Forum  eCoal.pl v3.5  Poziom paliwa w zasobniku Subskrybuj
2017-12-24 01:19
  MarcinW Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Jak prawidłowo ustawić poziom paliwa w zasobniku?
Rozumiem że trzeba określić ilość wsypanego węgla, ale o co chodzi z tym czasem?
 
2017-12-24 02:05
  bodziasty Posts: 1911 Ostrzeżenie: 0
Musisz okreslić czas pracy podajnika do opróżnienia, czyli po jakim czasie od pełnego zasypu zasobnik będzie pusty.
Podaje się to w minutach.
Czyli zasypujesz do pełna, zerujesz licznik czasu podajnika i jak będzie pusty to odczytujesz i wpisujesz w rubrykę czas pracy podajnika do opróżnienia.
Po przekroczeniu tego czasu sterownik wygeneruje alarm o pustym zasobniku.
Poczytaj ten post to ci się rozjaśni również o statystykach.
No i udostępnij piec do podglądu online.
2017-12-24 19:57
  MarcinW Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Kocioł udostepniony

dodane 2017-12-24 19:57No tak, ale ta wartość powinna być stała.
Czas pracy ślimaka do opróżnienia zasobnika jest stały więc nie rozumiem takiego podejścia.
2017-12-24 20:09
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
[quote author="MarcinW" date="2017-12-24 1
No tak, ale ta wartość powinna być stała.
Czas pracy ślimaka do opróżnienia zasobnika jest stały więc nie rozumiem takiego podejścia.

no właśnie nie jest stały, inny jest np dla miału i inny dla groszku
2017-12-25 05:50
  MarcinW Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie tu masz rację.
Ale mimo to można przyjąć określony czas dla danego paliwa.
U mnie cały podajnik ekogroszku będzie schodził w podobnym czasie pracy ślimaka jak u innych z tym samym piecem.
Więc można by przyjąć z góry określony czas.
Czy miało by to wielki wpływ na statystyki?
Jak się mylę proszę mnie poprawić.
2017-12-26 08:39
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
Wpływ będzie miało. Jak chcesz dokładny wynik to musisz zobaczyć dokładnie w ile ci zejdzie cały zasobnik np. 100kg i mnożnik wyliczony wpisać w staty. Możesz mieć 380min a może 450min.
2018-01-08 13:59
  Onek Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam , mam kociol 25kw , troche za duzy jak na moj domek 160m2 ale po zrobieniu gorki bedzie 260m2. na razie nie ma potrzeby ale wzialem piec na przyszlosc. moje pytanie jest takie : jak ustawić zawartość zbiornika paliwa gdzie maksymalna wartość pracy jest 2000 minut, a piec pracuje ponad tydzień na jednym zbiorniku , 125kg . potrzebuje wpisac wartość prawie 12000 minut. z gory dzieki za pomoc.
2018-01-08 14:04
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,zliczamy czas pracy podajnika,nie pracy całego kotła.
Po zrobieniu zasypu resetuje się czas pracy podajnika,czekamy aż kocioł przepali prawie cały groszek(warto zostawić sobie jakąś rezerwę) Odczytujemy dany czas pracy i wpisujemy w parametrach zaawansowanych >>czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika.
Pozdrawiam
Users on-line: hurek6, Lacina, macjan2021, marus, pciolkosz, Publo, rykala, wujek22, zupa2000