Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
Adrianjanek19
|
Witam. W ochronie powrotu wybrałem zawór 4d tylko mam be siłownika czy to będzie poprawne ustawienie bo żadnej pompy tam mi nie zakładal tylko 4d. Pytam bo dziś to zauważyłem i zmieniłem bo było ustawione pompa mieszajaca
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie ma napędu a ma działać sterowanie, zastanów się. Rekordzistą w ilości założonych tematów chcesz być ? |
|||
|
||||
karoka65
|
Jak Ci vmilo pisze i Ty że pompy nie masz, siłownika nie masz to po co tam kręcisz, coś najwyżej zniknie Ci ze schematu na podglądzie. Pozostaje ustawić zawór z paliucha albo włączyć pompę ciepłej wody na stałe.
No i faktycznie chyba rekord pobiłeś z tymi nowymi wątkami Adrianek tu to wszystko jest, wystarczy poczytać. |
|||
|
||||
Adrianjanek19
|
Wolę wprost zapytać bo różnie każdy pisze
|
|||
|
||||
karoka65
|
Takich pytań były setki i jeszcze więcej odpowiedzi
|
|||
|
||||
leON22
|
Adrianjanek19 napisał » 2018-09-20 21:33 Witam. W ochronie powrotu wybrałem zawór 4d tylko mam be siłownika czy to będzie poprawne ustawienie bo żadnej pompy tam mi nie zakładal tylko 4d. Pytam bo dziś to zauważyłem i zmieniłem bo było ustawione pompa mieszajaca To w końcu ile masz tych pomp , bo na schemacie widać 4 ( dwie CO , CWU i mieszającą ) opisz dokładnie swoją instalację , najlepiej wrzuć fotki , wtedy będzie wiadomo co i jak Ci pomóc . Na początek sugeruję lekturę instrukcji kotła i sterownika |
|||
|
||||
Adrianjanek19
|
Podłogowa oraz do grzejników i do cwu mam zawór 4d i ten do podlogowki dobrego temperatury
|
|||
|
||||
leON22
|
Rozumiem , że ten zawór 4D jest na obiegu podłogówki ? Jak tak , to popraw schemat i w ustawieniach zmień w Obwody CO - Obwód CO1- Typ obwodu - Pompa CO+zawór 4D+ reg.pokojowy , a Obwód CO2-Typ obwodu - Pompa CO . Ochronę powrotu ustaw na pompa CWU .Funkcja pomp dodatkowej - wyłącz , bo jej nie masz Przydałby się jakiś czujnik temp za zaworem 4D i pompą CO1 , żebyś wiedział jaka temp. leci w podłogę i żeby ją odpowiednio korygować w razie potrzeby
|
|||
|
||||
karoka65
|
Leon on pisze że nie ma siłownika.
|
|||
|
||||
leON22
|
Rozumiem ale może nim sterować ręcznie , z palucha , a schemat będzie bardziej czytelny No i z czasem może zainwestować w siłownik
|
|||
|
||||
Adrianjanek19
|
Zdjęcie kotłowni - podpiec
dodane 2018-09-23 23:19 dodane 2018-09-23 23:24 dodane 2018-09-23 23:26 dodane 2018-09-23 23:29Powiedzcie mi czemu przy tych ustawieniach pieca podajnik wg zegara pracuje już 46 min skoro zasypany był w piątek ok 21godz więc skąd tak dużo pracy dodam że poprzedni zasyp był tydzień temu i po 6 dniach było 48 min |
|||