W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eSterownik.pl  Problem z kotłem? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-09-23 17:35
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Witam. Panowie mam problem z kociołkiem Ogniwo eko plus 25kW. Dziś rano nastąpił nagły wzrost temperatury wody na kotle i w wymienniku cwu. Temperatury skoczyły do prawie 80 stopni. Dopiero teraz zauważyłem że się przegrzał. Przełączyłem go w tryb ręczny i widzę , że powoli stygnie. Temp. CWU mam ustawioną na 43 st., co na 55 st., program auto-lato przechodzi na grzanie co przy 10 st na zewnątrz. Poratujcie mnie - w czym może być problem. Jak dotąd nie miałem takiej sytuacji.
dodane 2018-09-23 17:35Jeszcze jedno. Włączył się alarm: "Wyczyść kocioł". Dopiero wczoraj wieczorem go czyściłem dosyć dokładnie.
2018-09-23 18:07
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Udostępnij ster zobaczymy co tam się dzieje ? 
2018-09-23 18:19
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Przeniosłem router bo był za daleko i nie zawsze łapał piec. Teraz powinno być dobrze. https://esterownik.pl/device/12787
2018-09-23 19:24
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Pewnie przeczyściłeś , a tak na poważnie na wykresie widać że od godziny 8 podskoczyła temp. spalin do 150 st , sprawdź czujnik temp. spalin , czopuch , komin pewny
2018-09-23 19:31
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Czujnik jest na swoim miejscu. Komin był czyszczony na początku grudnia ub.r.  Zastanawia mnie dlaczego kocioł nie odstawił się jeśli przekroczył temp zadaną.
dodane 2018-09-23 19:31Czopuch czyściłem wczoraj.
2018-09-23 19:33
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Właśnie widzę o 8.15 urywa się wykres zadanej temp. wew. może coś z czujnikiem ? Od tego momentu temp. poszybowała w górę  
2018-09-23 21:43
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Nie zauważyłem tego. Czyli ten czujnik temp w mieszkaniu? Temp. wewnętrzną pokazuje.
dodane 2018-09-23 19:52Raczej nie. To musi być jakaś funkcja w sterowniku. Zrestartuję stera, zobaczymy czy wróci temp zadana.
dodane 2018-09-23 21:43Nic. Żadnych efektów.
2018-09-24 07:34
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

zetbal. masz auto-lato w trybie lato nie wyświetla się wykres zadanej temp wew.
Po drugie strasznie szybko spada temp na Cwu, dlatego ta temp na kotle sie podnosi kiedy dogrzewamy Cwu
Czy ten czujnik nie jest podpięty pod rurę wężownicy? Czujnik ten powinien mierzyć temp płaszcza zbiornika. Najlepiej Sprawdź zamontowanie, położenie wszystkich czujników.  
2018-09-24 08:01
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Czujnik CWU podpięty jest na rurze wyjścia kocioł-zasobnik i niekoniecznie odpowiada to temp. wody w zasobniku. Wczoraj gdy czujnik wskazywał temp 60 pare stopni w rzeczywistości w baniaku było prawie 90 st. Temp. kotła i temp. cwu zaczęła spadać po tym jak przełączyłem w tryb ręczny i pracowały pompy co i cwu. Położenia czujników nigdy nie zmieniałem, są tak zamontowane od 6 lat i dotąd było ok.
2018-09-24 08:17
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Gdzieś na forum jest zdjęcie z kotłowni, baniaka Cwu LeON22 jak czujnik zamontował pod pianką zbiornika.

W takim przypadku jak masz zamontowany czujnik to temp wody jest inna niż wskazania czujnika  dodatkowo często  i na krótko załącza sie pompa Cwu, co nie jest dobre dla samej pompy

Weź odkręć pokrywę sterownika i po dokręcaj czujniki, głownie chodzi o czujnik Co. Może na złączkach się poluzowały. Wart to sprawdzić




dodane 2018-09-24 08:17
tutaj jest to zdjęcie

artur1973 napisał » 2018-01-11 16:22
leON22 napisał » 2017-12-23 21:54
Mój nie miał dedykowanego miejsca , ale jak widać na załączonym obrazku w pierwszym poście instalatorzy przytulili się czujnikiem do płaszcza zbiornika CWU
dodane 2017-12-23 21:54

podczepię się,wie ktoś jaki kabel ma być do w/w czujnika i jaki długi można zastosować? kolega ma dosyć daleko bojler i czujnik mu dali na rurce przed pompą cwu.....lub zaraz za......no jakoś tak że nie rabotajet czy
2018-09-24 08:40
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Pawel3, masz rację z tą temp zadaną. Pojawia się na wykresie wtedy kiedy trzeba. Nie wyjaśnia to jednak kwestii takiego wzrostu temp cwu i nieodstawienia się kotła po przekroczeniu temp. zadanych dla cwu i kotła. Szukać przyczyny w czujnikach? Ich wskazania są widoczne na wykresach.
2018-09-24 09:17
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Masz ochronę kotła przez Cwu dlatego temp się zrównały na kotle i Cwu dodatkowo jest to bardzo widoczne gdyż czujnik cwu jest na rurce.

Trzeba zawsze pamiętać że w automacie (ecoal) kocioł po osiągnięciu temp zadanej odstawi się po przekroczeniu 5st od zadanej i dodatkowo musi skończyć/dokończyć swój tryb podawania. Być może to wszytko się skumulowało i dlatego ta temp wczoraj tak podskoczyła. Dodatkowo twój baniak ma taką sama temp jak na kotle i jak temp na kotle wzrosłą to sterownik załączył pompę Cwu aby rozładować tą temp. Zauważ że ten wzrost tej   temp na kotle i na Cwu następuje zawsze po tym jak kocioł przechodzi z trybu zima na lato

Jeszcze jedno, masz też duże dawki węgla w podtrzymaniu. Ilość powtórzeń razy 3 plus algorytm wygaszania kotła na "zawsze". Proszę zmniejsz powtórzenia na 2(chyba że palimy pelletem) a algorytm ustaw tylko w grzaniu. 
2018-09-24 21:07
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Jak wrócę po południu z pracy to zrobię tak jak radzisz + posprawdzam czujniki.
dodane 2018-09-24 21:07Przestawiłem algorytm i zmniejszyłem ilość powtórzeń. Czujniki sprawdziłem, wydają się być ok. Pomyliłem się co do umiejscowienia czujnika cwu. Napisałem, że jest na rurce ale byłem w pracy a nie przy kotle. Sprawdziłem czujnik jest na płaszczu zasobnika CWU. Na wszelki wypadek trochę go poprawiłem. Ponadto zdjąłem porywę sterownika i sprawdziłem podłączenia czujników. Nie było luzów. Gdzie się dało podokręcałem. Zobaczymy czy się teraz uspokoi.
2018-09-26 09:58
  miazio Posts: 312 Ostrzeżenie: 0
Podobnie miałem jak zacinał sie zawór zwrotny za pompą CWU. Woda z kotła szła na CWU i osiągała temperaturę zadaną CO kotła. Jak postukałem zawór - wszystko wracało do porządku aż pewnego dnia wyzionął ducha. Plastikowy grzybek się wyrabiał i blokował jego zamkniecie.
2018-09-26 10:11
  karoka65 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Kto wstawia jeszcze takie zawory?
2018-09-26 16:45
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Wygląda na to, że był to jednorazowy problem z ta temp. Na razie, odpukać, chodzi wszystko ładnie. Może Paweł3 miał rację, że nastąpiła u mnie kumulacja wszystkich przypadków. Jest lekka zwyżka temp. gdy kocioł przechodzi z grzania w tryb letni ale to już nie problem (dochodzi do 60 a nie jak w niedziele do 90 st.). 
2018-09-26 23:11
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
zetbal czytałeś regulamin forum 
1 ) pawel3 ma zawsze rację 2) Jak nie ma racji patrz punkt 1  
2018-09-29 15:37
  BasiaDom Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
witam.mam problem z powrotem wody ,raz ustawiam na 40c,lub 42c,reakcia jest taka że pompa dużo pracuje rysik maże wykaz.nadmieniam piec ogniwo eco plus 40kw.proszę pomóżcie
2018-09-30 12:40
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Do jakiego domu masz 40KW?
2018-10-04 04:06
  BasiaDom Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
 dom ma 440m2 z 1938r oczywiście est docieplomy i wyremontowany
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: PAWEL0042