Forum  eCoal.pl v3.5  Koniec groszku. Piec sie wylaczy czy bedzie pracowal na sucho? Subskrybuj
2018-01-05 17:07
  slayter Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Wlasnie zastanawiam sie nad tym gdy skonczy sie groszek to co wtedy? 
Dodam ze nie mam ustawionego poziomu paliwa.
2018-01-05 17:26
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Wyłączy sie , jest algorytm wygaszania kotła w grzaniu , no cho chyba ze masz wyłączony
2018-01-05 17:50
  slayter Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Nie wylaczalem. Mam tylko ustawione ecoal auto i tryb 15kW.
2018-01-05 18:40
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Mi się nie wyłączył gdy nie miałem ustawionego zasypu paliwa. Pracował na pusto przez blisko 8 godzin. Algorytm wygaszania miałem włączony.
2018-01-05 18:54
  slayter Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Wlasnie tak podejrzewalem.
2018-01-05 19:06
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
a o której wersji sterownika mowa ?
2018-01-05 19:24
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
U mnie się wyłączył, więc  jestem zdziwiony stwierdzeniami kolegów
2018-01-05 19:29
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
U mnie juz 7564 min pracy podajnika na pusto Algorytm wygaszania nie korzysta z informacji o stanie zbiornika, tylko wykrywa brak wzrostu temp. spalin oraz spadek temp na kotle ponizej temp. minimalnej.
2018-01-05 21:06
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
dlatego też sie dziwiłem co ma algorytm wygaszania do tego czy w zasobniku jeest wirtualnie opał czy go nie ma , skoro to sobie patrzy na temp spalin , nie ma wzrostu spalin znaczy ze sie nie pali , trza kocioł wyłączyć 
2018-01-06 12:55
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Myślę że inaczej też to działa w automacie a inaczej na grupowym. W automacie  sterownik zwiększa moc dmuchawy aby uzyskać żądaną temperaturę i niby skąd ma wiedzieć że węgiel się skończył skoro nie jest ustawiona ilość paliwa. 
2018-01-06 12:58
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Coolio fool  

Jak nie ma węgla to się nie pali , jak sie nie pali to  temperatura spalin nie wzrasta , jak nie wzrasta to dla sterownika znaczy że na palniku nie ma płomienia , czyli wyłacza kocioł , pojął ?
2018-01-06 13:04
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
To czemu nie wyłączył ? A za drugim razem przy ustawionym już zasypie i wyjącym alarmem piec był wyłączony ? 
2018-01-06 13:10
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Zamiast bic pianę, zajrzyj do instrukcji:



2018-01-06 13:13
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Człowieku , a ja wiem dlaczego Ci nie wyłączył i czy opisujesz sytuacje adekwatnie do sytuacji
Pomyśl tak na zdrowy rozsądek , z tego co piszesz to jak braknie wirtualnie paliwa to kocioł się wyłącza ,  no proszę Cie 
2018-01-06 13:14
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
W instrukcji wiele rzeczy jest nieopisanych. Dlatego siedzimy na tym forum 😀
2018-01-06 13:15
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2018-01-06 13:10
Zamiast bic pianę, zajrzyj do instrukcji:






O algorytmie była mowa w 2 poście ,  więc chyba rozmowa toczyła sie w oparciu kiedy algorytm jest włączony , pozatym kolega coolio pisze takie głupoty ze ahhh
2018-01-06 13:48
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
No tak macie rację tylko czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć czemu wtedy po blisko 8 godzinach faktycznej pracy na pustym zasobniku  przy włączonym algorytmie wygaszania na "zawsze" dmuchawa i ślimak cały ten czas pracowały ? 
2018-01-06 14:01
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Dokładna data, kiedy to było, ewentualnie foto wykresu z tego dnia
2018-01-06 14:12
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Sam bym z chęcią to sprawdził ale internetu brak.
Nie ma co już chyba w temat wnikać kolega slayter zadał nam pytanie to mu odpowiedziałem jak to wyglądało w moim przypadku. Jak się okazało w przypadku specyficznym.
2018-01-07 19:06
  bojowik Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Mi się wyłączał, gdy mi źle instalator ustawił zabezpieczenie pieca: na pompę, której nie mam
Było na piecu tak około 10°C więcej niż nastawa
Users on-line: 1000MB, Arturmilewski1, barbara70, boobooman, bruno62, BYSTRASIDZINA158, darek2050, esi71, Grzegorz7, MichalPuch87, Robert2453, TomFa