Forum eCoal.pl v3.5 Więcej termometrów??? Subskrybuj | ||||
|
||||
gregors
|
Siema, czy jest możliwość podłączenia większej liczby termometrów do naszego sterownika?
|
|||
|
||||
dziuniek
|
Koledze zapewne chodzi o czujniki przewodowe, bo bezprzewodowych można sporo.
|
|||
|
||||
gregors
|
Możesz kolego napisać coś więcej o tych bezprzewodowych, można je obserwować w aplikacji?
|
|||
|
||||
adam3773
|
mam zrobiony fikcyjny obieg CO2 i tam se podglądam czujnik temp na strychu (żona boi się że kwiatki przemarzną a mają przezimować)
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Robisz sobie 10 pokoi, do każdego pokoju parujesz czujnik i masz podgląd na każdym pokoju z czujnika temperature i wilgotność. Nazwy pokoi fikcyjne mogą być a czujniki dasz tam gdzie chcesz byle zasięgu nie straciły.
|
|||
|
||||
adam3773
|
Dokładnie to drugi sposób
dodane 2017-12-20 18:02tylko że wtedy nie masz podglądu na schemacie |
|||
|
||||
gregors
|
A w te wewnętrzne co1 i co2 oraz za zaworem, można podpiąć jakieś dokładniejsze termometry (sondy)??
Wtedy by był podgląd na aplikacji. |
|||
|
||||
leON22
|
gregors oczywiście , że można wpiąć tak jak w Twoim przypadku , bo masz wolne wejścia Dodatkowo jak wyżej tzn. dedykowany zestaw bezprzewodowy ( pokoje ) albo tak jak napisał @adam3773
|
|||
|
||||
dziuniek
|
Ja podłączyłem jeden pod Temp za zaworem, nie mam zaworu 4D więc na schemacie nie widzę, ale w mobilnej i na wykresach już tak.
Z wejściem CO2 jest podobnie i da się poustawiać. Ja może na wiosnę też i pod to wejście podłączę czujnik. Szkoda tylko, że nazwy nie można sobie zmienić i trzeba pamiętać, który co mierzy. |
|||
|
||||
gregors
|
Też tak zrobię, no trochę szkoda że nie można swojch nazw dać, ale chociaż będzie podgląd.
|
|||
|
||||
leON22
|
gregors jest tylko jeden mały minus Dedykowany przewodowego czujnik temp. zew. ( KTY 81-210 ) przy temp. poniżej zera nie jest stabilny tzn. trzeba wprowadzić wysoką korektę kalibracyjną ( u mnie - 5st ) po czym przy temp. dodatnich trzeba tą korektę poprawić w drugą stronę żeby czujnik poprawnie wskazywał temp. zewnętrzną . Natomiast przy tym samym czujniku temp.wew sprawa wygląda lepiej , ta korekta wynosi tylko albo aż -2 st , nie wiem czy ten typ czujników KTY 81-210 made in china tak ma , czy wymiana na jakieś markowy firmy Philips lub NXP rozwiąże problem Te fabryczne mają niestety taką przypadłość Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić albo potwierdzić moje spostrzeżenia , pozdrawiam
|
|||
|
||||
gregors
|
Termometry będą pracować w zakresie temperatur 20-100 i będzie można je skalibrować z innymi .
Można też zamówić lepsze sondy. powinno działać to nie będzie niczym sterować, chodzi tylko o podgląd. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
gregors
|
A czy sonda pomiarowa DS18B20 jest dobra?
I czy nasz sterownik będzie z takim czymś chciał współpracować? ?? |
|||
|
||||
leON22
|
Nie mam pojęcia ale mam zamiar odpalić czujnik temp.wew w sypialni wykorzystując do tego regulator temp. po starym kotle gazowym TERMET widoczny na zdjęciach zamieszczonych wyżej . W regulatorze znalazłem w/w czujnik temp KTY81-210 , podepnę go pod przewód zasilający regulator i podepnę pod wejście T2 w sterowniku ( sposób @adam3773 - fikcyjny obieg CO2 ) , THX za pomysł
|
|||
|
||||
gregors
|
Oooo jak w sypialni to żeby się nie spalił
|
|||
|
||||
leON22
|
Powiem tak , czasami jest gorąco Chyba bardziej z racji tego że sypialnia na piętrze , pomieszczenia na parterze i klatka schodowa odkryta tak , że prawa fizyki górą Chociaż teraz jak zamontuję ten czujnik to będę wiedział ile skręcić grzejnik żeby uzyskać do spania komfortową odpowiednią dla siebie i żony temperaturę Jak to mówią " W starym piecu , diabli palą "
|
|||