Forum eCoal.pl v3.5 Początki z Ecoal i OEPM20 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Temperatura powrotu , ma być temperaturą powrotu kotła , a nie za zaworem 4D Spróbuj spalania grupowego na początek moc min/max - 12/16kW , po 5 podań dla każdej z nich , moc dmuchawy 36/38 % , w podtrzymaniu czas podawania 10s , czas postoju 40min , przerwa 20s , ilość powtórzeń x2 , dmuchawa 40% .Podłącz sterownik do neta , zobaczymy co się tam dzieje
|
|||
|
||||
saiann
|
Właśnie mam problem z podłączeniem neta, mam już wszystko podpięte ale nie mogę się połączyć z adresem IP. Internet na pewno jest bo podłączałem ten sam kabel do lapka
|
|||
|
||||
leON22
|
DHCP masz włączone ?
|
|||
|
||||
saiann
|
Udało się połączyć =, ale tylko przez Internet Explorera ale widze tylko tło nie mam żadnego menu, miał ktoś tak?
Wracając do tematu pieca, problemem mógł być siłownik zaworu który pracował w trybie manualnym , przełączyłem go teraz na automat, zobacze co z tego wyjdzie dodane 2018-10-04 18:42Ok podłączyłem się. Dane startowe będą troche zakłamane, bo walczyłem teraz z tym zaworem i się troche poprzestawiało |
|||
|
||||
leON22
|
Czy zmieniłeś położenie czujnika temperatury powrotu , czy na pewno zawór 4D owiera się w lewo Spróbuj wyłączyć ochronę powrotu zaworem 4D zobaczymy jak zareaguje siłownik .
|
|||
|
||||
saiann
|
Nie zmieniłem jeszcze czujnika, walczyłem z podłączeniem i zaworem, nie mam pewności czy otwiera się w lewo, można to jakoś sprawdzić? instalator mówił że w lewo. a na co przełączyć ochrone powrotu?
|
|||
|
||||
leON22
|
Zmień na pompa CWU , albo spróbuj w ustawieniach zmienić kierunek na w prawo ( po zmianie reset sterownika ) , może odwrotnie podłączone kabelki w sterowniku , no i zamontuj ten czujnik na powrocie , bo inaczej o doo ... roztrzaść
PS.Nie zrobiłeś restartu sterownika i dalej nic się nie dzieje z położeniem zaworu cały czas 100% |
|||
|
||||
saiann
|
Dobra, czujnik przełożony, ochrona zmieniona na pompe cwu, strona zaworu zmieniona na prawą. Coś się zaczęło dziać. Czy ochronę mogę potem spróbować spowrotem z zaworem? wkońcu chyba po to jest?
dodane 2018-10-04 20:09restart calego ecoala? |
|||
|
||||
leON22
|
Reset ( ustawienia- informacje-reset urzadzenia ) możesz zmienić ale nie wiem jaka temp będzie szła na obieg , bo ochrona ma priorytet .
|
|||
|
||||
saiann
|
dobra, poszło, pożyjemy zobaczymy. Mam nadzieje że już będzie git
dodane 2018-10-04 20:16Czyli oznacza to że jednak otwiera się w prawo? czy jeszcze może być coś nie tak? |
|||
|
||||
leON22
|
Jak widać za ostro dmuchasz 44% i spaliny 135 st , spróbuj tego grupowego No nie wiem w którą stronę kręciłeś manualnie , może te kabelki odwrotnie podłączone pewny
|
|||
|
||||
saiann
|
A nie będzie tak zawsze jak będzie próbował osiągnąć temp zadaną? bo dosyć mocno spadła. Dzisiaj już chyba odpuszczę, dzieci trzeba położyć spać. Poczekam 1 dzień i najwyżej jutro powalczę z grupowym
dodane 2018-10-04 20:22a dmuchawę w tym trybie ustawia automat? czy ja mam jakiś wpływ poza korektą nadmuchu? |
|||
|
||||
leON22
|
W automacie niestety tak jest :( Czym sterujesz temp. wew. pomieszczeń ? Termostatami na grzejnikach ? Jak tak to ustaw zadaną za zaworem na min. 50 st .
dodane 2018-10-04 20:25Niestety tylko korekta na minus a automat żyje swoim życiem , ma swój algorytm |
|||
|
||||
saiann
|
Na CO1 mam termostaty na CO2 mam sterownik pokojowy ale go jeszcze nie uruchomiłem. Przy 50st będzie za gorąco
|
|||
|
||||
leON22
|
No przecież regulujesz termostatami ? Chyba że masz je otwarte na maxa , to po co ci one ? Ok , ustaw jaką chcesz u mnie w tej chwili leci na kaloryfery 33.5st ( ustawiona pogodówka za zaworem 4D ) , a w domu 25st.C ale nie mam termostatów
|
|||
|
||||
saiann
|
Ale na CO2 jest osobne mieszkanie bez termostatów (więc tam nie wyreguluje dopóki nie podłącze regulatora pokojowego). Nie wysiedziałbym w 25 stopniach ;P
|
|||
|
||||
leON22
|
Moja żona lubi ciepło , no i ubieramy się stosownie do temperatury ek No to jak zrobisz ochronę powrotu zaworem 4D to możesz mieć problemy z uzyskaniem odpowiedniej temp. na obiegach CO .
|
|||
|
||||
grzegorzw84
|
Jesli palisz na pelnym automacie e coal, ten program tak ma. Praktycznie kociol nie chodzi w podtrzymanu tylko tak balnsuje na krawedzi temp
zadanej plus te 5 st. |
|||
|
||||
saiann
|
Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc, narazie wygląda to całkiem dobrze w porównaniu do I-ego tygodnia. Zadane wartości podtrzymane czasem przechodzi w podtrzymanie. Jak myślicie pobawić się przez weekend z grupowym czy narazie zostawić? Za tydzień wyjeżdzam na 4 tyg. - myślicie że lepiej zostawić wtedy piec w automacie - żona nie za bardzo będzie miała o tym pojęcie, chciałbym żeby się w miare bezproblemowo się paliło.
dodane 2018-10-05 08:50Na pewno będe testował ochronę powrotu zaworem, wolałbym żeby pompa CWU nie chodziła 24h |
|||
|
||||
anaana
|
Dlaczego pompa Cwu ma chodzić 24h?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||