Forum  eCoal.pl v3.5  Nowa wersja 1.1.28.1 - pytanie o pompę CO1 Subskrybuj
2018-10-23 10:33
  zh99 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Mam problem z pompą CO1. Próbowano przetestować nowe ustawienie pompy CO1. Nie mogę jednak odwrócić ustawień, aby pompa CO1 zawsze była włączona.
Pompa
CO1 wyłącza się teraz, gdy pomieszczenia się nagrzewają, mimo że pompa
CO1 jest skonfigurowana tak, aby pozostawała włączona.
Czy to błąd?



2018-10-23 10:46
  dziuniek Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
Nowa wersja sterownika, ma opcję wyłączania pompy danego obwodu, gdy wszystkie pomieszczenia są ogrzane i głowice zamknięte. Pytanie do ES jak to się ma z parametrem "Zatrzymania..." w przy ustawieniach zaworu 4D.
2018-10-23 10:50
  karoka65 Posts: 3121 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ten parametr dotyczy ustawienia z zaworem N-drożnym.
Przy czujniku bez zaworu będzie się wyłączać po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu gdzie jest czujnik.
dodane 2018-10-23 10:49dziuniek po co komuś zawór skoro ma głowice?
Można go najwyżej wykorzystać do ochrony powrotu.
dodane 2018-10-23 10:50Ciut niżej macie bliźniaczy wątek: https://esterownik.pl/forum/posty,4341/najnowsza-aktualizacja-wersja-11281-pytanie-
Po co "produkujecie następne?
Jak mnie to wpienia.
2018-10-23 11:23
  zh99 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Mam zawór 4D. Pompa CO1 działała zgodnie z oczekiwaniami po aktualizacji, dopóki nie powiesiłem głowic na obwodzie CO1. Teraz wyłącza pompę CO1 zgodnie z oczekiwaniami.

Jednak chcę zmienić ustawienia z powrotem i to jest problem. Zawór 4D wydaje się ignorować ustawienia pompy CO1.

Wątek https://esterownik.pl/forum/posty,4341/najnowsza-aktualacja-wersja-11281-pytanie- nie odpowiada na moje pytanie, wydaje się, że jest to błąd.
2018-10-23 11:34
  dziuniek Posts: 73 Ostrzeżenie: 0

karoka65 napisał » 2018-10-23 10:50
dziuniek po co komuś zawór skoro ma głowice?



Mnie nie pytaj. Kolega zh99 jak można przeczytać ma tak zrobione.



Wg informacji w wątku, o którym mowa to sterowanie pokojami ma najwyższy priorytet.


seba napisał » 2018-10-12 12:41
Nie ma znaczenia czy regulator pokojowy jest włączony czy nie. Możesz używać reg. Pokojowego i będzie działał, po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu pompa może przejść do pracy cyklicznej ale jeśli wszystkie pokoje, w których jest ustawiony obwód CO2 nie będą ogrzewane to pompa się zatrzyma. Pomimo tego, że np. regulator pokojowy nie dogrzeje jeszcze pomieszczenia. Ogólnie pokoje mają najwyższy priorytet w tym ukladzie.
Jesli masz głowice lub zawory nie musisz używać regulatora pokojowego.
2018-10-23 11:39
  mamut Posts: 252 Ostrzeżenie: 0
@zh99 jeśli masz jakąkolwiek głowicę z wybranym obwodem CO1 to masz wtedy dwustan na nim. Gdy głowica otwarta pompa chodzi i zawór się otwiera, gdy zamknięta pompa off i zawór na 0%. Tamte ustawienia z zatrzymaniem pompy są dla regulatora pokojowego, który w przypadku wpięcia głowic do obwodu CO jest pomijany.

dodane 2018-10-23 11:39Co do najwyższego priorytetu to bym tego określenia nie używał, bo sugeruje, że regulator wtedy ma niższy, ale działa. Przy sterowaniu pokojami o tym czy pompa pracuje, czy nie decyduje tylko to czy na którejś głowicy TH2 otwarcie > 0%
2018-10-23 11:46
  sq9tbu Posts: 1208 Ostrzeżenie: 0
Przypisałes obwody co do pokoi to tak jest, musisz usunac.
2018-10-23 11:58
  zh99 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
@mamut Znalazłem to, było spowodowane przez czujnik BT2 przypisany do obwodu CO1.
Users on-line: