Forum  eCoal.pl v3.5  Niedopalony eko groszek- jakie parametry zmienić? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-10-24 18:41
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Panowie. Nie dopala mi eko gorszku i taki niedopalony jest zrzucany do popielnika. Palę w automacie. Co zmienić?       W grzaniu korektę dmuchawy mam ustawioną na +1%, czas pracy podajnika 4sek. 
2018-10-24 18:46
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
jak +1 jest za mało to może należy dać +2   
2018-10-24 18:51
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
i może zmniejszyć czas podawania na 3sek?
2018-10-24 18:53
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Nie ruszaj czasu pracy podajnika, tylko zwiększaj korektę 
2018-10-24 18:56
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
ok
A 4 sek to dobrze?
2018-10-24 18:58
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
może zostać, zrób dmuchawę na +2 i zostaw na noc i zobacz jaki jest efekt 
2018-10-24 19:01
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
ok. dzieki. pzodr.
2018-10-24 19:25
  oxalis3 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0

Przeczytaj ze zrozumieniem te parę stron, szczególnie to co pisze caffe i vmilo, to chyba najlepszy wątek o spalaniu w automacieautomat
2018-11-11 21:12
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Panowie przestawiałem różnie czas podawania 12 s, nadmuch + 7, czas podawania 10 s, nadmuch +6, czas podawania 5 s, nadmuch 5 s. Cały czas nie dopala. Jakieś podpowiedzi?
dodane 2018-11-11 21:12Panowie przestawiałem różnie czas podawania 12 s, nadmuch + 7, czas podawania 10 s, nadmuch +6, czas podawania 5 s, nadmuch 5 s. Cały czas nie dopala. Jakieś podpowiedzi?
2018-11-11 21:36
  energotop Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
A kiedy dokonywałes kontroli? Wtedy jak przechodziłeś w tryb ręczny?
2018-11-12 09:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam. a ten groszek to jest typowo niespalony czy takie spieki/kalafiory ?? 
Jaka kaloryczność groszku ?? 

Pozdrawiam
2018-11-13 06:42
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Groszek niedopalony, jakby się koksował. Zauważyłem, że piec długo dochodzi do zadanej temperatury , mimo, że przecież nie ma dużego poboru ciepła, bo wszystkie grzejniki nie "chodzą". 
dodane 2018-11-13 06:42A tak z ciekawości jakie są ustawienia fabryczne czasu podawania - ile sekund?
2018-11-13 08:33
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

wkowal10 napisał » 2018-11-13 06:42
Groszek niedopalony, jakby się koksował. Zauważyłem, że piec długo dochodzi do zadanej temperatury , mimo, że przecież nie ma dużego poboru ciepła, bo wszystkie grzejniki nie "chodzą".

Może należy zmniejszyć nadmuch


dodane 2018-11-13 06:42A tak z ciekawości jakie są ustawienia fabryczne czasu podawania - ile sekund?


korekta dmuchawy 0%,  czas pracy 5s
Można się z nami skontaktować telefonicznie 605 780 882

zdjęcie palnika też wskazane

2018-11-13 20:28
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
ok.
dodane 2018-11-13 20:19Jestem ponownie. Po przeczyszczeniu pieca, rozpalałem w trybie ręcznym, szału nie ma , wydaje się jakby dmuchawa słabo dmuchała, mimo ze jest ustawiona na 100%. Po przełączeniu na automat nie widzę różnicy w pracy dmuchawy, mimo że pracowała na 54%. Przecież w trybie ręcznym powinno "chuczeć" w piecu. Albo dmuchawa słabo dmucha , albo kanały w palniku są zapchane. Może tak być , bo zauważyłem, że jakimś cudem wypaliły mi się dziury w żeliwnym palniku w dwóch członach- w pierwszym od strony ślimaka widać śrubę skręcającą palnik. Jakieś sugestie? Jeżeli trzeba rozbierac palnik to jak to zrobić? W sobotę będę czyścił komin. 
dodane 2018-11-13 20:20









dodane 2018-11-13 20:28Grzejniki nie chodzą a piec nie może osiagnąć temperatury 62st, bo jest ustawiony na 57st. Zima zamarznę. 
2018-11-14 09:36
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Dziury to raczej normalność a nie jakiś cud
Gdzie wyczytałeś że przy ustawieniu temp. zadanej na 57 ma być 62?
To że sterownik ma 5 stopni wybiegu na ustabilizowanie pracy instalacji nie znaczy że ma przebijać normalnie o 5 stopni. To stan raczej wyjątkowy a nie normalny.
To że macie za wielkie kotły i jednak przebijają o 5-tkę i przechodzą w podtrzymanie co jest niepożądane nie oznacza że do takiej pracy stworzony był eCoal i przyjęto  to na forum jako normalność, tak niestety nie jest.
Normalny stan pracy to zadane Twoje 57 i utrzymanie tych 57 a nie 62 i podtrzymanie.
2018-11-14 10:18
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Karoka 65. Forum jest nie po to żeby się wymądrzać. Nic swoim postem nie pomogłeś i nie podpowiedziałeś. Lepiej żebyś nic nie pisał. 
2018-11-14 11:30
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Napisałem wszystko tak jak jest jeśli to za trudne dla Ciebie to nic nie poradzę, nie miałem akurat teraz zamiaru się wymądrzać.
Czego nie rozumiesz z tego co napisałem?
Że wylatujące dziury w palniku to normalne? czy to że jak ustawisz na sterowniku 57 to ma być około 57 a nie 62?
Co jest dla Ciebie niezrozumiałe? w czym się mądrzę?

Chcesz podpowiedzi? Proszę.
Kup sobie nowe człony i załóż ale przed tym sprawdź jeszcze korpus palnika w jakim jest stanie i ślimak czy nie wisi na włosku żeby w najbliższym czasie nie płacić po raz kolejny za przesyłkę klamotów.
Pomogłem?
Jeśli ma to być już taki super przegląd to sprawdziłbym czy zabierak nie "zamarzł" w tulei przekładni i jeśli nic nie grzebałeś w palniku to w deklu zamykającym też będzie jajco.
2018-11-14 12:25
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Widzę że karoka 65 ma jakiś problem ... ...ze sobą, albo z jakąś swoją częścią ciała. Wymienić cały korpus wielka mi podpowiedź. Najlepiej może wymienić piec. Po to zadaję pytania , doradzam się, żeby zminimalizować koszty , nie nie być może ponosić nie potrzebne koszty. Jak jedziesz do mechanika samochodowego bo ci samochód nie chce jeździć na gazie , to ci całej instalacji od razu nie wymienia. 
2018-11-14 12:36
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

"To że macie za wielkie kotły i jednak przebijają o 5-tkę i przechodzą w podtrzymanie co jest niepożądane nie oznacza że do takiej pracy stworzony był eCoal i przyjęto  to na forum jako normalność, tak niestety nie jest."
Ano mamy przewymiarowane 14 tki , bo o mniejszej mocy  wtedy jeszcze nie były dostepne (chocby 10 kW plus +) a z innych firm w okolicy nie sprzedawali,albo nie miały 5 klasy a chodziło o dopłaty na wymiane kotła.
2018-11-14 12:46
  wkowal10 Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
czy w automacie sterownik ecoal nie ma tak że podbija o 5 st. i nie można tego przestawić bo tak jest zaprogramowany?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: artur1973, Darek2, dstany, greg_13, januszprzybyla57, Kornel2, lrat, MarioT, mirekp44, mwozniak, Ohnik, skyfire, sladkowski1984, stan0755, WOJT33