Forum eCoal.pl v3.5 ochrona powrotu - zawór 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
naczelnik
|
Witam.
Temat sygnalizowałem jednak dla przypomnienia w instrukcji obsługi sterownika v3.5 na stronie 36/43 jest zapis przy ochronie powrotu - "Zawór 4D – realizowanie ochrony powrotu przy wykorzystaniu zaworu 4D. Warunkiem koniecznym w tym przypadku jest zachowanie grawitacyjnego przepływu wody w małym obiegu zaworu 4D od strony kotła, w przeciwnym razie należy zastosować dodatkową pompę wymuszającą obieg." Ok. mój obieg jest niewydajny zamontowałem pompę na małym obiegu - według instrukcji (powrót od strony kotła) i tu problem jak ta pompę wytarować? Jak ustawie ochronę przez zawór 4d żadna z funkcji pompy dodatkowej jest nie aktywna. Przydało by się aby dodać w aktualizacji aby była aktywna pompa mieszająca to by wystarczyło lub dołożyć pompę wspomagającą (musiała by pracować tak jak mieszająca z ta różnicą aby była aktywna przy wybraniu ochrony przez zawór 4d). Teraz jedynie pozostaje zewnętrzne sterowanie tylko po co jak jest wyjście pompy dodatkowej w sterowniku.
|
|||
|
||||
mnich
|
Wersja: 1.1.28.1 Opis zmian: * Pompa dodatkowa ustawiona jako mieszająca będzie wspomagała pracę zaworu 4D jako ochrona powrotu |
|||
|
||||
naczelnik
|
Super, dziękuje.
|
|||