Forum  eCoal.pl v3.5  OEPP10 nowicjusz - pomoc w dopieszczaniu Subskrybuj
2018-10-22 08:44
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Witam
    Od 18.10.2018r pracuje u mnie nowy kociołek. Na wstępie wzorowałem się ustawieniami innych użytkowników, ale nie widzę za bardzo użytkowników z tym kotłem. Dom 90m2 instalacja zamknięta, temp. zadana pomieszczenia 22st. czy ktoś może zerknąć w ustawienia i wykresy i podpowiedzieć co i jak przestawić żeby było jeszcze lepiej ? 
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.
https://esterownik.pl/device/17817
2018-10-22 11:05
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Można powiedzieć, że działa zgodnie z ustawieniami. Może na grupowym i dobraniu odpowiednio mocy byłyby mniejsze skoki, ale na grzaniu tylko regulatorem pokojowym takie skoki przez zalewnie zimną wodą z układu muszą być. 
2018-10-22 13:48
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
A czy to normalne że gdy piec przechodzi w podtrzymanie jego temperatura tak mocno wzrasta ? Czy w tym wypadku normalne jest że pompa CWU zaczyna pracować podnosząc temperature w CWU o ponad 10st od zadanej ? Jak można zapobiec tak mocnemu wzrostowi po wyłączeniu pomp i nadmuchu ?
2018-10-22 13:57
  Pudelski7 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Zamień w obwodzi eCO 1 czas pracy pompy i postoju pompy na naprzykład pracy 15 postoju 3 
Jak będziesz miał spieki to korektę dmuchawy daj -2 może -3% na początek. 

ustawił bym harmonogram pracy cwu
Na razie bym to tak zostawił,  
2018-10-22 14:01
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Pudelski7 napisał » 2018-10-22 13:57
Zamień w obwodzi eCO 1 czas pracy pompy i postoju pompy na naprzykład pracy 15 postoju 3 
Jak będziesz miał spieki to korektę dmuchawy daj -2 może -3% na początek. 

ustawił bym harmonogram pracy cwu
Na razie bym to tak zostawił,  

Pompa sterowna jest z czujnika temperatury wewnętrznej i wyłącza się po osiągnięciu zadanej w domu. 
2018-10-22 14:06
  karoka65 Posts: 2485 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Po przekroczeniu 75 stopni działa Ci pierwszy stopień zabezpieczenia czyli włacza się pompa CWU żeby rozładowaćtemp. na kotle.
2018-10-22 15:12
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
@marekt81 jest to jak najbardziej normalne przy takiej konfiguracji. Trochę pomyślunku żeby załapać jak to działa. To nie jest przepływówka gazowa, że ciepło odbierane jest w locie. Gdy pompa CO pracuje piec niejako schładzany jest wodą wracającą z obiegu. Tu nie ma wymiany cieplnej 1:1 lub od razu reszta ciepła w komin. Gdy czujnik wyłączy pompę ciepło zakumulowane przez konstrukcję kotła (stal, szamoty) grzeje wodę, która teraz nie wymienia się na tą chłodniejszą z obiegu i temperatura skacze w górę. Dalej tak jak napisał @karoka65 załącza się pompy żeby oddać ciepło i ochłodzić kociołek.

I tak jak napisał @Pudelski7 ustaw sobie czasy pracy pompy tak, żeby przeganiała trochę wodę co jakiś czas, to wtedy po godzinie odstawki nie będzie zalewać pieca zimną z układu.
2018-10-22 19:59
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ustawiłem dodatkowo tak aby pompa C.O. włączałą sie na 2 min co 45min 
czy tak może być ??
2018-10-22 20:17
  wlasti Posts: 75 Ostrzeżenie: 0

wiele osób sugeruje aby nie schładzać pieca
i dać pompę CO na cały czas - tylko dobrze ustawić temp. obniżoną CO -

podobno traci się 1 kg węgla na dobę - 30 złotych na miesiąc
ale praca całego systemu jest znacznie spokojniejsza i delikatniejsza
ja tak mam = teraz 160m2 (słabo ocieplonego tylko strop)

idzie jakieś 12-14 kilo na dobę
a temp nocą od 0 do 5 w dzień 15 - w domu 23


dodane 2018-10-22 20:17
zobacz u mnie - palenie grupowe

jest 8 kW - 2 podania i wiatr 43 %
i to wystarcza na teraz na 160 m2 - nawet się odstawia

i pompa CO cały czas chodzi

2018-10-22 20:39
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Właśnie w tym jest problem że przy ustawieniu pompa non stop było za gorąco dla moich mieszkańców 23st to za dużo dlatego wcześniej ustawiłem na sterowanie pompą z czujnika, ale znowu powstają przegrzewy w momencie kiedy pompa się zatrzymuje i puszcza mi na CWU. Szukam złotego środka co i jak ustawić żeby grało. Palenia grupowego narzazie nie ogarniam. W domu nie ma termostatów na grzejnikach wiec można bazować tylko na sterowniu pompą.
2018-10-22 20:50
  wlasti Posts: 75 Ostrzeżenie: 0

zwracam honor - ubzdurałem sobie że masz zawór 4D...
no to tylko powolne experymenta -

- ja bym zaczął od 5 na 10 - 5 minut pracy i 10 postoju
2018-10-22 21:03
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ale chodzi o czasy pracy pompy po uzyskaniu zadanej temp. czujnika ? czy sterowanie ze czujnika nadal zostawic ?
2018-10-22 21:45
  wlasti Posts: 75 Ostrzeżenie: 0

tak - czas pracy po uzyskaniu zadanej
-

ja bym tu eksperymentował -

aby nie schłodzić kotła

i nie przegrzać mieszkania...
-

nie zrobisz tego  w godzinę  - nastaw się spokojnie na kilka dni

i patrz na wykresy jak to chodzi

2018-10-25 10:04
  marekt81 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ok to zaczynam próby - dam znać jakie efekty
dodane 2018-10-25 10:04Chyba go trochę uspokoiłem a i temp. w domu stabilna.
Users on-line: bartolini_z, Blazko, damianb, GimiK, Ketnap, Kiler5, KrzysztofSz, piosik, piotrb, Tede, termoexpert

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more