Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Skuteczne obnizenie temp spalin Subskrybuj
2018-02-27 14:31
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Sorry za kolejny temat, ale w sumie nie wiem gdzie to wrzucić: Nurtuje mnie jedna myśl - aktualnie żeby piec dochodzil i trzymał zadaną temperaturę 65stopni muszę w grupowym mieć ustawiony nadmuch na 36% co skutkuje temp spalin grubo powyzej 200. A już zdązyłem się tu przez forum dowiedzieć, że po prostu w ten sposób część ciepła idzie niepotrzebnie w komin. Mogłbym zmniejszac nadmuch, ale w efekcie piec nie daje rady dojść do zadanej.
W związku z tym pytanie - czy da się coś przestawić (np ilość podań w programie grupowym zamiast kombinowania z nadmuchem) czy pieprzyć to i jechać na skutecznych ustawieniach jakie mam teraz?
2018-02-27 14:58
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Zawsze możesz dorobić zawirowywacze z blachy i położyć na półki i/lub powiększyć deflektor (ja tak zrobiłem kładąc 2 cegły szamotowe na deflektor). Temp spalin na pewno spadnie. Poza tym jak zmniejszysz delikatnie nadmuch np na 35 % i kociołek będzie długo dochodził do zadanej, ale np po 45 min pracy dojdzie i sie odstawi chociaż na kilka min przy obecnych temp do wystarczy.
2018-02-27 21:54
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Od kiedy w ustawieniach chodzi o to aby piecyk się odstawial. Piecyk ma pracować cały czas i zbliżać się do zadanej, lecz na pewno nie odstawiac
2018-02-27 21:59
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Na grupowym??
2018-02-27 22:12
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście. Spójrz na moje wykresy. Piecyk odstawia się tylko wtedy gdy robie zmianę ustawień i zanim się nauczy od nowa. Przy czym od razu mówię, że ja mam brulego, lecz w ecoalu jest chyba tak samo. 
2018-02-27 22:17
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Tylko do takiego ustawienia kotła to po pierwsze trzeba wiedzieć jak to dobrze zgrać i do tego potrzeba czasu. Niektórzy chcą ustawić i zapomnieć. Po drugie trzeba mieć dobrze zrobioną instalację, ponieważ jak masz duże skoki temp na instalacji i raz masz zapotrzebowanie 2kw a raz 8kw to ciężko, aby kocioł się nie odstawiał.
Co innego jak jedziesz na automacie.
2018-02-27 22:24
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Byłoby miło jakby się nie odstawiał ale na grupowym będzie ciężko. Jak odpala mi pompa CWU to momentalnie spada temp i piec pracuje dlugo, ale jak CWU się wyłączy to momentalnie temp idzie w górę i piec odstawia się na kilka minut.
Automat - jak dla mnie zbyt wielkie skoki temperatury ma w stosunku do zadanej, dlatego kombinuje z grupowym.
2018-02-27 22:31
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Wikliraf napisał » 2018-02-27 22:17
Tylko do takiego ustawienia kotła to po pierwsze trzeba wiedzieć jak to dobrze zgrać i do tego potrzeba czasu. Niektórzy chcą ustawić i zapomnieć. Po drugie trzeba mieć dobrze zrobioną instalację, ponieważ jak masz duże skoki temp na instalacji i raz masz zapotrzebowanie 2kw a raz 8kw to ciężko, aby kocioł się nie odstawiał.
Co innego jak jedziesz na automacie.

Oczywiście masz rację. Jak są duże skoki to jest problem. Mam ustawione gruppwe i regulator pogodowy. Lecz u mnie pompy chodzą non stop. Termostaty na grzejnikach i czasami jest tak że na grupowym nie odstawia się w ogóle przez cały dzień. Każdy powinien  " czuc " swoją instalacje
2018-02-27 22:33
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Wróć do 7 powtórzeń dla mocy 20 kw. Ustaw większa histerezę przejścia na moc max np 3.5. Zobacz po kilku h jak się będzie przerzucał. Czy po przejściu na mniejszą moc dojdzie do zadanej, czy zatrzyma się np 2 stopnie przed. Jak się zatrzyma to zmniejsz mu histerezę. Jak nie to możesz kombinować jeszcze ze zmniejszeniem podawań na mocy min (20 kw)
2018-02-27 22:33
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
MarcinJ napisał » 2018-02-27 22:24
Byłoby miło jakby się nie odstawiał ale na grupowym będzie ciężko. Jak odpala mi pompa CWU to momentalnie spada temp i piec pracuje dlugo, ale jak CWU się wyłączy to momentalnie temp idzie w górę i piec odstawia się na kilka minut.
Automat - jak dla mnie zbyt wielkie skoki temperatury ma w stosunku do zadanej, dlatego kombinuje z grupowym.

Jeżeli na grupowym Ci przebija to zmniejsz ilość podawania na mocy minimalnej
2018-02-27 22:37
  oxalis3 Posts: 226 Ostrzeżenie: 0

australopito napisał » 2018-02-27 21:54
Od kiedy w ustawieniach chodzi o to aby piecyk się odstawial. Piecyk ma pracować cały czas i zbliżać się do zadanej, lecz na pewno nie odstawiac


Mam domek 110 m i OEP 10 kW. 
Australopito wytłumacz mi jak mam ustawić kocioł, np na grupowym z 3 podaniami po 5 s, bez odstawianie się. W takich ustawienia kocioł pracuje ze  średnią mocą ok  5kW  co przekłada się na zużycie opału ok 24 kg na dobę.
Moje pytanie odnosi się do temperatury średniodobowej np 0 stopni
2018-02-27 22:43
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Zmniejszyć na 2 podania ( myślę że mówisz o mocy minimalnej ) i utrzymać odpowiednią histerezę pomiędzy mocą max i min
2018-02-27 22:51
  oxalis3 Posts: 226 Ostrzeżenie: 0
Nie mam 2 podań i kocioł pracuje tylko na mocy minimalnej.
2018-02-27 23:09
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Wersja aktualizacji Wersja: 1.1.22.2Data: 2017-04-07daje możliwość 2 podawan. Albo nie masz tej aktualizacji lub sterownika ecoalu w wersji 3.5
2018-02-28 07:58
  MarcinJ Posts: 111 Ostrzeżenie: 0
Zrzucilem ilosc podan o jeden i zwiekszylem histereze. Ustawilem tez wysoko ochrone powrotu. Chce, zeby pompa cwu pracowala non stop bo to jej zalaczanie i wylaczanie robi najwieksze skoki temp w piecu.
2018-02-28 21:41
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Ja też ochronę powrotu mam przez pompę CWU, która pracuje non stop 
Users on-line: bartkas, mijasek