Forum  eCoal.pl v3.5  Konfiguracja Ogniwo Eko Plus 16KW Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-10-21 13:59
  Ogniwo426 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i uprzejmie zwracam się z prośbą o pomoc. Od niedawna przeprowadziliśmy się z rodziną do teścia gdzie w domu zainstalowany jest drugi rok piec Ogniwo Eko Plus 16KW Do tej pory piec ogarniał teść (o ile można nazwać to ogarnianiem!) ale od tego sezonu grzewczego przejąłem pałeczkę ja! Po krótkim zaprzyjaźnieniu się z piecem złapałem się za głowę wchodząc w sterownik chodź jestem laikiem. Bardzo proszę o pomoc w ustawieniu pieca gdyż od kilku dni studiuję wszelkie fora ale chyba za wiele nie zrobię z moją podstawową wiedzą.
Piec aktualnie pracuję w trybie Automatycznym Retorowy-Grupowy
min 16kw/42% max 16kw/42%
Paliwo eGroszek Brodatrans
28000-29000kJ/kg
I co zauważyłem utrzymuję się niska temperatura spalin bo poniżej 120°
Zadana temp. Kotła 55°
Zadana temp. CWU 40°
Dodam jeszcze że zasypiałem wczoraj wapno do groszku.
I rzecz ważniejsza w popielniku pojawia się dość twardy kalafior niekiedy tak duży że nie chce spaść do popielnika.
Wczoraj podpiąłem sterownik do neta wiec udostepnilem całą jego specyfikację.
Bardzo proszę o pomoc. Udzielę wszelkich informacji osobą chętnym mi pomóc.
Z góry bardzo dziękuję.

Link do mojego sterownika:
https://esterownik.pl/device/17826

Poniżej kilka zdjęć

Instalacja

Kopczyk

2018-10-21 14:32
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Po pierwsze zaktualizuj sterownik , do nowszej wersji oprogramowania Co do instalacji czy masz pompę mieszającą , bo wg schematu wynika , że takowa jest ( ustawiona jako ochrona powrotu ) przypuszczam że jej nie ma , bo temp. powrotu zmienia się ze zmianą temp.na kotle różnica ok 10st . Dodatkowo masz włączony priorytet CWU , histereza #2 w obwodach CWU 3st , nie wiem czy celowo , czy przypadkowo pewny Temp.spalin jak najbardziej ok , 120st przy 42% dmuchawy to normala temp.spalin . Co do kalafiora , to widzę cegły na palniku , a co za tym idzie podnoszą dodatkowo temp.spalania i przy takiej mocy dmuchawy , nieodpowiednim opale skłonnym do spiekania, mogą tworzyć mega spieki nawet z wapnem Proponuję zmniejszyć moc na 12kW , ilość podań 5x i dmuchawa 40% , bo ten kopiec jest za duży . Napisz jeszcze jaka powierzchnia do ogrzania , czy dom jest ocieplony ? 
Czy czujnik temp.powrotu jest odpowiednio zamontowany . Widzę również zawór 4D , nie wiadomo jaka temp. leci w obieg ( przydałby się czujnik temp.za zaworem ) , to narazie tyle moich spostrzeżeń .
2018-10-21 15:40
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Witam,problem podobny jak u kolegi wyzej.pierwszy sezon z OEPM, 14 kW, dom z polowy ub. wieku ,pietrowy 130 m2,ocieplony 15 cm styropianem,strop nad pietrem ocieplony, okna plastikowe 2 szybowe.Od wczoraj rozpalony  (wczesniej w pazdzierniku  szedł tydzien),temp. zadana na piecu 58*C.Piec chodzi w automacie,paliwo Retopal(suche, zakupione w maju).

Uklad otwarty z grzaniem tylko grzejnikow (6 starych zeliwnych bez regulacji , 2 nowe płytowe, drabinkowy w łazience), chodzi cały czas pompa mieszajaca , załozony zawor 4D ze sterownikiem,zainstalowany czujnik temp. zewn. i temp. wewn. w jednym z pokoi.
W domu, przy dzisiejszych warunkach na polu ,ciepło ok. 23* C, spalanie bez spiekow , martwi mnie tylko przy spalaniu w automacie  niska temp. spalin (komin tradycyjny z cegly, na poddaszu nieuzytkowym ocieplony 5 cm wełna skalna) w tym trybie palenia w automacie a nie mam zadnego doswiadczenia, jakie ustawienia zrobic na retortowy grupowy .Jakie nastawy zrobic na retortowy -grupowy ?Czy moze poczekac az temp. zrobi sie bardziej "zimowa"?

Sporo tutaj na tym forum o tym ,ale trudno to naraz ogarnac po 60 tce.
Pozdrawiam

https://esterownik.pl/device/16832

2018-10-21 16:07
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Rotaz udostępni sterownik , bo go nie widać 
2018-10-21 16:28
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Jestem zalogowany ,kopiuje linka schematu i wklejam  ale po wklejeniu jest nie aktywny .Nie wiem dlaczego ?
https://esterownik.pl/device/16832

2018-10-21 16:34
  PrzemekP Posts: 1368 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Rotaz napisał » 2018-10-21 16:28

Jestem zalogowany ,kopiuje linka schematu i wklejam  ale po wklejeniu jest nie aktywny .Nie wiem dlaczego ?
https://esterownik.pl/device/16832


Musisz na liście swoich urządzeń kliknij w ikonę Modyfikuj Tam zaznaczasz pole Udostępnij sterownik publicznie (pod polem z nazwą sterownika). Wtedy Twój sterownik będzie widoczny dla innych użytkowników - tylko do odczytu
2018-10-21 16:56
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

https://esterownik.pl/device/16832

https://esterownik.pl/edytuj-urzadzenie/16832

2018-10-21 18:31
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Podnieś temp.zadaną kotła w automacie na min.50st ( w auto temp.jest podbijana o 5 st ) i powrotu na 45 st , poza tym wszystko OK Co do spalania grupowego , to na początek możesz zastosować moje ustawienia , z ewentualną zmianą mocy dmuchawy o dwa oczka , bo ja palę Greenpalem
2018-10-21 19:25
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Dzieki za info , ja mam ustawiona w sterowniku temp. zadana kotła 58* c,na schemacie wyswietla 47*C, nie wiem dlaczego? Obnizona ustawiona  5 * C...
Co do spalania grupowego to gdzie znajde Twoje ustawienia, a ta zmiana dmuchawy o 2 oczka , to w gore czy w dół?
Pozdrawiam
2018-10-21 20:21
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Kliknij w moją nazwę nad avatarem , potem - urządzenia i po prawej stronie ekranik - przejdź do urządzenia Dmuchawa o dwa oczka w dół oczywiście , powodzenia jak co to pytaj
2018-10-21 20:40
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0

Dzieki za dzis ,odnalazłem wszystko,zapewne cos jeszcze w przyszłosci wyjdzie.Moze powinienem najpierw sprobowac ustawien dla mocy 8kW?
Pozdrawiam
2018-10-22 00:03
  Ogniwo426 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ok jutro postaram się zaktualizować sterownik. Co do pompy to nie byłem pewien ale na sterowniku jest nie podpięte gniazdo "POMPA MIESZAJĄCA" więc raczej niema. Załączam więcej zdjęć w tym owe gniazdo na sterowniku gdybyście mogli rzućcie okiem.
Jeśli chodzi o priorytet CWU i histerezę to nie mam wiedzy na ten temat możliwe że teść włączył gdy mieszał w sterowniku :/ Zmienić te Parametry? Jeśli tak to na jakie?
Zmniejszyłem moc tak jak radziłeś ale kocioł nie mógł za grzać się do zadanych 55 stopni. Cały czas pracował a temperatura praktycznie stała w miejscu 47 stopni. Po powrocie do ustawień 16KW 42% zagrzał się do zadanej temperatury 55 stopni. Dodam jeszcze że wydaje mi się że groszek jest trochę wilgotny ale zasypałem dziś 3 worki suchutkiego groszku z tamtego roku to zobaczę jaka różnica.
Powierzchnia do ogrzania to około 120 m2, dom nie jest jeszcze ocieplony wymieniłem na razie w tym roku okna na plastiki, tylko strych wyłożony jest styropianem 10cm.
A jeśli chodzi o zamontowanie czujnika temperatury powrotu to załączyłem kolejne zdjęcia i widać go dość dobrze nie jestem w stanie określić czy jest zamontowany dobrze czy źle.
Czujnika za zaworem raczej go nie ma jest tylko okrągły termometr przy kolanku w rogu ściany widać go trochę za rurą  w załączonym wcześniej zdjęciu.
A i wywaliłem cegły i kopczyk trochę zmalał zobaczę jutro jak to się ustabilizuję.
Jeśli mógł bym prosić podpowiedzcie jak chłopu na roli co po kolei zmienić w ustawieniach sterownika bym miał świadomość że nic nie jest namieszane i jest to poprawnie skonfigurowane.
Jeszcze raz dziękuję.

Linki do zdjęć:

Sterownik gniazda

Czujnik 1

Czujnik 2

Zawór 1

Zawór 2

2018-10-22 17:40
  NaviMonster Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam
Jestem nowym użytkownikiem i testuje ustawienia kotła od soboty 20.10
Chciałbym zejść ze zużycia ekogroszku. Aktualnie w piecu spala się jakiś czeski z dodatkiem wapna.
Kopczyk na wysokości 1cm, spieków praktycznie brak. Największy jaki się pojawił był wielkości piłeczki do pingponga.
Następny jest jakiś polski, podobno dobry 75kg oraz Maxiret również 75kg.
Budynek cegła, powierzchnia grzewcza 90m2 plus 30m2 podłogówki, budynek z przybudówką w kamienicy ocieplone 3 sciany zewnętrzne grubość styropianu 15cm grafiit. 
Na początku piec pracował w automacie eCoal, później zacząłem się bawić w trybie Retortowy-Ręczny.
Instalacja układ zamknięty, jedna pompa CO, CWU 120l.
Proszę o pomoc w optymalnym ustawieniu parametrów dla kotła OEP 16kW

Dzięki za zainteresowanie i pomoc z góry
 
2018-10-22 17:55
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak szaleć to szaleć, trzeba było brać 25kW na te 90m
Dziwisz się że spalasz dużo tego czeskiego śmierdziela?
Jak masz Komorany to około 19Mj/kg
jeśli Ledvice to około 17
2018-10-22 18:18
  NaviMonster Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Wcześniejsze lata był Zębiec 16kW, ale budynek był nie ocieplony i średnio z plusem się spisywał spalając węgiel I-szej klasy plus drewno.
Piec dobraliśmy po rozmowie ze sprzedawcą, któremu została przedstawiona sytuacja budynku, który będzie ogrzewać, zależało mi również na ruszcie awaryjnym, aby zimą spalać pozostałe drewno oraz węgiel.

Nie dziwię się za bardzo, że spala się tego czeskiego dużo, bo z tym się liczyłem.
2018-10-22 18:37
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Ogniwo426  jak widzisz na 16kW kociołek sporo przebija zadaną temp. aż o 5 st . Proponuję dodać moc min 12kW max 15kW po 5 podań histereza kotła 0.5 st przejście na moc max 1 st , temp. Powrotu 50st , CWU 50st ( wyłącz priorytet wartość histereza#2 ustaw na 30st podbicie temp.kotla 5st ) Widać na zdjęciu sterownika, że są podpięte 3 pompy może jednak masz ten powrót chroniony tylko gdzie indziej wpięta pompa pewny
2018-10-22 19:59
  Ogniwo426 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Aktualizacja aterownika zrobiona. I wprowadzilem zmiany tak jak polecił leON22 zobacz jesli możesz czy dobrze bo nie do końca wiem gdzie wyłączyć priorytet wartości histereza#2? Czy wystarczy dać te 30st.? Co do tego powrotu to nie widze. Moze zrobie jakis filmik instalacji czy cos. A gdzie ta pompa powinna sie znajdować? I gdzie moze byc jeszcze wpieta?
A i nie mam mozliwosci zmiany max 15KW bo jest tylko 12,16.... itd nie moge wpisac z ręki więc dałem 16KW
2018-10-22 20:04
  wlasti Posts: 85 Ostrzeżenie: 0
te 16 kW to jest ok - to są przybliżne moce - tylko orientacyjne
2018-10-22 21:08
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Sorki miało być 16kW Jest OK ( priorytet wyłączony ) , zmień jeszcze algorytm wygaszania kotła w zaawansowanych na - Tylko w grzaniu
2018-10-22 21:24
  Ogniwo426 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ok zmieniłem. Dziękuję za już zobacze jak to będzie śmigać. Co do pompy mieszającej nie jestem przekonany czy ona jest! Dodam jeszcze kilka zdjęć może ją będzie widać ale po przeleceniu instalacji są tylko te dwie co widać na zdjęciach. Czy tak czy tak ona musiała by być wpięta gdzieś pod sterownik? Jeśli jednak jej niema to co miał bym zmienić? Albo jak sprawdzić czy ona jest lub gdzie ona miała by być?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aczamuni, askoszarek, bacabalin, Jerzyrybnik, Miru45, wlado07