Forum  eCoal.pl v3.5  Tryb Lato + Ogniwo Eko Plus M 20kw + CWU 140 Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2021-08-27 13:38
  Adamino14 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0

W końcu mam chwilę więc  sytuacja wygląda tak ze mam zamontowane dwie pompy, jedna od CWU i druga do CO, zwór mam 3d. Na parterze mam grzejniki zabytkowe, starego typu, wiec tam zawory nie funkcjonują, a na poddaszu nowe z zaworami. Ten fachman jak się okazało nie założył zaworu którym bym mógł odciąć obieg wody na CO. Dziś gość przyjechał i założył zawór odcinający obieg wody. Jutro postaram się zrobić próbę. Fotki za raz wrzucę jak wygląda instalacja. 
dodane 2021-08-27 13:12Zdjęcie instalacji, czerwona pompa to CO, a zielona to pompa od CWU,  
dodane 2021-08-27 13:38
2021-08-27 19:45
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Fotka mało obrazowa , nie uwzględnia powrotów z CWU i CO  Wodę na CO w/g powinien odciąć zawór 3D , po to go w końcu fachman zamontował , a nie montować dodatkowy zawór  Po zamontowaniu na wspomniany zawór 3d siłownika , masz sterownie automatyczne bez chodzenia do kotłowni i kręcenia zaworem ale nie wiem co twórca miał na myśli montując go u Ciebie  
2021-08-28 00:20
  Adamino14 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Jutro mam wole to zrobię lepsze fotki, i opisze jak to wygląda. Co do fachmana to i już ręce opadają, ciężko powiedzieć co miał na myśli robiąc tak a nie inaczej, jutro będę chciał odpalić i sprawdzić czy to odpali to co zrobił. Wydaje mi się ze po prostu zrobił to wszystko na odczep się.  Jeszcze musze opanować sterownik, po pierwszy raz mam z tym styczność, a te gość tez nie ogarnia takich pieców.
2021-08-28 13:27
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-08-27 19:45
Fotka mało obrazowa , nie uwzględnia powrotów z CWU i CO  Wodę na CO w/g powinien odciąć zawór 3D , po to go w końcu fachman zamontował , a nie montować dodatkowy zawór  Po zamontowaniu na wspomniany zawór 3d siłownika , masz sterownie automatyczne bez chodzenia do kotłowni i kręcenia zaworem ale nie wiem co twórca miał na myśli montując go u Ciebie  
A powiedz może Leon jak ten ze zdjęcia 3D ma odciąć wodę na CO nie zamykając jednocześnie CWU? Już na tym zdjęciu widać co najmniej 3 zasadnicze błędy montażowe uniemożliwiające prawidłową pracę CO i CWU. 
2021-08-28 18:45
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
No właśnie o to chodzi , że nie może odciąć dlatego napisałem " nie wiem co twórca miał na myśli " Zawór 3D powinien odciąć obieg CO , a wtedy gorąca woda z kotła powinna zasilać CWU na tzw. krótkim obiegu . Wg mnie powinien być zamontowany przed pompą CO , miedzy tymi trójnikami gdzie obecnie jest zamontowany ZZ kulowy. Obecnie jakby zamknąć całkowicie zawór 3D to mamy "bombę" ,mam nadzieję ,że są zamontowane jakieś zawory bezpieczeństwa  
2021-08-29 10:24
  Adamino14 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy lepsze zdjęcia i coś więcej można powiedzieć  o tej instalacji
dodane 2021-08-29 09:56
dodane 2021-08-29 10:01Odpaliłem kocioł wczoraj, dobre parę godzin pracował na grzaniu CO i CWU instalacja odpowietrzona ale chyba jeszcze raz trzeba będzie odpowietrzyć grzejniki, teraz pasuje zrobić próbę na samym grzaniu CWU z odciętym CO ale czytając o bombie zaczym mieć obawy ale teraz wrzucę zdjęcie z opisem  
dodane 2021-08-29 10:15
dodane 2021-08-29 10:24I co zauważyłem, chcąc odciąć samą pompe np CO (czerwona) jednocześnie odcinam dopływ wody do CWU, zaworu 3d musi być cały czas otwarty, chcąc grzać na samo CWU  to obydwie pompy muszą pracować. 
2021-08-29 11:39
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Sam widzisz, że w tym przypadku zawór 3D jest niepotrzebny, nie widzę powrotu z instalacji CO. Wg mnie wszystko to przeróbki   Przyznaj się @Adamino14, sam żeś sobie to montował, bo nie wierzę, że Twój fachman to wymyślił pewny
PS. Pokaż temu fachmanowi z Bożej łaski widoczny na tej stronie montaż zaworu 3D, może go oświeci - Klik 3D
2021-08-29 14:39
  Adamino14 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
@leON22 z ręką na sercu ja do tej instalacji nie przyłożyłem nawet palca, no tak wychodzi ze jest zbędny, ale zapłacić za niego trzeba było. A co do powrotu z CO fakt zapomniałem opisać 
dodane 2021-08-29 13:13
dodane 2021-08-29 13:25Masakra jakaś, no cóż na razie musi zostać tak jak jest, drugi dzień jest palone, grzejniki funkcjonują prawie wszystkie bo mam kłopot z trzema które nie chcą załapać dwa na poddaszu a jeden na paterze. Odpowietrzanie jakoś nie przynosi skutku. Ale idę próbować dalej. I miałbym jeszcze parę pytań jak można.  
dodane 2021-08-29 14:39Chciałem się pierw zapytać odnośnie tej pomy czy gość ja dobrze ustawił, ona jest od CWU bo ja już w nic nie wierze w to co zrobił ten gość 
2021-08-29 16:03
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
Zawór 3D zamontowany tak jak u Ciebie nie służy do zamykania instalacji CO i nie jest zbędny w Twojej instalacji. On u Ciebie jest mieszaczem i służy do regulacji temperatury wody podawanej na grzejniki. Do zamykania służą 3D zamontowane w pozycji rozdzielacza. Problem podstawowy u Ciebie jest taki, że pompa CWU jest wpięta za mieszaczem 3D. Trzeba ją wypiąć z tego trójnika na agrafce przed pompą CO, trójnik zaślepić korkiem. Pompę CWU zasilić bezpośrednio z kotła, sprzed 3D - za śrubunkiem na wyjściu z kotła zamiast kolana wstawić trojak i w bok wyjść z niego do pompy CWU a w górę tak jak jest do 3D. Przed pompę CWU dołożyć filtr, bo teraz obie są na jednym. Za pompę CWU dołożyć zawór zwrotny. Drugi zwrotny założyć za agrafką pompy CO ( chyba że on tam jest przed tym nowym zaworem odcinającym, bo dobrze nie widzę tego miejsca ). I wtedy to zabangla jako tako. Razem 2 - 3 godziny roboty ze spuszczaniem wody i ponownym napełnianiem no i jakieś 100 - 150 zeta w szpejach. 
2021-08-29 16:22
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Ciekawe jak ma wyregulować tą temp.wody CO, chyba na oko, bo termometru nie widzę, czujnika temp.za zaworem też brak o pozostałych nie wspomnę. 
2021-08-29 17:45
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
No...  jak nie ma siłownika, to najlepiej na oko, a właściwie na odczucie komfortu cieplnego użytkowników domu. Według zasady - przy takim otwarciu mieszacza mam komfortowo, nie przegrzane i nie za zimno i niespecjalnie mnie interesuje, ile dokładnie stopni daje wtedy na grzejniki. Przez całe lata tak właśnie się ustawiało mieszacze 3D i 4D i było OK. Dopiero wprowadzanie siłowników wymusiło stosowanie czujników.
2021-08-29 18:06
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
@Pink01 bez siłownika też się da , wystarczy w ustawieniach obwodów CO wybrać Typ obwodu - Pompa CO+ zawór 4D zamontować dedykowany czujnik do temp.za zaworem, podłączyć w odpowiednie miejsce w sterowniku i mamy widoczną temp.  
2021-08-29 18:15
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
Że się da to ja wiem. I wiem jak. Ale proponowałbym czytanie ze zrozumieniem - ja tylko piszę, że informacja o temperaturze za mieszaczem jest tak naprawdę zbędna do prawidłowego korzystania z mieszacza bez siłownika.  
2021-08-29 18:21
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Sorki , wiem , że wiesz ale dla mnie ustawienia na oko, na odczucie komfortu w XXi wieku , dodatkowo posiadając taki sterownik, troszkę mnie rozwalają i mijają się z celem Chyba nie po to gość zainwestował , żeby szukać po omacku . Skoro ma tak ustawiać, to po co mu te pompy , zawory ? Dla św. spokoju i poprawnej pracy instalacji , wystarczyła by jedna pompa i termostaty na wszystkich grzejnikach
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: artur1973, dstany, greg_13, jan_stenia, lrat, MarioT, mirekp44, mwozniak, sladkowski1984, stan0755, WOJT33