W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  Ustawienia ręczne. Subskrybuj
2018-02-02 12:07
  luny07 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Palę w piecu Ogniwo 16 kW ze sterownikiem eCoal 2.(nie pamiętam dokładnie modelu) od początku zamontowania tj od 5 lat . Człowiek który mi go instalował (serwis Ogniwo) zalecił aby nie bawić się w ustawienia ręczne tylko palić w trybie auto. Tak też robię ale ostatnimi czasy chciałem spróbować ręcznie. Użytkownicy mówią, że na auto piec przepala i może być bardziej oszczędny (trochę tu mitu bo wg mnie najwięcej zależy od węgla). Niestety nie udało mi się przestawić piec na tryb ręczny. Poprosiłem sąsiada który ma Grenia, kupiłem parę piwek i guzik! Piwo się skończyło a piec jak był na auto tak pozostał.  Mam 100 m2 domek, bez podłogówki i średnio spalam ok 3,5 tony węgla na rok (w okresie grzewczym ok 750 kg na dwa miesiące). Czy warto kombinować z tymi ustawieniami ręcznymi? A jeśli tak to proszę  o szczegółową instrukcję jak wprowadzić ustawienia ręczne.
Pozdrawiam   
2018-02-02 12:19
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
W sterowniku, wejdź w ustawieni zaawansowane i w miejscu gdzie masz "typ podajnika" zmień na "retortowy - ręczny". Teraz masz "retortowy - ecoal".
Co do ustawień musisz zaczekać na innych kolegów, którzy się na tym lepiej znają.
2018-02-02 12:53
  caffe23 Posts: 1243 Ostrzeżenie: 0
Ja nie jestem pewny i nie chcę namieszać ale kolega luny07 ma najstarszy, nie aktualizowany sterownik a tam chyba nie było ręcznego jak i grupowego spalania. Od tego chyba trzeba zacząć.
2018-02-02 13:00
  zetbal Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Racja. Najpierw aktualizacja.
2018-02-04 09:01
  luny07 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Moja wersja to 0.2.916. Piec cały czas jest podłączony do internetu więc aktualizacje chyba robią się na bieżąco.
2018-02-04 10:21
  buhaj39 Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
luny07 napisał » 2018-02-04 09:01
Moja wersja to 0.2.916. Piec cały czas jest podłączony do internetu więc aktualizacje chyba robią się na bieżąco.



Nie kolego,zaktualizować sterownik musisz sam podpinając go  np.do laptopa i wgrywając odpowiedni soft.
2018-02-04 10:32
  caffe23 Posts: 1243 Ostrzeżenie: 0
https://esterownik.pl/forum/posty,3425/aktualizacja-oprogramowanie?m=106598#106598


https://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe-
2018-02-04 14:45
  Plakat Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Luny07 warto na ręcznym ....
Palę na ręcznym od początku 4 lata dom 160m , garaż 33 m też lekko grzeje bo tam mam wejście wody
Statystyki - coś koło 12.5 kg/dobę - można zobaczyć udostępniam.
Na początku paliłem wysokokalorycznym 29 MJ, w tym roku kupiłem Ekoret (pakowany oryginalnie) .
Zakupiłem 2250 kg i powinno starczyć.
Sterownik mam 3.1.8 czyli starszy, ale instalacja bez wodotrysków - prosta i dlatego łatwa do ogarnięcia.
Zaworu 3 ani 4 drogowego nie mam do pilnowania ciepłego powrotu.
Spalanie zadowalające
Spróbuj przejść na ręczne co ci zależy - jak się uda będzie taniej
Jak nie wyjdzie włączysz automat i po sprawie

Dla otuchy powiem Ci ,że przed tym jak się przeprowadziłem w grudniu 2014r paliłem tylko ogniska nie miałem o piecach pojęcia. Przed wyborem jaki kocioł zakupić dwa lata czytałem fora internetowe, rozmawiałem z użytkownikami poszczególnych kotłów, zdecydowałem i wybrałem jaki chce.
Na forum mimo ,że często jestem i czytam, mało się odzywam  - bo i mało wiem   - są tutaj mądrzejsi i lepiej wprawieni "w boju" zawsze pomogą.
Przy okazji pozdrowienia dla mojego " zaopatrzeniowca " - 


2018-02-08 15:35
  luny07 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Bardzo dziękuję. Zmieniłem na ustawienia ręczne i widzę oszczędność. Może ktoś ma podobny metraż i mógłby się podzielić ustawieniami. Na początek zastanawiam się czy lepiej żeby piec uruchamiał się w trybie pracy czy powinienem częściej ustawić podtrzymanie?
pozdrawiam
2018-02-08 15:47
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Musisz ustawić kocioł na taka moc, abyś nie miał mokrego komina (zbyt niska temp spalin), ale też nie na pełną moc, bo będzie długo w podtrzymaniu i będzie Ci syfił wymiennik. Skoro masz kocioł 16Kw na 100m2 to będzie ciężko go tak ustawić, bo potrzebujesz przeciętnie mocy tak na oko ok. 4-5 Kw przy takiej pogodzie. Porównywanie ustawień ma słaby sens, bo nawet przy podobnym metrażu różne moce są potrzebne, jak również różne opały każdy ma, inne temperatury preferuje, inne zużycie cwu, często nawet tutaj różne kotły i palniki.
2018-02-09 06:33
  luny07 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za rady, trudno się ne zgodzić. Odnośnie syfienia wymiennika to właśnie mam z tym problem. Przy wcześniejszym trybie pracy tj. pełny automat co 3 tygodnie musiałem czyścić piec. Jak tego nie zrobiłem to gasł. Najbardziej zapychały się zawirowywacze, w środku pieca też było bardzo dużo sadzy i pyłu. Podejrzewałem, że może być to związane z opałem. Z racji gabarytów domu kupuje tylko po 750 kg i składuje w garażu więc węgiel czasami jest mokrawy. Jeśli moglibyście zerknąć na moje ustawienia i podpowiedzieć czy przy tych parametrach uniknę tego syfienia?
2018-02-09 10:32
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Jaki węgiel kupujesz??
2018-02-09 14:55
  luny07 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Ekogroszek ok 24  MJ/kg
Users on-line: Mar_bis, xyz123