Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Czujnik zew. pokazuje minus 10 stopni a jest plus 9 ???? Subskrybuj | ||||
|
||||
wojocki
![]() |
Koledzy poradźcie :(
Używam latem pieca do grzania CWU. Dziś nad moim domem ok. 17:00 przeszła solidna ulewa z burzą i gradem. Czujnik zewnętrzny pokazał obniżenie temperatury z 21 do 12 stopni co jest normalne przy gwałtownym ochłodzeniu i opadach. Ale ok. godz. 20 gdy już było po deszczu czujnik zaczął pokazywać gwałtowne obniżenie temperatury. Gdy pokazało 0 stopni na wszelki wypadek sprawdziłem czy nie nadciąga lodowiec lub atomowa zima, a potem popukałem w czujnik i chwilę ogrzałem w rękach. Temperatura skoczyła na plus 2 co było dobrym znakiem bo oznaczało że komunikacja z komputerem jest, kabel nigdzie się nie zerwał itp. A potem znów zaczęło spadać. Teraz pokazuje minus 10 ( ![]() Wszystkie inne czujniki i piec działają prawidłowo, no może poza tym że podwyższyło mi temperaturę na piecu do trybu "Zima" z uwagi na pozorne mrozy.
I teraz pytanie: 1. Czujnik szlag trafił i trzeba kupić i wymienić na nowy? 2. Zamókł w czasie ulewy i trzeba poczekać aż wyschnie i wtedy wróci do normy? (ściana nad nim była bardzo mokra) Znajomy opowiada się za punktem nr 2 i twierdzi że nie trzeba gasić prewencyjnie pieca bo temperatura na czujniku w domu jest powyżej 20 więc kaloryfery nie będą szalały. Czy ktoś miał podobne przygody? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Miałem kiedyś podobnie jak przypadkowo zalałem czujnik wodą przy myciu okna ( czujnik zamontowany na futrynie ) , wysuszyć i problem powinien ustąpić , ewentualnie wymiana czujnika na nowy - KTY 80-210
![]() |
|||
|
||||
wojocki
![]() |
Chyba masz rację.. w nocy pokazało -13 stopni teraz jest na plusie
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
przeczysc kable na stykach w sterowniku i czujniku
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Jak masz czujnik na kablu, to wstaw poprawkę kalibracyjną na czujniku temperatury zewnętrznej, w ustawieniach. Obserwuj czy to co pokazuje odpowiada rzeczywistości. Ja bym ten czujnik wymienił.
|
|||