Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Koniec groszku. Piec sie wylaczy czy bedzie pracowal na sucho? Subskrybuj | ||||
|
||||
slayter
![]() |
Wlasnie zastanawiam sie nad tym gdy skonczy sie groszek to co wtedy?
Dodam ze nie mam ustawionego poziomu paliwa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Wyłączy sie , jest algorytm wygaszania kotła w grzaniu , no cho chyba ze masz wyłączony
|
|||
|
||||
slayter
![]() |
Nie wylaczalem. Mam tylko ustawione ecoal auto i tryb 15kW.
|
|||
|
||||
coolio
![]() |
Mi się nie wyłączył gdy nie miałem ustawionego zasypu paliwa. Pracował na pusto przez blisko 8 godzin. Algorytm wygaszania miałem włączony.
|
|||
|
||||
slayter
![]() |
Wlasnie tak podejrzewalem.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
a o której wersji sterownika mowa ?
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
U mnie się wyłączył, więc jestem zdziwiony stwierdzeniami kolegów
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
U mnie juz 7564 min pracy podajnika na pusto
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
dlatego też sie dziwiłem co ma algorytm wygaszania do tego czy w zasobniku jeest wirtualnie opał czy go nie ma , skoro to sobie patrzy na temp spalin , nie ma wzrostu spalin znaczy ze sie nie pali , trza kocioł wyłączyć
|
|||
|
||||
coolio
![]() |
Myślę że inaczej też to działa w automacie a inaczej na grupowym. W automacie sterownik zwiększa moc dmuchawy aby uzyskać żądaną temperaturę i niby skąd ma wiedzieć że węgiel się skończył skoro nie jest ustawiona ilość paliwa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Coolio fool
![]() Jak nie ma węgla to się nie pali , jak sie nie pali to temperatura spalin nie wzrasta , jak nie wzrasta to dla sterownika znaczy że na palniku nie ma płomienia , czyli wyłacza kocioł , pojął ? |
|||
|
||||
coolio
![]() |
To czemu nie wyłączył ? A za drugim razem przy ustawionym już zasypie i wyjącym alarmem piec był wyłączony ?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Człowieku , a ja wiem dlaczego Ci nie wyłączył i czy opisujesz sytuacje adekwatnie do sytuacji
Pomyśl tak na zdrowy rozsądek , z tego co piszesz to jak braknie wirtualnie paliwa to kocioł się wyłącza , no proszę Cie |
|||
|
||||
coolio
![]() |
W instrukcji wiele rzeczy jest nieopisanych. Dlatego siedzimy na tym forum 😀
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gmaj22 napisał » 2018-01-06 13:10 O algorytmie była mowa w 2 poście , więc chyba rozmowa toczyła sie w oparciu kiedy algorytm jest włączony , pozatym kolega coolio pisze takie głupoty ze ahhh |
|||
|
||||
coolio
![]() |
No tak macie rację tylko czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć czemu wtedy po blisko 8 godzinach faktycznej pracy na pustym zasobniku przy włączonym algorytmie wygaszania na "zawsze" dmuchawa i ślimak cały ten czas pracowały ?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Dokładna data, kiedy to było, ewentualnie foto wykresu z tego dnia
![]() |
|||
|
||||
coolio
![]() |
Sam bym z chęcią to sprawdził ale internetu brak.
Nie ma co już chyba w temat wnikać kolega slayter zadał nam pytanie to mu odpowiedziałem jak to wyglądało w moim przypadku. Jak się okazało w przypadku specyficznym. |
|||
|
||||
bojowik
![]() |
Mi się wyłączał, gdy mi źle instalator ustawił zabezpieczenie pieca: na pompę, której nie mam
![]() Było na piecu tak około 10°C więcej niż nastawa |
|||