Forum  eCoal.pl v3.5  Problem ze sterownikiem Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2019-02-05 00:18
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Widać na markety dają lepszy opał 
2019-02-05 08:49
  LiMat Posts: 137 Ostrzeżenie: 0
Silver ma takie "kwiatki" w odróżnieniu od Golda.
2019-02-06 11:25
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Ustawiłem LeON22 piec wieczorem wg. twoich wskazań zobaczymy jak mu pójdzie i co wyciągnę z popielnika. Nie wiem czy ten żużel który jest na zdjęciu to efekt za małego/za dużego wiatru czy też po prostu syf w workach - niby 0 pyłu,szczelne worki a jednak...

LiMat napisał » 2019-02-05 08:49
Silver ma takie "kwiatki" w odróżnieniu od Golda.

Czyli cena nieadekwatna do jakości 
dodane 2019-02-06 11:25
Nadal dobija i się wyłancza.

leON22 napisał » 2019-02-03 18:40
qba43 , no to wróżymy , moja szklana kula pokazuje tak

Grzanie:
Korekta dmuchawy -2%
Praca podajnika 5sek

Podtrzymanie:
Czas pracy pod. 10sek
Czas postoju 30
Czas krótkiej przerwy 20sek
Ilość powtórzeń : 2
Moc dmuchawy 38%
2019-02-06 15:16
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Udostępnij sterownik albo przejdź na spalanie grupowe , widać masz zbyt mały odbiór ciepła w stosunku do min. mocy kotla ( przewymiarowany ) i dlatego się odstawia   
2019-02-13 08:49
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-02-06 15:16
Udostępnij sterownik albo przejdź na spalanie grupowe , widać masz zbyt mały odbiór ciepła w stosunku do min. mocy kotla ( przewymiarowany ) i dlatego się odstawia   



Udostępnić nie mam jak gdyż mieszkam w takim miejscu że nikt nie chce neta dociągnąć - korzystamy z neta w tel. jeśli akurat przywieje zasięg...że mam przewymiarowany piec to wiem, na nasz dom spokojnie starczył by piec 14kw...niestety wykonawca okazał się partaczem do entej. Na dodatek piec jest gdzieś nieszczelny (od czasu do czasu czuć spaliny w kotłowni) i będę go chyba reklamować, bo na tego księcia z bajki nie mam już sił liczyć.
2019-02-13 17:43
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Ale zasięg telefoniczny jest przy kotle? Zawsze możesz do nas zadzwonić 605 780 882. Omówimy zasadę i proces regulacji pracy kotła. Choć po przebiegu zimy zapewne już zauważyłeś jak pracuje system spalania eCoal
2019-02-13 19:13
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
pawel3 widać @qba43 ma rownież problem z netem z fona , może trzeba zmienić operatora ? Dokupić najtańszy router , udostępnić net z fona , połączyć i skonfigurować ze sterownikiem i udostępnić na czas testów Co do zlokalizowania skąd czuć spaliny , to proponuję prosty test : wieczorem przy zgaszonym świetle w kotłowni weź latarkę i świeć podczas pracy dmuchawy kotła w miejsca takie jak : czopuch, drzwiczki lub klapa zasobnika

2019-02-20 12:37
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Pawel3 - to prawda zasięg jest ale o tel. do was dowiedziałem się z twojego posta. 

LeON22 co do odpisywania na forum - życie nie kończy się na "sieci" wierz mi, chciałbym mieć czas dziennie siedzieć i przeglądać sobie parę portali   Co do testu to zrobiłem tak jak piszesz już dawno temu, nic nie wyszło więc zadzwoniłem po kominiarza z miernikiem, był i też nic nie wykrył, a dziwny zapach czuć... co dziwne nie cały czas ale tylko czasami. Pomysł z routerem i netem z fona jest też opcją. Poczytam jak udostępnić sterownik i się odezwę.
2019-02-20 22:57
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
qba43 co stwierdził kominiarz ? Kotłownia ma odpowiedni dopływ powietrza i wentylację ? Może zaciąga Ci kominem ( kanałem wentylacyjnym ) dym z zewnątrz pewny
2019-02-25 21:56
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Ciąg w kominie jak ta lala, ciąg w wentylacyjnym tak samo. Czujnikiem leciał i po rurze z komina jak i po całym piecu...problem w tym że nie zawsze czuć dym czy też plastik/gumę tak jak dziś. Jutro ma się łaskawie pojawić el montero w ramach serwisu zobaczymy co orzeknie - pewnie nic. Jedno co jest pewne to to że sadza mi osiada na górze pieca i smród też raczej czuć z górnych rejonów kotła...sznurek w górnej wyczystce wymieniłem na całkiem nowy i też nie pomogło...jak się wkurzę to będę reklamować cały kocioł jako nieszczelny u producenta.
2019-02-26 00:31
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
QUBA43 ten zapach to od zbyt małego nadmuchu. Miałem swego czasu podobnie. 
2019-02-26 15:40
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
anaana napisał » 2019-02-26 00:31
QUBA43 ten zapach to od zbyt małego nadmuchu. Miałem swego czasu podobnie. 
Wiesz co gdyby to był problem nadmuchu to smórd by szedł z dołu, a idzie od góry + widać sadzę na klapie, która jest u góry kotła.


2019-02-26 18:46
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Kocioł dobrze wyczyszczony? Kanały pionowe czyścimy, szczotka musi puknąć o dół blachy kotla następnie wyciągnąć popielnik i za popielnikiem wybieramy sadze z kanalow pionowych. Czopuch kotła i wymienniki też dobrze wyczyścić. Wiem że byl kominiarz ale to zrob i sprawdź. 
Na szpile górnej plyty podłóż dodatkowe podkladki i w tedy dokrec. 
2019-02-28 11:27
  qba43 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Pawel3 kocioł jest czyszczony co 6-7 dni w całości (wyciągam wirniki, kanały jadę drucianą szczotą i zawsze potem latarką je prześwietlam, sadze wciągam separatorem wliczając rurę kominową i przegrodę za popielnikiem) pomysł z podkładkami sprawdzę. Oczywiście ynstalator/serwisant nie dotarł - ma być jutro. 
2019-03-05 17:36
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
kilka miesiecy temu miałem aktualizację oprogramowania i od tego momentu w trybie ręcznym podajnik wyłącza się gdzieś około po minucie czy to normalne?.drugie niepokojące zjawisko to zapalanie się piktogramu pompa cwu po osiągnięciu żądanej temperatury kotła zaznaczam że nie posiadam układu cwu i funkcja ta jest nieaktywna.Proszę o poradę
2019-03-05 20:58
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
To że w trybie ręcznym podajnik pracuje ok minutę to jest zabezpieczenie przed ewentualnym przesypaniem. W końcu zalaczenie podajnika ciągle potrzebujemy bardzo rzadko. 
Jeżeli  chodzi o piktogram cwu to nigdy takiego czegoś nie zauważyłem
2019-03-06 14:30
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Do sytuacji z zapalaniem się piktogramu cwu dochodzi w momencie gdy temperatura kotła  przekroczy zadaną nastawę np.kocioł na 70 st  a rozdmucha na 75 st.
2019-03-06 14:43
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Proponuję zmniejszyć temp.zadaną kotła na 65st. Przede wszystkim ustawić odpowiednio parametry spalania żeby nie przbijało tak temp.zadanej :( 75st jest temp. graniczną przy której załączają się wszystkie pompy ( nawet te których nie ma ) Jest to zabezpieczenie przed przegrzaniem i zagotowaniem kotła. Na schemacie wtedy może pojawić się piktogram pracującej pompy CWU   
2019-03-09 10:14
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Zmniejszając temperaturę kotła w okresie zimowym mam na powrocie ok 40 st to według zaleceń trochę za mało 
zastanawiam się czy muszę zamontować dodatkową pompę do ochrony powrotu?
 Zadaną temperaturę kotła przebija mi w trakcie przejścia pieca z zimy na lato co wydaje mi się nie jest dużym problemem .Kocioł przechodząc w stan podtrzymania siłą rozpędu  przebija zadaną temperaturę.Zawór 4D zamyka dopływ wody do grzejników a piec w tym momencie podbija zadaną nastawę kotła przynajmniej tak mi się wydaje
oczywiście zmniejszam temp.na 65st i obserwuję .
2019-03-09 11:09
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Nie zastanawiaj się tylko montuj po sezonie . Widzę, że nie masz również pompy CWU , bo to również jest sposób na ochronę powrotu. Próbowałeś może realizować ochronę powrotu zaworem 4D , tylko w tym przypadku zimą może być problem z dogrzaniem obwodu CO , gdyż ochrona ma wtedy priorytet  
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: Michal33, Piecbruli, zdzieszulice

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more