Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Różnice miedzy Eko Plus 16 kW a 15 kW ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie miałem zapytać o ten nadmuch przy paleniu z wapnem , bo mi coś nie pasowało
![]() ![]() |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
wapno to do czego - do wyciągania wilgoci?? - nie lepiej dosuszanie z dmuchawy podciągnąć - u mnie w zasobniku sucho jak na pustyni
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Nie sugeruj się innymi ustawieniami. Zależy jaki masz węgiel.
Na początku ustaw tak jak jest po włączeniu. Powinno być - czas pracy 5s. dmuchawa 38% Jak się będzie zapadać to będziesz zmniejszał nadmuch. Trochę wkurzające w automacie jest to przebijanie o 5 stopni i trzeba o tym pamiętać. Jak nie będzie chciał dojść do zadanej + 5 to nie patrz na to. Najwyżej będziesz stopniowo zwiększać zadaną gdyby nie dawał rady ogrzać pomieszczeń. On ma pracować ciągle. To wcale nie znaczy, że będzie więcej spalał. Olek85 napisał » 2018-01-04 23:03 wapno to do czego - do wyciągania wilgoci?? - nie lepiej dosuszanie z dmuchawy podciągnąć - u mnie w zasobniku sucho jak na pustyni Tu nie chodzi o wilgoć tylko o spieki żużlowe. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
a jakieś różnice w związku z wielkością pieca, 10 a 16 kw, co prawda ja mam zmniejszony palnik o jeden człon - i tu też zauważyłem oszczędności
dodane 2018-01-04 23:14węgiel z KWH - Pieklorz przynajmniej tak na składzie mówią i na stronie mają linki do KHW - 940 zł/t |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Ja mam 10kW i się sprawdza. Nie wiem jak w innych kotłach. Spróbować nie zaszkodzi.
Mój palnik to już nie wiadomo jakiej mocy bo ma zrobione dodatkowe otwory nadmuchowe ale paliłem tak też przed modyfikacją i byłem bardzo zadowolony. Wszystko zależy też od węgla. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
spróbujemy
![]() |
|||
|
||||
slayter
![]() |
Ja wlasnie mam ustawione na moim piecyku Eko plus 10kW na typ kola 15kW. A to dlatego ze u mnie w ustawieniach nie ma samego typu EkoPlus tylko EkoPlus 16kW. I musze zauwazyc ze spalanie jest zauwazalnie mniejsze niz przy ustawieniu na EkoPlus 16kW.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||