatura na kotle osiągnie 75 deg to temperatura na CWU musi spaść o 3 deg(histereza) od zadanych 65 deg, czyli być poniżej 62 deg, jeśli będzie w zakresie powyżej 62 deg to pompa nie wystartuje
* Przy braku podłączonego czujnik od CWU to zabepieczenie nie działa z racji braku odczytu temperatury
2018-10-28 19:58
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
A co to ma wspolnego z tym ze nie trzyma mu zadanej temp CWU ?
Jesli ma ochotę na szybsze dogrzanie CWU , to chyba logiczne ze korzysta z priorytetu grzania CWU ,  
2018-10-28 20:07
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Jak lubi mieć ciepłą wodę w CWU, to niech załączy ochronę powrotu przez pompę CWU wtedy będzie miał podobną do zadanej na kotle , pod warunkiem ustawienia odpowiednio wysokiej zadanej temp.powrotu
2018-10-28 20:26
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Instalacja zgadza sie ze schematem, so 2 obwody
1) CO1 - podlogowka z zaworem 3d
2) CO2- laloryfery z zaworem 4d, ale bez silnika krokowego
3) CWU + pompa cyrkulacyjna

Do ogrzania jest 220 m2, i na calosci jest podlogowka.
Pale eko groszklim 28 MJ.

Problem ze sterownikiem polega na tym ze gubi zadana temp CWU, co powoduje ze piec gdzeje tylko CWU w priortecie. Nowe foto: dash-2.jpg
https://drive.google.com/drive/folders/1XiLjR9WX8u1a03Ee34pnsAKZI9WOIMXS?usp=sharing


Piec chodzi w grupowym, bo w automacie bardzo pozno reaguje na spadek temp na kotle i kociol nie dogrzewa sie do temp zadanej.


Jesli chodzi o ustawienia to:
1) Za wysokie moce kotła i dmuchawy w grupowym .
2) Włączony priorytet CWU => celowo
3) Brak załączonej ochrony powrotu .
4) W obwodach CO - wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia => zeby nie przegrzewac 
5) Za wysoka temp zadana za zaworem 4D która leci w podłogówkę => na temp analogowym na wejsciu do podlogowki jest 43. 
6) Złe ustawienia podtrzymania .
W pozostaly p-ktach  chetnie wyslucham rady experta.
2018-10-28 20:37
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
teshee to że masz zle ustawiona instalacje nie podlega dyskusji , zle to nawet mało powiedziane , masz tragicznie
To że jak to nazywasz sterownik "gubi" temp zadana CWu spowodowane jest tym ze ustawiłes zatrzymanie pomp po dogrzaniu , jak pompy sie zatrzymuja rosnie temp na kotle , sterownik ma funkcje ochrony kotła przed przegrzaniem i kiedy temp na kotle rosnie i osiaga 75* wlacza sie pierwsza ochrona w postaci załaczenia pompy CWU aby schlodzic kocioł  , to własnie dlatego temp CWU rosnie i nie jest taka jaka sobie ustawiłes 
Jesli chcesz DAj dostep do sterownika to ustawie Ci żeby to działało tylko napisz   czego oczekujesz 
2018-10-28 20:43
  leON22 Posts: 2278 Ostrzeżenie: 1
Thx , Piotr przejmij gościa , bo ja muszę spadać do pracy teshee nawet się nie zastanawiaj Ameno25 zrobi Ci porządek w ustawieniach 
PS. Szkoda pisania trzeba działać
2018-11-09 17:23
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
OK, nie ma problemy z ze zdalnym dostepem. Prosze o nr telefonu to ustalimy szczegoly, eventualnie o telefon na 2^9 2^8 020.

Jesli chodzi o gubiente tmp zadanje. Dla jasnosci na glownym dashboardzie sterownik pokzuje zero a w ustawinieach 58 C. To nazywam gubieniem, na wykresach widac to w postaci braku ciaglosci lini.
2018-11-09 17:30
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
Z kim Ty chcesz ustalac szczegóły i jakie szczegóły ?
Nie wiem o co CI chodzi , z tym dlaczego Ci przebija temp CWU napisane masz wyzej .
To dlaczego na wykresie linia " temp zadana CWU "  nie jest ciągłą to chyba logicze jest . 
Jeśli w programatorze masz ustawione wyłacz CWU , w jakis tam godzinach to wtedy  na wykresie nie ma tej lini bo CWU jest wyłączone 
2018-11-09 20:44
  teshee Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Uprawnienia dodane. 

OK, brak ciaglosc lini jest jasny. A to ze na glownym ekranie temp zadan = 0 tez jest oczekiwane?

Users on-line: adkwapniewski

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more