Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Duża bezwładność układu. Pomprze pompka?? Subskrybuj | ||||
|
||||
mmv133
![]() |
RBR 16Kw. Dom 200 m2,grzejniki żeliwne , dużo wody w układzie.
Mam taki problem. Jak przełącza mi się plan dzienny grzania COna wyższą zadaną temperaturę , układ bardzo długo się "rozkręca" Jak na załączonym obrazku .Piec osiągnął zadaną temperaturę, zawór 4D stoi na 30 %ochraniając powrót.Pompka za zaworem śmiga na 3 biegu,a dmuchawa stoi. Chodzi o to czy dodanie pompy mieszającej polepszy kulturę pracy kotła?? Czy dołożenie drugiej pompki (ta z pytajnikiem) przyspieszy obieg i mieszanie się wody ![]() |
|||
|
||||
mnich
![]() |
Pompa na powrocie od zaworu 4D powinna pomóc.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Najlepiej będzie jak zmienisz w obwody co - zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE , powinno pomóc , kociołek nie będzie zalewany zimną wodą i będzie pracował stabilnie
![]() PS. Po tej zmianie należy odpowiednio dopasować temp.zadaną za zaworem 4D żeby nie przegrzewało pomieszczeń albo wychładzało ![]() |
|||
|
||||
mmv133
![]() |
Dzięki panowie. Po napisaniu pierwszego posta,przestawiłem ochronę powrotu z 4d na CWU. Okazało się że 4D otworzył się na 100% , piec zaczął grzać pełną parą, powrót ładnie trzymała pompka CWU. Temperatura układu poszła szybko w górę.
Jeszcze jedno. Domontowanie pompki mieszającej,spowoduje takie samo działanie zaworu 4D? to znaczy 4D otworzy się na 100% a pompka będzie "pilnowała" powrotu? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Niekoniecznie po zamontowaniu pompy mieszjącej zawór otworzy się na 100% , otworzy się odpowiednio do zadanej temp. za nim i temp. na kotle i zadanej temp.wew. W Twoim przypadku zamknął się , bo zatrzymała się pompa CO z powodu osiągnięcia temp. wew.pomieszczenia . W/g mnie to kiepskie rozwiązanie za chwilę jak wystygnie woda w obiegu , temp. wew. spadnie pompa ponownie się załączy , to zawór pewnie znowu się otworzy na 100% i tak będzie się kręcił w obie strony , aż się ukręci
![]() PS. Pompa mieszająca będzie pilnowała temp.powrotu , a pompa CWU nie będzie musiała "chodzić " non stop , możesz wtedy ustawić programator CWU i grzać wodę w bojlerze jak chcesz i kiedy chcesz , ale luksus ![]() ![]() |
|||
|
||||
mmv133
![]() |
Skłaniam się do zamontowania pompki (na rysunku - ta z pytajnikiem) która zamiesza szybciej wodę w obwodzie kocioł-4D. Na obiegu grzejników zamontowana jest pompka 60 . czy zamontowanie pompki 40 na małym obiegu nie stłumi 60-tki? .Będą cię włączały razem.Kombinuje tak bo do tej pory fajnie sterownik za pomocą termometru wewnętrznego i 4D reguluje temperaturę w pomieszczeniach.
|
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Daj tak jak napisali. Pompa ma się nie wyłączać po dogrzaniu pomieszczenia.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
mmv133 napisał » 2018-03-07 13:44 Skłaniam się do zamontowania pompki (na rysunku - ta z pytajnikiem) która zamiesza szybciej wodę w obwodzie kocioł-4D. Na obiegu grzejników zamontowana jest pompka 60 . czy zamontowanie pompki 40 na małym obiegu nie stłumi 60-tki? .Będą cię włączały razem.Kombinuje tak bo do tej pory fajnie sterownik za pomocą termometru wewnętrznego i 4D reguluje temperaturę w pomieszczeniach. Ani nie tam, gdzie pytajnik, ani nie między zasilaniem a powrotem kotła. Najlepsza lokalizacja pompy obiegu kotłowego, to wg schematu na tym krótkim niebieskim odcinku z powrotu 4D do powrotu do kotła. Oczywiście zawory zwrotne za każdą z pomp. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A gdzie jest pytajnik , jak nie na powrocie z 4d do kotła
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
mmv133
![]() |
Panowie obydwaj macie racje. Chodzi o to że mój kocioł to RBR. on ma osobne wyjście i powrót na układ grzania z 4Di osobny komplet na obwód CWU. Tak że zamocowana pompka w miejscu niebieskiej lub zielonej strzałki to to samo. Uruchomienie w tch miejsach pozwoli zamieszać szybciej wodę w obiegu kotła i przyśpieszy przepływ ciepłej wody przez zawór 4D. Tak mi się wydaje
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gmaj22 napisał » 2018-03-07 20:19 Gmaj22 to jest tylko schemat podglądowy i wątpie by powrót z CWU był tak wpięty jak na tym schemacie , sam wiesz ze jest wpiety przy kotle |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Powrót CWU na schemacie jest tak a nie inaczej, bo i zasilanie CWU jest za 4D. Od tego sa zawory zwrotne za pompami, żeby nie pchały w inne obiegi "pod prąd". Niezaleznie od tego, jak podłączone są zasilanie i powrót CWU, to pompa krótkiego obiegu mieszacza 4D ma być tam, gdzie jest ZIELONA strzałka a nie niebieska.
|
|||