Forum eCoal.pl RBR ekouniwersal 12KW jakie parametry? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Witam, kocioł chodzi od 29 grudnia 17 i jako tako się to sprawuje. Mam jednak problem ze spiekami. Tzn rano na palenisku jest korona ze spieków wokol paleniska a w srodku ladny żar.
Groszek to diament kolumbijski: cieplo spalania 27MJ/kg, wartość opałowa 25MJ/kg, siarka 0,6%, popiół 7%, granulacja 5-25mm. Trudno też osiąga zadaną temperaturę na wyjściu 4D Przez 50h pracy pieca czyli od ostatniego zasypu podajnik pracowal 148minut. Zdjęcia instalacji wkleję poniżej. W każdym razie zawór 4d zasila podłogówkę i grzejniki. Podłogówki jest ok 45m2 a grzejniki dwa dwumetrowe w salonie, mała drabinka w lazience. Na piętrze 4 grzejniki 1,5m jeden metrowy i dwie drabinki. Mam nadzieję że rzuci to jakiś pogląd na sytuację. dodane 2018-01-06 12:17 ![]() ![]() dodane 2018-01-06 12:18 ![]() dodane 2018-01-06 12:27I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik? Bo jak dla mnie ani to batory ani brucer ani burner. Nic nie było luźne żebym mógł wykleić go sylikonem. W ogóle instrukcja do kotła jest zdeczka niedopracowana. Zupełnie inny jest rozkład wyjść nz kotle w odniesieniu do rysunku, no i na schemacie jest jeden powrót, a mam dwa. dodane 2018-01-06 12:32 ![]() |
|||
|
||||
Tommyle
![]() |
Spróbuj kociołek podłączyć do internetu. Wtedy każdemu łatwiej będzie podejrzeć twoje ustawienia i w ten sposób pomóc.
Paliłem w zeszłym sezonie ekogroszkiem kolumbijskim i spalał mi się rewelacyjnie i bez spieków. Jedyne co mi przychodzi do głowy na co również wskazuje zdjęcie palnika, to masz za duży nadmuch. Jaki rodzaj palnika to nie wiem. Pytaj sprzedającego. Ja mam Batorego |
|||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Jestem pod internetem, wszystko dziala w retortowy-ecoal. Być może nie upubliczniłem jeszcze
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Odnośnie temp za zaworem 4d , sprawdź w sterowniku czym realizowana jest ochrona powrotu , jeśli masz ustawioną na zawór 4d wtedy zawór pilnuje temp powrotu , a nie temp za zaworem , zeby starczyło na zasilanie i na powrót podnieś temp na kotle , zmniejsz min temp powrotu lub wyłącz ochronę powrotu .
Zmiana ochrony na pompę CWU nie będzie widoczn dla sterownika bo masz osobno wpięty powrót z CWU do kotła i zapewne czujnik masz na powrocie z 4d do kotła dodane 2018-01-06 13:29Tak jak myslałem , ochrona przez 4d dodane 2018-01-06 13:31teraz pomyśl logicznie na kotle 55* , powrót min 45* , zasilanie 45* dodane 2018-01-06 13:31czujniki temp wew. masz skalibrowane ? dodane 2018-01-06 13:32ten zawór termo z kapilarą na podłogówke na ile stopni jest ustawiony ? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tam jest prosty mieszacz pompowy za 4D dla podłogówki zrobiony. Jak również za 4D zasilanie bojlera. Bez sensu, moim zdaniem. Czujnik głowicy powinien być na rozdzielaczu zasilania, a nie przed pompą.
Celem próby: przekręć zawór 4D maksymalnie w prawo, tak aby temperatura za zaworem była zblizona do tej na kotle. Temperatura bojlera na 50C, ochrona powrotu CWU+mieszajaca na min 45 C. Potem będziemy patrzeć, jak to działa. Nie podoba mi sie również podłączenie pompy cyrkulacyjnej CWU, ale to akurat w tej chwili najmniej istotne. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A gdzie tam widzisz , wpięty bojler na zasilaniu 4d ?
dodane 2018-01-06 14:32Mi sie wydaje ze to tylko CO tam jest wpięte dodane 2018-01-06 14:33Nie dobrze przecież CWU jest wpięte osobno bezpośrednio w kocioł dodane 2018-01-06 14:35Na podłogowe jest zrobione podmieszanie , regulowane ręcznym zaworem |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Przyjrzałem się na drugie zdjęcie-faktycznie jest cwu z drugiego króćca podłączone
![]() Na podłogówkę jest mieszacz pompowy. Jest stałe podmieszanie, ustawione ręcznym zaworem, wtedy strumień zasilania powinien byc dławiony zaworem termo na zasilaniu. Tylko czujnik głowicy powinien być na kolektorze zasilania podłogówki, a nie zasilaniu przed pompą. Zdecydowanie lepiej spisałoby się tutaj sprzęgło, niż kombinacje z 4D i mieszaczami za nim. |
|||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Z zaworu 4d zasilanie jest dzielone trojnikiem na dwa obiegi: na lewo na podlogowke, na prawo na obieg grzejnikowy. Oba te obwody wracają do zaworu 4D i są zabezpieczone niskooporowymi zaworami zwrotnymi, w celu uniknięcia wywołania obiegu wstecznego w sytuacji gdy stanie pompa CO lub podłogówki.
Na bojler zalilanie wychodzi osobno i wraca osobno. Jak pisałem wcześniej kocioł ma dwa wyjścia na zasilanie i dwa powroty. Dodatkowo powroty są skrzyżowane w celu lepszego przemieszania wody. Tzn zasilanie 4D z leweja jego powrót za piecem z prawej strony, zasilanie bojlera z prawej a jego powrót z lewej strony za piecem. Po przeanalizowaniu wielu schematów podłogówka i obwód grzejnikowy są zasilane z 4D, bo co da ochrona tym zaworem jeżeli z podłogówki będzie zawsze wracać prosto do kotła woda o temperaturze ok 30st? Wyjścia zasilające i powrotne są średnicy 1 cala, a zawór 4D 5/4 cala. Dlatego większy bo chciałem żeby obieg kotła działał grawitacyjnie czyli wyjście jest calowe- odpowiednik miedzi to 28mm i ten zawór dopiero w rozmiarze 5/4 ma otwory wewnętrzne ok 30mm średnicy. Temperatura na podłogówkę jest ustawiona na 35 st. Przepływy są ok. Ten bypass nazwany w poście powyżej podmieszaniem podłogówki uchylony jest minimalnie po to gdyby zawór podłogówki który jest sterowany termostatycznie się zamknął, pompa podłogówki nie będzie pracować na sucho. W takim układzie sprawdzało się to bardzo dobrze na poprzednim kotle miałowym i nie widzę sensu pakować jeszcze następne 250zl w nowy zawór plus kształtki skoro efekt będzie taki sam. Temperatura jest stabilna czy na wyjściu z 4d jest 45st czy 60. Mam nadzieję że jest już jasne. Nie mam problemu z kiepsko podłączoną instalacją tylko z ustawieniami Dlatego pytam doświadczonych użytkowników o podpowiedzi ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Ten bajpas to jest dokładnie podmieszanie i może być w zasadzie otwarty na pełny przepływ( to juz zależy jaka temperatura będzie za 4D), a termostat głowicy z kapilarą na belce zasilania a nie tam gdzie teraz jest. Dlatego tak wariuje ta temperatura, bo 4D swoje, a głowica swoje.
Dlatego ciągle będziesz mieć problem z ustawieniami. Ale skoro wiesz lepiej.... |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
U niego głowica zapewne tylko lekko koryguje , przecież on ma stały równy pobór przez podłogę , otwarcie podmeszania na max spowoduje ze wieksze otwarcie głowicy .
Tą kapilare przenieś za punkt podmieszania , zeby czytała temp po zmieszaniu wody zasilającej z powrotem podłogi . Aby zawór stał w mijscu ustaw około 60-65 na kotle , lub wyłącz ochrone powrotu i zawór będzie tylko regulował temp zasilania , narazie masz ochrone przez 4d , dodane 2018-01-06 17:53Otwórz ten awór na tym podmieszaniu na maxa , i przenies kapilare tak jak wyzej napisane |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
RBRekouniwersal12KW napisał » 2018-01-06 12:32 Masz bardzo dobry palnik fajkowy. I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik? Nastawy złe - podawanie 6sec, wiatr na minus 1 do minus 3. |
|||
|
||||
Tommyle
![]() |
vmilo napisał » 2018-01-06 18:14 RBRekouniwersal12KW napisał » 2018-01-06 12:32 Masz bardzo dobry palnik fajkowy. I jeszcze jedno pytanie? Jaki mam palnik? Nastawy złe - podawanie 6sec, wiatr na minus 1 do minus 3. To RBR-y K robią z palnikami fajkowymi? Nie wiedziałem. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Tak, bardzo fajne palniki.
Nie pracują tak jak bruceropodobne, i próby ustawiania jakie znacie, są błędne. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ano
![]() |
|||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Ok przeniosę tę kapilarę jak zalecasz, otworzę bypass zmienię nastawy na 6 sekund i nadmuch -2 rano napiszę jak sytuacja się zmieniła i wkleję fotkę jak wygląda palenisko.
Taki jest palnik zamontowany: http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/palnik_zeliwny_tajfun_v_generacji_na_paliwa_stale Wszystkie oznaczenia się zgadzają |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
To jeszcze wyłącz ochronę powrotu zaworem 4D. Zamiast tego niech pilnuje temperatury za zaworem np. 45 C przy zadanej na kotle 60 C. Po przeniesieniu kapilary ustawiasz na głowicy temperaturę jaką chcesz mieć na podłogówce.
|
|||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Panowie dziękuję za zainteresowanie.
Kocioł kupiłem jeszcze kiedy teść żył, z myślą żeby odciążyć go od tego ciągłego biegania i dokładania, niefortunnie się złożyło że niedawno zmarł. A że pracuję za granicą i często długo mnie nie ma, to żona, dzieci i teściowa muszą mieć komfort, dlatego też bardzo zależy mi na tym żeby w ciągu następnych dwóch tygodni tak to wszystko ogarnąć żeby im to bezproblemowo chodziło. Oczywiście będę mieć podgląd ale będąc w stanach drzwiczek pieca nie otworzę ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
PS: Palnik pewnie Tajfun. Zawsze bardziej mi się okrągłe podobały
![]() Ale "bezboleśnie" go w zamian za Ekoenergię nie przełoży: otwory montażowe 220x248 vs 200x245. |
|||
|
||||
RBRekouniwersal12KW
![]() |
Ok zrobione. Nastawy zmienione, kapilara przeniesiona.
gmaj22 muszę zwrócić honor ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
RBR , a teraz spójrz na wykres i zobacz jak jest pięknie
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||