Forum  eCoal.pl  RBR ekouniwersal 12KW jakie parametry? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2018-01-06 12:32
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam, kocioł chodzi od 29 grudnia 17 i jako tako się to sprawuje. Mam jednak problem ze spiekami. Tzn rano na palenisku jest korona ze spieków wokol paleniska a w srodku ladny żar.
Groszek to diament kolumbijski: cieplo spalania 27MJ/kg, wartość opałowa 25MJ/kg, siarka 0,6%, popiół 7%, granulacja 5-25mm. 
Trudno też osiąga zadaną temperaturę na wyjściu 4D

Przez 50h pracy pieca czyli od ostatniego zasypu podajnik pracowal 148minut.

Zdjęcia instalacji wkleję poniżej.

W każdym razie zawór 4d zasila podłogówkę i grzejniki.
Podłogówki jest ok 45m2 a grzejniki dwa dwumetrowe w salonie, mała drabinka w lazience. Na piętrze 4 grzejniki 1,5m jeden metrowy i dwie drabinki.

Mam nadzieję że rzuci to jakiś pogląd na sytuację.
dodane 2018-01-06 12:17
dodane 2018-01-06 12:18
dodane 2018-01-06 12:27I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik? Bo jak dla mnie ani to batory ani brucer ani burner. Nic nie było luźne żebym mógł wykleić go sylikonem. W ogóle instrukcja do kotła jest zdeczka niedopracowana. Zupełnie inny jest rozkład wyjść nz kotle w odniesieniu do rysunku, no i na schemacie jest jeden powrót, a mam dwa.
dodane 2018-01-06 12:32
2018-01-06 13:19
  Tommyle Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj kociołek podłączyć do internetu. Wtedy każdemu łatwiej będzie podejrzeć twoje ustawienia i w ten sposób pomóc.
Paliłem w zeszłym sezonie ekogroszkiem kolumbijskim i spalał mi się rewelacyjnie i bez spieków.
Jedyne co mi przychodzi do głowy na co również wskazuje zdjęcie palnika, to masz za duży nadmuch. 
Jaki rodzaj palnika to nie wiem. Pytaj sprzedającego. Ja mam Batorego
2018-01-06 13:28
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Jestem pod internetem, wszystko dziala w retortowy-ecoal. Być może nie upubliczniłem jeszcze
2018-01-06 13:32
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Odnośnie temp za zaworem 4d , sprawdź w sterowniku  czym realizowana jest ochrona powrotu ,  jeśli masz ustawioną na zawór 4d wtedy zawór pilnuje temp powrotu , a nie temp za zaworem ,  zeby starczyło  na zasilanie i na powrót podnieś temp na kotle , zmniejsz min temp powrotu lub  wyłącz ochronę powrotu .
Zmiana ochrony na pompę CWU nie będzie widoczn dla sterownika bo masz osobno wpięty powrót z CWU do kotła i zapewne czujnik masz na powrocie z 4d do kotła 
dodane 2018-01-06 13:29Tak jak myslałem , ochrona przez 4d 
dodane 2018-01-06 13:31teraz pomyśl logicznie na kotle 55* , powrót min 45* , zasilanie 45*  
dodane 2018-01-06 13:31czujniki temp wew. masz skalibrowane ? 
dodane 2018-01-06 13:32ten zawór termo z kapilarą na podłogówke na ile stopni jest ustawiony ?
2018-01-06 14:22
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
Tam jest prosty mieszacz pompowy za 4D dla podłogówki zrobiony. Jak również za 4D zasilanie bojlera. Bez sensu,  moim zdaniem. Czujnik głowicy powinien być na rozdzielaczu zasilania, a nie przed pompą. 
Celem próby: przekręć zawór 4D maksymalnie w prawo, tak aby temperatura za zaworem była zblizona do tej na kotle. Temperatura bojlera na 50C, ochrona powrotu  CWU+mieszajaca na min 45 C. 
Potem będziemy patrzeć, jak to działa. Nie podoba mi sie również podłączenie pompy cyrkulacyjnej CWU, ale to akurat w tej chwili najmniej istotne.
2018-01-06 14:35
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
A gdzie tam widzisz , wpięty bojler na zasilaniu 4d ?
dodane 2018-01-06 14:32Mi sie wydaje ze to tylko CO tam jest wpięte 
dodane 2018-01-06 14:33Nie dobrze przecież CWU jest wpięte osobno bezpośrednio w kocioł
dodane 2018-01-06 14:35Na podłogowe jest zrobione podmieszanie , regulowane ręcznym zaworem 
2018-01-06 15:39
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
Przyjrzałem się na drugie zdjęcie-faktycznie jest cwu z drugiego króćca podłączone
Na podłogówkę jest mieszacz pompowy. Jest stałe podmieszanie, ustawione ręcznym zaworem, wtedy strumień zasilania powinien byc dławiony zaworem termo na zasilaniu. Tylko czujnik głowicy powinien być na kolektorze zasilania podłogówki, a nie zasilaniu przed pompą.
Zdecydowanie lepiej spisałoby się tutaj sprzęgło, niż kombinacje z 4D i mieszaczami za nim. 
2018-01-06 16:11
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Z zaworu 4d zasilanie jest dzielone trojnikiem na dwa obiegi: na lewo na podlogowke, na prawo na obieg grzejnikowy. Oba te obwody wracają do zaworu 4D i są zabezpieczone niskooporowymi zaworami zwrotnymi, w celu uniknięcia wywołania obiegu wstecznego w sytuacji gdy stanie pompa CO lub podłogówki.
Na bojler zalilanie wychodzi osobno i wraca osobno.

Jak pisałem wcześniej kocioł ma dwa wyjścia na zasilanie i dwa powroty. 
Dodatkowo powroty są skrzyżowane w celu lepszego przemieszania wody.
Tzn zasilanie 4D z leweja jego powrót za piecem z prawej strony, zasilanie bojlera z prawej a jego powrót z lewej strony za piecem.

Po przeanalizowaniu wielu schematów podłogówka i obwód grzejnikowy są zasilane z 4D, bo co da ochrona tym zaworem jeżeli z podłogówki będzie zawsze wracać prosto do kotła woda o temperaturze ok 30st?

Wyjścia zasilające i powrotne są średnicy 1 cala, a zawór 4D 5/4 cala. Dlatego większy bo chciałem żeby obieg kotła działał grawitacyjnie czyli wyjście jest calowe- odpowiednik miedzi to 28mm i ten zawór dopiero w rozmiarze 5/4 ma otwory wewnętrzne ok 30mm średnicy.

Temperatura na podłogówkę jest ustawiona na 35 st. Przepływy są ok.

Ten bypass nazwany w poście powyżej podmieszaniem podłogówki uchylony jest minimalnie po to gdyby zawór podłogówki który jest sterowany termostatycznie się zamknął, pompa podłogówki nie będzie pracować na sucho.

W takim układzie sprawdzało się to bardzo dobrze na poprzednim kotle miałowym i nie widzę sensu pakować jeszcze następne 250zl w nowy zawór plus kształtki skoro efekt będzie taki sam. Temperatura jest stabilna czy na wyjściu z 4d jest 45st czy 60.

Mam nadzieję że jest już jasne.
Nie mam problemu z kiepsko podłączoną instalacją tylko z ustawieniami
Dlatego pytam doświadczonych użytkowników o podpowiedzi
2018-01-06 16:59
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
Ten bajpas to jest dokładnie podmieszanie i może być w zasadzie otwarty na pełny przepływ( to juz zależy jaka temperatura będzie za 4D),  a termostat głowicy z kapilarą na belce zasilania a nie tam gdzie teraz jest. Dlatego tak wariuje ta temperatura, bo 4D swoje, a głowica swoje.
 Dlatego ciągle będziesz mieć problem z ustawieniami. 
Ale skoro wiesz lepiej....
2018-01-06 17:53
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
U niego głowica  zapewne tylko lekko koryguje , przecież on ma stały równy pobór przez podłogę , otwarcie podmeszania na max spowoduje ze wieksze otwarcie głowicy .
Tą kapilare przenieś za punkt podmieszania , zeby czytała temp po zmieszaniu wody zasilającej z powrotem podłogi .
Aby zawór stał w mijscu ustaw około 60-65 na kotle , lub wyłącz ochrone powrotu i zawór będzie tylko regulował temp zasilania , narazie  masz ochrone przez 4d , 
dodane 2018-01-06 17:53Otwórz ten awór na tym podmieszaniu na maxa , i przenies kapilare tak jak wyzej napisane 
2018-01-06 18:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
RBRekouniwersal12KW napisał » 2018-01-06 12:32
I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik?
Masz bardzo dobry palnik fajkowy.
Nastawy złe - podawanie 6sec, wiatr na minus 1 do minus 3.
2018-01-06 20:14
  Tommyle Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
vmilo napisał » 2018-01-06 18:14
RBRekouniwersal12KW napisał » 2018-01-06 12:32
I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik?
Masz bardzo dobry palnik fajkowy.
Nastawy złe - podawanie 6sec, wiatr na minus 1 do minus 3.

To RBR-y K robią z palnikami fajkowymi?
Nie wiedziałem.
2018-01-06 21:05
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tak, bardzo fajne palniki.
Nie pracują tak jak bruceropodobne, i próby ustawiania jakie znacie, są błędne.
2018-01-06 22:43
  karoka65 Posts: 3165 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ano
2018-01-06 23:10
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ok przeniosę tę kapilarę jak zalecasz, otworzę bypass zmienię nastawy na 6 sekund i nadmuch -2 rano napiszę jak sytuacja się zmieniła i wkleję fotkę jak wygląda palenisko.

Taki jest palnik zamontowany:
http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_tajfun_v_generacji_na_paliwa_stale
Wszystkie oznaczenia się zgadzają

2018-01-06 23:16
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
To jeszcze wyłącz ochronę powrotu zaworem 4D. Zamiast tego niech pilnuje temperatury za zaworem np. 45 C przy zadanej na kotle 60 C. Po przeniesieniu kapilary ustawiasz na głowicy temperaturę jaką chcesz mieć na podłogówce.
2018-01-06 23:18
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Panowie dziękuję za zainteresowanie. 
Kocioł kupiłem jeszcze kiedy teść żył, z myślą żeby odciążyć go od tego ciągłego biegania i dokładania, niefortunnie się złożyło że niedawno zmarł. A że pracuję za granicą i często długo mnie nie ma, to żona, dzieci i teściowa muszą mieć komfort, dlatego też bardzo zależy mi na tym żeby w ciągu następnych dwóch tygodni tak to wszystko ogarnąć żeby im to bezproblemowo chodziło. Oczywiście będę mieć podgląd ale będąc w stanach drzwiczek pieca nie otworzę Także jeszcze raz dziękuję
2018-01-06 23:21
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
PS: Palnik pewnie Tajfun. Zawsze bardziej mi się okrągłe podobały
Ale "bezboleśnie" go w zamian za Ekoenergię nie przełoży: otwory montażowe 220x248 vs 200x245.
2018-01-06 23:37
  RBRekouniwersal12KW Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ok zrobione. Nastawy zmienione, kapilara przeniesiona.
gmaj22 muszę zwrócić honor przejrzałem zdjęcia starej instalacji i rzeczywiście kapilara była już za pompą i bypassem
2018-01-07 09:02
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
RBR , a teraz spójrz na wykres i zobacz jak jest pięknie  


First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: AndrewKowal, Heniek_Ogniwo, Janusz1967, Martines, monawieczorek82