W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  Temperatura powrotu Subskrybuj
2018-10-18 08:51
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
Witam, jako, że jestem świeżak i dopiero ogarniam tematy to chciałem poradzić się.
Jaka powinna być temperatura powrotu ? Wiem, że nie za niska, ale czy różnica 2deg w stosunku do temperatury kotła to nie za wysoka ?
U mnie w instalacji mam sprzęgło hydrauliczne i na powrocie pompę która działa cały czas i podnosi temperture powrotu.
Jak wyłączę tą pompę w ustawieniach to powrót gwałtownie sie ochładza, a jak ustawie ją jako "pompa mieszająca" to dzieją się dziwne rzeczy - temperatura kotła rośnie, a powrotu zaczyna spadac i wtedy załącza się pompa zeby ją podnosić - działa to wg mnie niestabilnie jakoś. - wykres z 02.10.2018

dodane 2018-10-18 08:51
2018-10-18 09:08
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
Przecież jako ochronę powrotu masz ustawioną pompę CWU. Skoro masz pompę mieszającą na powrocie to ustaw ją jako ochronę powrotu No chyba że nie wiesz co masz to wrzuć fotki będzie łatwiej  
2018-10-18 09:15
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
ta ustawiona ochrona jako pompa CWU to tak dla testów teraz jest 
jak tą pompe mieszającą ustawialem jako ochrone powrotu to wlasnie dzialy sie taki rzeczy jak na tym wykresie czyli skoki temperatur
wieczorem wrzuce fotki bo teraz w pracy jestem

2018-10-18 09:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Skoro masz pompę kotłową, to ma pracować tak jak masz ustawione. Ze zrozumiałych względów, temp przed i za będą prawie identyczne, skoro pogodówka zamknęła 4D. Ochronę powrotu wyłącz. Zdjęć nie trzeba, widać wsio na schemacie. Jak chcesz, to jadąc do Tychów, mogę zaglądnąć i popsuć
2018-10-18 09:37
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście zapraszam w wolnej chwili bawie się tą instalacją od 3 tygodni bo nigdy wczesniej nie mialem styczności z takim czymś mieszkałem w bloku
Podglądalem ustawienia innych osob z forum i testowalem je u siebie regularnie i obserwowalem co się dzieje
2018-10-18 11:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
I tego się trzymaj, masz dobre, nie szukaj problemów.
2018-10-19 11:33
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
to jeszcze podpytam przy okazji
temperatura CWU ma być zblizona do temperatury zadanej kotła ? Myślałem sobie, że jak różnica między tymi temperaturami będzie większa to CWU szybciej sie nagrzeje przy załączeniu pompy, natomiast z drugiej strony po załączeniu pompy CWU ciągnie mi temperature kotła w dół przez pewien czas i wtedy pożera mi troszke paliwa


dodane 2018-10-19 11:32i jeszcze pytanka

1. na CWU mam pompe Kellera, ktora była w trybie auto...zmienilem jej tryb na 1 bieg zeby kręciła powolutku i dzieki temu są mniejsze wahania temperatury kotła (chyba) a bojler ladnie sie nagrzewa
wczesniej pompa robila zrywy przyspieszala na poczatku i zwalniala po jakims czasie


Moze mi ktos wytlumaczyc na zwykly jezyk polski czym różnią się te tryby oprócz prędkosci obrotów ? i czy dla CWU moze byc zwykla 1 (stała charakterystyka)

2. na podłogówke mam pompe Grundfos alpha 1L i tryby: 1, 2, 3, grzejnik, podlogowka
pytanie czym sie rozni tryb podlogowka od trybow 1,2,3
dodane 2018-10-19 11:33
2018-10-19 11:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Pomp AA nie daje się do pracy cyklicznej. Jedyny plus to niski pobór W na którymś tam biegu ustawionym i tak na sztywno. Powinieneś zamienić te pompy miejscami, i elkę na sztywny bieg, a ogrzewanie w trybie AA.
2018-10-19 13:26
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
co oznacza AA ?
2018-10-19 14:47
  dartante Posts: 44 Ostrzeżenie: 0
Auto Adapt

2018-10-19 15:09
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
dzieki wiec CWU ustawiam na najnizszy bieg - wyłaczam tryb auto
a grundfos L na podłogówce ustawioną mam w tryb "ogrzewnaie podłogowe" - domyslam sie ze to tryb AA dla ogrzewania podlogowego wiec zostawiam tak jak jest zeby pompa sama sobie dobierala moc pracy bo pracuje ciągle
2018-10-20 13:39
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Ustaw wszystkie pompy na 1 bieg, a temperature cwu na 5 stopni mniej niz piec i histereze cwu na 2.
2018-10-20 14:46
  LiMat Posts: 154 Ostrzeżenie: 0
To nie jest takie oczywiste. Wszystko zależy od danej instalacji CO ale wstępne założenie można przyjąć.
2018-10-21 09:24
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
crazyman napisał » 2018-10-19 15:09
domyslam sie ze to tryb AA dla ogrzewania podlogowego wiec zostawiam tak jak jest zeby pompa sama sobie dobierala moc pracy bo pracuje ciągle
Pompy AA stosuje się w instalacjach o zmiennym przepływie i ciśnieniu. Elka w trybie podłoga, idzie na max, niezależnie od zapotrzebowania na ciepło. W sumie dla podłogi złe to nie jest.
2018-10-21 10:01
  Ameno25 Posts: 2631 Ostrzeżenie: 0
Jeśli podłoga ma siłowniki to  wtedy pompę ustawiamy na zmienna  róznica cisnien , 
dodane 2018-10-21 10:01Bez siłowników ustawiamy na stała różnice cisnien , a moc ustawiamy tak aby zapewniła nam ustawione przez nas  przeływy na rotametrach 
2018-10-22 11:39
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
W skrzynce rozdzielczej  dla podłogówki wszystkie zaworki mam odkręcone na maxa, ogólnie podłoga grzeje w kazdym miejscu dobrze, tylko zastanawialem się czy mozna cos zoptymalizować modyfikując tryb pracy pompy


Walczę również z lekkimi spiekami z Retopala....dałem kumplowi 1 worek i mowi ze u niego dobrze sie spalił
u mnie lekkie spieki są - popcorny
pytanie czy taki nadmuch jak na filmie jest prawidlowy czy za mocny ?
https://youtu.be/PwoLlD_rL8k
wydaje sie dla mnie optymalny bo stabilnie dobija do temperatury zadanej (tryb 8kw) - natomiast jak obniże o 1% to odnosze wrazenie że piec troszkę się męczy
2018-10-22 16:02
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2018-10-21 10:01
Jeśli podłoga ma siłowniki to  wtedy pompę ustawiamy na zmienna  róznica cisnien , 
dodane 2018-10-21 10:01Bez siłowników ustawiamy na stała różnice cisnien , a moc ustawiamy tak aby zapewniła nam ustawione przez nas  przeływy na rotametrach 

Masz tu wszystko jasne opisane.
Po co rotametry masz na maxa , dajesz pompe na 1 i np. rotametry na przepływ 1 i patrzysz po dobrych paru godzinach ile masz temperatury w domu , jak za mało to dajesz na petli np.1,5
Co do retopala ten typ ma lekki popcorn.
2018-10-22 16:12
  LiMat Posts: 154 Ostrzeżenie: 0
crazyman napisał » 2018-10-22 11:39
W skrzynce rozdzielczej  dla podłogówki wszystkie zaworki mam odkręcone na maxa, ogólnie podłoga grzeje w kazdym miejscu dobrze, tylko zastanawialem się czy mozna cos zoptymalizować modyfikując tryb pracy pompy


Walczę również z lekkimi spiekami z Retopala....dałem kumplowi 1 worek i mowi ze u niego dobrze sie spalił
u mnie lekkie spieki są - popcorny
pytanie czy taki nadmuch jak na filmie jest prawidlowy czy za mocny ?

https://youtu.be/PwoLlD_rL8k
wydaje sie dla mnie optymalny bo stabilnie dobija do temperatury zadanej (tryb 8kw) - natomiast jak obniże o 1% to odnosze wrazenie że piec troszkę się męczy
Na tę chwilę wygląda to rożnie: spieki na skutek stopienia popiołów - za wysoka temperatura nisko w palniku oraz chyba widoczne są niedopały. Chyba jesteś niecierpliwy?
Ja bym spróbował: oczyścić palnik ze spieków, podnieść ręcznie kopczyk, ustawić 4 podania dla 8kW i podmuch 34%. Jeżeli po dobie będą spieki - zmniejsz nadmuch  do 33%. Jak będą niedopały to  dodaj podmuchu 35 lub wróć do 3-ch podań. Po dobie sprawdź: spieki - podmuch w dół na 33%.
Na filmie podmuch wydaje mi się trochę za mocny ale teraz masz ustawione 32% - na pewno zmniejszyłeś w między czasie.
2018-10-22 23:14
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
Tak zmniejszalem...podmuch na filmie to 35%... po zmniejszeniu na 32 - 33 spadaja groszki węgla do popielnika wiec chyba za slabo dmucha albo za duzo podaje...bede testowal dalej
Users on-line: corrado0155, kcieslik, xyz123