Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia na zime. Subskrybuj
2018-09-15 22:29
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Pierwszy raz bede palil. W domu zimnawo sie robi i tylko nie wiem co i jak ustawic/

Piec ogniwo eko 25
Dom nieocieplony.
Ekogroszek kalorycznosc 24.

Po pierwsze ustawic na tryb zima sie domyslam, a pozniej grupowy pewnie tylko co i jak konkretnie byscie polecili?

edit: mam czujnik pogodowy domowy w pomieszczeniu gdzie jest piec dlatego tam mam az 27stopni bodaj...to jesli trzeba dla Waszych ustawien przeniesc to tam gdzie ma byc docelowo ( a bede mial z tym roboty dlatego jeszcze tego nie zrobilem) to piszcie koniecznie./
2018-09-15 23:41
  anaana Posts: 609 Ostrzeżenie: 0
Nic nie przenoś, chociaż dobrze wiedzieć jaka jest tem. na zewnątrz.
Kotłownia nie ma sąsiedztwa dworu?
Ustaw na początek automat

2018-09-16 09:14
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Chodzilo mi o czujnik pokojowy. Czujnik pogodowy mam i jest dobrze ustawiony. Pomylilem sie

automat bedzie mi bral tego wegla co niemiara dlatego chcialem cos lepszego.
2018-09-16 09:15
  zdzieszulice Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam, też palę pierwszy sezon, mam czujnik temperatury wewnętrznej- w przedpokoju i zewnętrznej- na północnej ścianie, tryb pracy ustawiłem automatyczny i auto-lato, wszystko działa
2018-09-24 20:10
  Snopek Posts: 23 Ostrzeżenie: 0

Moze ktos w moje ustawienia wejsc. Bo ja chyba automatu nie moge znalezc. Mam do wyboru retortowy ecoal grupowe zasypowe ale automatu nie.

ok automat to ecoal. Co na poczatek ustawic? Krotka przerwa czas itp? No i jednak wolalbym nie jechac na automacie to jakby ktos mogl odpowiedziec na pyt z 1 posta to poprosze.

dodane 2018-09-18 21:37To dacie jakies wyjsciowe ustawiwnia dla mnie? Piec 25kw dom nieocieplony ekogrosze 24kj. Bo na automacie to mi ciagnie baaardzo duzo. Warto uruchomic reg pokojowy? I do jakich ustawien go sie daje? 
dodane 2018-09-24 20:10
Toi tak. No niby pale.

Ustawilem instalacje co + zawor 4d...mam sterownik afriso. Jak daje na automat w sterowniku to mi przekreca sie powolutku i po prostu odcina grzejniki i jest zimno.

Nie wiem, pomyslalem, ze to wina temeperatury gdzie jest czujnik pokojowy bo mam tam 28stopni...ale nie mam przeciez ustawionego w obwodzie pokojowego to nie powinien tego wykrywac?
Jak przestawiam z prawo na lewo to wtedy idzie na maksa na 10tke i otwiera zawor na full.

Jak ustawie na reczny to na grzejniki leci dopiero gdzies tak od poziomu 4,5...a jak dam na 3 to tez po parunastu minutach robi sie zimna rura od co...moze ten zawor jest zle zamontowany? Mozna to samemu przestawic, czy lepiej nie ruszac na razie a cos zle mam w ustawieniach?

2018-09-26 05:11
  Adrianjanek19 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Mam swój eko plus 16 ustawiony w tryb zima i powiedzcie mi czy na tym ustawieniu ciągle pracować musi podajnik bo ciagle go słychać praca trochę przerwy i znowu. Pytam bo to pierwsze początki moje z takim piecem
2018-09-26 08:14
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Panowie wszystko jest na forum, wystarczy poczytać bo nie ma sensu powtarzać tego samego po raz 238-my.
Users on-line: adamczyk, Dan123, goldiOEP, Janusz61, Jerzy1951, Marcin0911, Mario932, moma62, piecczarne, Piotrek, pixel, szmek2, wiki