Forum eCoal.pl v3.5 Automatyczne czyszczenie palnika Subskrybuj | ||||
|
||||
C-Z-U-B-I
|
Czy jest możliwość aby przy kolejnej aktualizacji oprogramowania sterownika doszła opcja automatycznego czyszczenia dysz palnika? Takie rozwiązanie jest w sterowniku innej firmy i myślę, że jest to fajna opcja. Fajnie jakby była w naszych sterownikach Wydaje mi się, że dla producenta nie jest to problem i mógłby tę opcję rozważyć W sterowniku wygląda to tak: CZYŚĆ PALNIK CO (MIN): Ustawienie wartości różnej od zera powoduje włączenie przedmuchów palnika z pełną mocą wentylatora co określony czas. Opcję można używać do okresowego oczyszczenia dysz palnika. Np. co 2 godziny przedmuch na 20 sekund. CZAS CZYSZCZENIA (S) – czas przedmuchu podczas czyszczenia do opcji powyżej.
|
|||
|
||||
anaana
|
Zrób sobie takie czyszczenie ręczne i zobacz co będzie gdy dasz dmuchawę co 2h na 100%
|
|||
|
||||
C-Z-U-B-I
|
To tylko taki przykład skopiowany z instrukcji tamtego sterownika. Można przecież ustawić raz dziennie...
|
|||
|
||||
Pudelski7
|
Ja bym jeszcze jedna opcję dodał, lewe obroty ślimaka, Fajna sprawa jeśli ktoś nie pali piecem cały rok,
|
|||
|
||||
karoka65
|
Tak z ciekawości zapytam, jaką zaletę będą wnosiły te lewe obroty kiedy ktoś nie pali kotłem cały rok?
|
|||
|
||||
Pudelski7
|
Na przykład kiedy kończę sezon zostaje i groszek w podajniku chce się go pozbyć aby wszystko wyczyścić to nie muszę go przesypywać przez palenisko do pieca tylko wróci mi do podajnika.
A druga sprawa to raz zdarzyło mi się że podszedł mi węgiel pod ślimak tak że go zablokowało, Zanim się kapnołem że ręcznie muszę ślimak wrócić zerwałem 2 śruby. Konkurencja ma taką opcję i się sprawdza. To tylko sugestia. |
|||
|
||||
karoka65
|
Tak np. RBRy mają wsteczny ale nie jest to tak do końca jak sobie to wyobrażasz.
|
|||
|
||||
Pudelski7
|
Możliwe, tak mi wpadło do głowy że fajnie by było gdyby był taka opcja.
Proszę o rozwinięcie wypowiedzi jeśli to możliwe. |
|||
|
||||
karoka65
|
Straciłem ostatnio wenę do pisania i musisz wierzyć mi na słowo
Spróbuj wyciągnąć zawleczkę i kręcić przy pomocy klucza ślimakiem w przeciwną stronę czy uda Ci się cofnąć węgiel do zasobnika, ile dasz radę pokręcić wstecz? Jeśli nie używasz kotła latem paliwo ma być usunięte z kotła i zasobnika, pisze o tym w DTR, zasobnik i kocioł wyczyścić i zakonserwować na postój. |
|||