Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Tryb lato, zbyt wysoka temperatura Subskrybuj | ||||
|
||||
Jacynt
![]() |
Witam .
Mam problem z ustawieniem kotła na grzanie cwu. Najpierw wygasal, a po zmianie ustawień temp co i cwu jes za wysoka. Temp zadana co-50- dochodzi do 75 Temp zadana cwu 37- dochodzi do 50. OEPM 20kw, groszek Wesoła |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
W trybie lato bardzo dobrze sprawdza się spalanie na grupowym . Dlatego proponuje ustawić >Zaawansowane typ podajnika retort-grupowe. Algorytm wygaszania tylko grzanie> Parametry spalania. Moc Min i Max 8 kw dmuchawa dla 8kw ok 36% ilość powtórzeń 4. Parametry Podtrzymania czas pracy podajnika 11s, postój 35-40 min, krótka przerwa 20s, ilość powtórzeń 2, moc dmuchawy ok 40%.
Na lato proponowałbym zaopatrzyć się w mniej kaloryczny węgiel który powinien dłużej utrzymywać żar |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jeżeli to prawdziwa Wesoła , to jest za dobry opał na grzanie samego CWU , zmniejsz czas podań w grzaniu na 5s , w podtrzymaniu czas postoju 30 mnin , krótka przerwa 20s , ilość powtórzeń x2 , moc dmuchawy 38 . Nie wiem jak wygląda sprawa na palniku , jaki kopiec i popiół ? Na Twoim miejscu podniósł bym min temp.powrotu na 50 st. i temp. CWU również 50 st. i wyłącz priorytet grzania cwu , bo masz załączony ( obwody cwu - histereza#2 zmień na 30st ) daj znać czy coś pomogło , ewentualnie przejście na spalanie grupowe , powodzenia
![]() PS. pawel3 ![]() ![]() |
|||
|
||||
Jacynt
![]() |
Przy takiej przerwie w podtrzymaniu po kilku godzinach wygasło. Może najpierw zmienię histeria#2 na 30, a później będę wydłużał czas postoju?
Jeżeli zmianie temp. CWU na 50st to nie będzie grzalo wody do tych 50? Kopiec minimalnie zapadnie,a popiół małe spieki. Dzieki za pomoc |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zmień algorytm wygaszania kotła z zawsze aktywny na - tylko w grzaniu i kombinuj z tą przerwą w podtrzymaniu albo wymieszaj tą "wesołą" ze słabszym groszkiem który daje więcej popiołu
![]() |
|||
|
||||
Walter
![]() |
Osobiście też mam problem wygasania na wesołej, narazie jadę na trybie zima, odkręcone grzejniki tylko w dwóch łazienkach, zasypane cały zasobnik więc muszę to odpalić i kupić ewentualnie parę worków jakiegoś miału 23. Czy jest sens wg kombinować z wesołą w trybie lato? Czy kupić od razu jakiś szajs na lato? Wesołej zostało mi z 1,5t ktoś coś doradzi?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na wesołej proponuje od 12 do 15 s pracy.
40 minut postoju. 15 s krótkiej przerwy. 2 x powtórzenia 35-38 % moc dmuchawy w podtrzymaniu. Na tryb letni proponujmy dużo słabszy groszek. Dłużej utrzyma żar na palenisko. Można będzie skrócić czas podawania i dodatkowo cena również powinna być niższa. |
|||
|
||||
Jacynt
![]() |
Witam.
Wczoraj ustawiłem piec w podtrzymaniu na: Czas pracy 12 sec Czas postoju 22min Ilość podań 2 Moc dmuchawy 40% Histereza2 cwu 30 Temp kotła spadła o +- 10st Temp cwu ok 37 st Myślę że jest ok bo przy czasie postoju 25 min wydaje mi się że znów może wygasac. Dzieki za pomoc |
|||
|
||||
Jimsonit
![]() |
Jak tam dalej z ustawieniem na wesolej,mam ten groszek i kompletnie nie nadaje się na lato,i moje ustawienie polegało na zmianie ustawien w podtrzymaniu tzn 80 min postoju 25 sek podawania,4powtorzenia i 5 sek krotkiej przerwy i to było jedyne ustawienie u mnie gdzie mi nie gasło i temp nie wzrastała powyzej 75 i tak spaliłem 120 kg w 24 dni,zakupiłem mniej kaloryczny groszek z bartexa i poza tym że jest mokry,idealnie dogrzewa mi cwu czyli trzyma taka temperaturę jaka mu zadam i po moich doświadczeniach widzę że wystarczy zmienić groch ba mniej kaloryczny i problem ze zbyt wysoka temperaturą i wygasaniem znika
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
120kg/24 dni
![]() Ty se lepiej grzałkę włącz |
|||
|
||||
Jimsonit
![]() |
Fakt spaliłem duzo ale teraz widzę że to wina groszku, człowiek się uczy na błędach
|
|||
|
||||
swienty27
![]() |
U mnie latem na grzanie wody 100kg/ok 40 dni. Piec oep 10kw
|
|||
|
||||
Jimsonit
![]() |
Mozecie mi doradzić jak ustawić tą Wesołą,proszę o pomoc mam włączony tryb zima tzn cwu i jeden grzejnik w pralni, paliłem bartexem z obi I było idealnie poza spiekami wczoraj zaś załadowałem wesola i znów podbija mi do 75
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przejdź na grupowe, ale najpierw zrób coś z nastawami sterowania instalacją, bo patrzeć na to nie idzie.
|
|||
|
||||
Jimsonit
![]() |
Nastawy sterowania instalacja ale co i jak?Mozna Łopato logicznie bo jestem amatorem
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
jezeli masz burka to laduj z wapnem i na grupowym jedz bo inaczej to klopoty ze hej .
dodane 2018-09-16 19:50no troszke kombinacji zobacz na innych jak maja ustawione z podobnym opalem i obserwuj palnik co godzine |
|||