W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  Ogniwo Eko Plus+ 16kW - Konfiguracja sterownika Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 9Next pageLast page
2018-10-11 19:12
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
Może zrestartuj sterownik 😀
2018-10-11 19:17
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
CUsers\Jarek>ping onet.pl -t

Pinging onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=56ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=22ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=32ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=34ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=27ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=32ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=30ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=48ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=27ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=34ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=28ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=23ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=30ms TTL=57
dodane 2018-10-11 19:17Reset sterownika nic nie dał, już szału z tym dostaje.
2018-10-11 19:22
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0

spokojnie, internet masz, kwestia dns,  powiedz mi dokladnie takie rzeczy jakie ma IP twoj router , i dokladny wpis
w twoim sterowniku IP ,maska,bramka ,dns
2018-10-11 19:33
  dartante Posts: 44 Ostrzeżenie: 0
ale kabel jest z przeplotem?
2018-10-11 19:37
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Po kolei,
Mam radiówkę, router TP Link,

Wszystkie komputery i urządzenia (oprócz pieca) łączą się po WIFI. Zrobiłem przewód ethernet od strychu do kotłowni
(końcówki z obu stron takie same bial-pom, pomaran, bial ziel, nieb, bialo nieb, zielony, bialo braz, braz).

Jak połączam pod kabel laptopa to internet po LAN jest.
Wpinam kabel pod sterownik.


CMD
ipconfig

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::7c7c:5723:fde6:fbd4%7
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.108
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1

Przechodze pod sterownik i ustawiam:
DHCP: Tak
IP: 192.168.0.110
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1

--------------------------------------------------------------------------------------
REZULTAT
-------------------------------------------------------------------------------------

w przeglądarce "błąd wczytywania strony"

cmd
Pinging 192.168.0.110 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.108: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.0.108: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.0.108: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.0.108: Destination host unreachable.

Ping statistics for 192.168.0.110:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

CUsers\Jarek>



Co robie źle ?
2018-10-11 19:48
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0
nie słuchasz mnie,  wklej mi dane ze sterownika , IP,maske,bramke pdoales wklej mi co masz w dns

dodane 2018-10-11 19:48
Chwila bo czegoś nie rozumiem ,albo Ty źle mówisz.
Sprecyzujmy :
Sterownik masz podłączony do Tplinka lanem tak -? (do jakiego portu żółtego ,niebieskiego)

jeżeli podłączysz w miejsce sterownika laptop internet jest _? czy nie ma?
bo raz piszesz że pingi masz a teraz piszę że brak hosta
2018-10-11 19:48
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
pablo napisał » 2018-10-11 19:43
nie słuchasz mnie,  wklej mi dane ze sterownika , IP,maske,bramke pdoales wklej mi co masz w dns





Dziękuje Ci za pomoc. chyba poszło. Ale teraz nie chce mnie zalogować.
Nie wchodzi ani user, user ani admin, admin jakiego loginu i hasła powinienem użyć ?

2018-10-11 19:50
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0
masz radiówke ,zapewne masz antene UBNT, teraz zapewne logujac się logujesz sie na UBNT ,a do tego ma dostep tylko ISP , teraz zastanawiam się czy czasami nie spier... jednej rzeczy i internet raz będzie a raz nie
2018-10-11 19:54
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0

zawsze mam login i hasło błędne


eCoal WebServer

401 Unauthorized

Please click this link to return on the main page of the WebServer.
dodane 2018-10-11 19:54
pablo napisał » 2018-10-11 19:48
nie słuchasz mnie,  wklej mi dane ze sterownika , IP,maske,bramke pdoales wklej mi co masz w dns

dodane 2018-10-11 19:48
Chwila bo czegoś nie rozumiem ,albo Ty źle mówisz.
Sprecyzujmy :
Sterownik masz podłączony do Tplinka lanem tak -? (do jakiego portu żółtego ,niebieskiego)

jeżeli podłączysz w miejsce sterownika laptop internet jest _? czy nie ma?
bo raz piszesz że pingi masz a teraz piszę że brak hosta


Tak, podłączone Lanem do Tplinka do żółtego gniazda.
Jak podłącze w miejsce sterownika komputer, oczywiście internet jest.

2018-10-11 19:58
  dartante Posts: 44 Ostrzeżenie: 0

musi być przeplot. Bez przeplotu działa ale z komputerem z piecem nie będzie.przeplot


jeśli tak masz to sorki za zawracanie głowy
2018-10-11 20:01
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
dartante napisał » 2018-10-11 19:58

musi być przeplot. Bez przeplotu działa ale z komputerem z piecem nie będzie.przeplot


jeśli tak masz to sorki za zawracanie głowy




Czyli muszę być z obu stron inne końcówki ?
z 1 ma być: bialo-zielony zielony bialo-pomarańczowy niebieski bialo-niebieski pomarańczowy biało-brązowy brązowy a z 2:bialo-pomarańczowy pomarańczowy bialo-zielony niebieski bialo-niebieski zielony biało-brązowy brązowy

dobrze rozumiem?

Idę po zakuwarkę.
2018-10-11 20:05
  dartante Posts: 44 Ostrzeżenie: 0

zobacz tu jest podane


dalej jest obrazek i jest ładnie pokazane co masz zrobić
2018-10-11 20:08
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0
dartante: a po co przeplot z pieca do switcha tplinka?

dodane 2018-10-11 20:07po co mu kros:?,          yaro2004 nie ruszaj masz dobrze

dodane 2018-10-11 20:08podłacz sterownik kabelkiem do tplinka i wklej mi całego  łacznie z dns konfiga bo prosze od początku a Ty wymyślasz historie
2018-10-11 20:12
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0

kur.... no zrobilem juz krosa To w końcu źle czy dobrze mam teraz ten kabel. Teraz to w ogóle nie ma żadnego połączenia. Czyli co robić obie końcówki takie same z powrotem ?

Pablo co mam Ci wkleić (skąd tego konfiga)?
2018-10-11 20:20
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0

                         yaro2004: Ty wogole nie słuchasz, tracę juz cierpliwośc, po co zarabiałeś ta końcowke :?

wkleiłes mi z laptopa chyab 5 postow wyzej

CUsers\Jarek>ping onet.pl -t

Pinging onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=56ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=22ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=32ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=34ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=27ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=32ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=30ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=48ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=27ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=34ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=28ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=23ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=30ms TTL=5

czyli ping na zewnatrz jest tylko problem z dns,


dodane 2018-10-11 20:15chce tylko wiedzieć jaki masz DNS na sterowniku !

dodane 2018-10-11 20:20 yaro2004: :wpinamy kabelek lan do tplinka (gniazda zóltego) ,nastepnie wmiejsce sterownika dajesz laptopa i sprawdzasz ping do routera i ping do 213.180.141.140:,jak będizesz mial ping do 213.180.141.140:  otworz przeglądarke wlej w adres 213.180.141.140:  powinno po chwili onet.pl wskoczyc
2018-10-11 20:29
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0

Pablo z całym szacunkiem ale nie wiem gdzie to sprawdzić.
W opcjach internet mam tylko to:

DHCP: Tak
IP: 192.168.0.110
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1

Przywróć ustawienia domyślne


Ps. zrobiłem kabel tak jak był (obie końcówki takie same)

dodane 2018-10-11 20:27
Wpiołem lapka i mam tak:

PING DO ROUTERA

CUsers\Jarek>ping 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=64

Ping statistics for 192.168.0.1:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 1ms, Average = 0ms

CUsers\Jarek>




CUsers\Jarek>ping 213.180.141.140

Pinging 213.180.141.140 with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=22ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=23ms TTL=57
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=26ms TTL=57

Ping statistics for 213.180.141.140:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 22ms, Maximum = 26ms, Average = 23ms

CUsers\Jarek>




po chwili wskakuje ONET w przegladarce

dodane 2018-10-11 20:29tylko nadal nie wiem co mi to dało ?
2018-10-11 20:33
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0
ok ,teraz tak, mamy pewność że kabelek jest ok ,tplink natuje i routue,teraz sprawa sterownika,podłacz go i sprawdz jakie ip i dns przydziela

dodane 2018-10-11 20:33PS. jak masz windows najelpiej dac CMD nastepnie wpisz ipcofnig /all i szczegolowo wyswietli jakie masz IP ,sufixy i dns
2018-10-11 20:34
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0

z -? rozwija liste
z -t trasuje caly czas

co dalej ?
2018-10-11 20:35
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0

         yaro2004 rozumiem co pisze do mniemiałeś podłaczyc sterownik , i sprawdzic jaki IP i DNS przydziela

2018-10-11 20:39
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0

Pablo, ale jak sprawdzić na sterowniku jaki IP mu przydziela?

Po odpięciu kabla z laptopa i podłączenia pod sterownik.
Na laptopie mam tak:

CUsers\Jarek>ipconfig /all

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-7UBPCLN
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Ethernet:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
   Physical Address. . . . . . . . . : 6C-62-6D-2A-0E-82
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 10:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Hosted Network Virtual Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-C7-BB-CB-4B
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 1000
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-26-C7-BB-CB-4A
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::7c7c:5723:fde6:fbd4%7(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.108(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : czwartek, 11 października 2018 17:41:13
   Lease Expires . . . . . . . . . . : czwartek, 11 października 2018 22:37:38
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 33564359
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-22-B5-E2-81-6C-62-6D-2A-0E-82
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
First pagePrevious page2 / 9Next pageLast page
Users on-line: lysy86, xyz123