Forum eCoal.pl v3.5 Poziom paliwa w zasobniku Subskrybuj | ||||
|
||||
MarcinW
|
Witam.
Jak prawidłowo ustawić poziom paliwa w zasobniku? Rozumiem że trzeba określić ilość wsypanego węgla, ale o co chodzi z tym czasem? |
|||
|
||||
bodziasty
|
Musisz okreslić czas pracy podajnika do opróżnienia, czyli po jakim czasie od pełnego zasypu zasobnik będzie pusty.
Podaje się to w minutach. Czyli zasypujesz do pełna, zerujesz licznik czasu podajnika i jak będzie pusty to odczytujesz i wpisujesz w rubrykę czas pracy podajnika do opróżnienia. Po przekroczeniu tego czasu sterownik wygeneruje alarm o pustym zasobniku. Poczytaj ten post to ci się rozjaśni również o statystykach. No i udostępnij piec do podglądu online. |
|||
|
||||
MarcinW
|
Kocioł udostepniony
dodane 2017-12-24 19:57No tak, ale ta wartość powinna być stała. Czas pracy ślimaka do opróżnienia zasobnika jest stały więc nie rozumiem takiego podejścia. |
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
[quote author="MarcinW" date="2017-12-24 1
No tak, ale ta wartość powinna być stała. Czas pracy ślimaka do opróżnienia zasobnika jest stały więc nie rozumiem takiego podejścia. no właśnie nie jest stały, inny jest np dla miału i inny dla groszku |
|||
|
||||
MarcinW
|
Faktycznie tu masz rację.
Ale mimo to można przyjąć określony czas dla danego paliwa. U mnie cały podajnik ekogroszku będzie schodził w podobnym czasie pracy ślimaka jak u innych z tym samym piecem. Więc można by przyjąć z góry określony czas. Czy miało by to wielki wpływ na statystyki? Jak się mylę proszę mnie poprawić. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Wpływ będzie miało. Jak chcesz dokładny wynik to musisz zobaczyć dokładnie w ile ci zejdzie cały zasobnik np. 100kg i mnożnik wyliczony wpisać w staty. Możesz mieć 380min a może 450min.
|
|||
|
||||
Onek
|
Witam , mam kociol 25kw , troche za duzy jak na moj domek 160m2 ale po zrobieniu gorki bedzie 260m2. na razie nie ma potrzeby ale wzialem piec na przyszlosc. moje pytanie jest takie : jak ustawić zawartość zbiornika paliwa gdzie maksymalna wartość pracy jest 2000 minut, a piec pracuje ponad tydzień na jednym zbiorniku , 125kg . potrzebuje wpisac wartość prawie 12000 minut. z gory dzieki za pomoc.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam,zliczamy czas pracy podajnika,nie pracy całego kotła.
Po zrobieniu zasypu resetuje się czas pracy podajnika,czekamy aż kocioł przepali prawie cały groszek(warto zostawić sobie jakąś rezerwę) Odczytujemy dany czas pracy i wpisujemy w parametrach zaawansowanych >>czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika. Pozdrawiam |
|||