Forum eCoal.pl v3.5 Nie dopala węgla Subskrybuj | ||||
|
||||
marceli
|
Cześć,
Jakaś felerna partia węgla mi się trafiła chyba. Strasznie smrodzi, osadza się smoła na ściankach a sam piec (Ogniwo) ma problem z dopaleniem węgla. Dałem już dmuchawę na +10 i nic nie pomogło (wręcz jest gorzej niż przy +7 -więcej węgla niedopalonego). Teraz zmieniłem z powrotem na +7 i czas pracy podajnika na podtrzymaniu zmniejszyłem z 8 na 5s ale wątpię czy to coś da. Jakieś pomysły co tu można jeszcze zmienić? Tak to wygląda jak się pali Bez dmuchawy Popielnik (prawie sam niedopalony węgiel) |
|||
|
||||
Vitis
|
Prawdopodobnie wyczyścić szczeliny nawiewne w palniku jak i sam palnik od środka.
|
|||
|
||||
marceli
|
Od przodu wyczyszczę ale jak wyczyścić z tyłu palnika? Z boku też są szczeliny nawiewne ?
|
|||
|
||||
leON22
|
Witam , nic to nie da marceli zrezygnuj z regulatora pogodowego temp. kotła ustaw na sztywno temp zadaną np 60 st , temp. powrotu 50 st , zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia daj na NIE ( to jest " spiritus movens" osadzającej się w kotle smoły zalewanie kotła zimną wodą , skoki temp kotła z 45 - 75 st to nie jest "zdrowe" dla kotła ) , na razie tyle , powodzenia
|
|||
|
||||
Vitis
|
Jeśli to co proponuje
leON22 napisał » 2017-12-19 17:49 Nie da za wieleWitam , nic to nie da marceli zrezygnuj z regulatora pogodowego temp. kotła ustaw na sztywno temp zadaną np 60 st , temp. powrotu 50 st , zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia daj na NIE ( to jest " spiritus movens" osadzającej się w kotle smoły zalewanie kotła zimną wodą , skoki temp kotła z 45 - 75 st to nie jest "zdrowe" dla kotła ) , na razie tyle , powodzenia Jeśli od przodu wyczyścisz to z tyłu tym bardziej bo są widoczne. Z boku nie ma otworów. Gorzej troszkę z samym palnikiem bo poniżej szczelin nawiewnych może być nagar. I do tego raczej musisz wygasić piec i poczekać aż palnik ostygnie. Po czym zrób to co pisze leON22 |
|||
|
||||
leON22
|
Na domiar złego kolega marceli zmienił priorytet#2 pracy CWU z 30 na 22 st , nie mam pojęcia w jakim celu , czy z niewiedzy czy specjalnie w jakimś kierunku którego nie znamy Polecam mu lekturę Instrukcji obsługi sterownika , dopiero potem wprowadzanie zmian , powodzenia
|
|||
|
||||
marceli
|
Nie przypominam sobie żadnych zmian priorytetu pracy CWU... raczej tak było "od nowości".
Co do wyłączania pompy - cały czas działało dobrze, problemy zaczęły się po zmianie węgla. IMHO najpierw muszę doprowadzić do tego żeby dopalał węgiel dobrze a wtedy zobacze czy problem ze smołą dalej występuje. Jak się w ogóle zabrać za czyszczenie palinka? Bo do tyłu nie mam za bardzo dojścia... Trzeba go najpierw wymontować? Jutro będę zasypywać węgiel to piec to go wygaszę i będę go czyścił... Nagar jak czyścić? wyciorem tym do czyszczenia kanałów z zawirowaczami da radę ? |
|||
|
||||
Vitis
|
A jeśli chodzi o ten priorytet bojlera to ostatnio sam się nakombinowałem przy przełączaniu z pompy mieszającej na CWU. Sam bym na to nie wpadł żeby zamiast funkcji priorytet bojlera dodać priorytet#2 która to funkcja dodatkowo wyłącza priorytet przy 30st Brawa za pomysł. Na szczęście jest forum. Ale na początek pomyślałem Instrukcja gdzie w końcu znalazłem wzmiankę na ten temat. Człowiek jakoś nie przyzwyczajony do takiego komplikowania sobie życia
|
|||
|
||||
marceli
|
Dobra to jeszcze czemu wyłączenie priorytetu boilera jest ok? Wydawało mi się że jeżeli mam ochronę powrotu przez CWU to na "krótkim obiegu" w razie czego szybciej dogrzeje niż puszczając przez całe mieszkanie wodę w grzejniki.
|
|||
|
||||
Vitis
|
marceli napisał » 2017-12-19 18:35 Dobra to jeszcze czemu wyłączenie priorytetu boilera jest ok? Wydawało mi się że jeżeli mam ochronę powrotu przez CWU to na "krótkim obiegu" w razie czego szybciej dogrzeje niż puszczając przez całe mieszkanie wodę w grzejniki. Bo po przeczytaniu instrukcji dowiadujemy się że: Histereza dla uzyskania priorytetu CWU - załączenie pompy ładującej CWU i wyłączenie pomp P1 i P2 nastąpi gdy temperatura na bojlerze spadnie poniżej Temperatura zadana CWU minus Histereza #2 . Ustawienie wartości na 30°C powoduje wyłączenie opcji priorytetu . |
|||
|
||||
leON22
|
marceli pozwól swojemu kociołkowi spalać opał , a nie "kisić" go , ustawienia typu programator CWU itp. mijają się z celem przy ochronie powrotu realizowanej właśnie przez pompę CWU , żeby dobrze chroniło powrót i nie robiło w kotle syfu trzeba się pogodzić z faktem , że pompa będzie pracowała ciągle , a temp. CWU będzie zbliżona do temp zadanej kotła w innym przypadku efekt będzie taki jak na załączonych obrazkach , czyli " syf , kiła i mogiła " . Daj kociołkowi w przysłowiową "pi..ę" wszystko powinno wrócić do normy , a nie szukać oszczędności tam gdzie ich nie ma . Wykresy mówią same za siebie jak kocioł się męczy raz z górki raz pod górkę i w koło Wojciechu
|
|||
|
||||
marceli
|
Vitis napisał » 2017-12-19 18:42 Bo po przeczytaniu instrukcji dowiadujemy się że: Histereza dla uzyskania priorytetu CWU - załączenie pompy ładującej CWU i wyłączenie pomp P1 i P2 nastąpi gdy temperatura na bojlerze spadnie poniżej Temperatura zadana CWU minus Histereza #2 . Ustawienie wartości na 30°C powoduje wyłączenie opcji priorytetu . Dokładnie to przeczytałem ale dalej nie wiem dlaczego mam ustawić to 30 i wyłączyć priorytet CWU... Sorry za ignorancję A co z tym czyszczeniem palnika? Jak to zrobić dobrze ? |
|||
|
||||
bodziasty
|
Wygaś, wygarnij z japy węgiel, weź druta - gwozdzia i poprzetykaj otwory nadmuchowe, dmuchawa na 100% i po kłopocie. Jakby były jakieś nagary to szpachelką wyczyść.
Palnika broń boże nie wyciągaj - nie ma sensu. |
|||
|
||||
Vitis
|
Bo po pierwsze pompa CWU po dobiciu się wyłączy a przy dobijaniu wyłączy pompę P1 co jest akurat przy priorytecie bojlera wskazane ale nie przy "zabezpieczeniu powrotu".
Co do czyszczenia palnika to już masz wyjaśnione Broń boże nie stukaj młotkiem |
|||
|
||||
marceli
|
OK. Dzięki za porady. Jutro będę walczyć
|
|||
|
||||
DKo70
|
Witam.
Tak coś kolego wydaje mi się na pierwszy rzut oka, że masz zbyt duże podawanie. Palisz w retortowe-aCoal. Zadaną kotła masz 51 st. a temperatura kotła spada ci podczas "grzania" poniżej 45 st. Podawanie masz 6s. Ale! W momencie zejścia temperatury poniżej 3,5 st. od zadanej, czyli w twoim przypadku do jest 47,5 st., kocioł zaczyna podawać 2 x zadaną, czyli w Twoim przypadku 12 s. i zasypuje palnik. Co prawda dmuchawę podnosi o 10% ale widocznie to nie daje rady spalić. |
|||
|
||||
marceli
|
Właśnie dlatego zmieniłem dmuchawę na +10 ale tam rzeczywiście z prawej strony palnika jakby słabiej dmuchało więc będę to dzisiaj czyścić. Piec już zgaszony.
A jest jakaś opcja na wyłączenie tego podawania razy dwa? |
|||
|
||||
DKo70
|
Nie ma.
No chyba, że przejście na grupowy lub ręczny. Jak długo palisz w tym kotle, że otwory chcesz czyścić? Czyszczenie nic nie pomoże, no chyba, że zaszło Ci smołą tak jak na ściankach, co jest mało prawdopodobne. A jeśli jest popiół, to dmuchawa na 100% kilka minut i sprawa załatwiona. Problem masz w tym, że masz zły stosunek podawania do przerwy i dmuchawy. U Ciebie za dużo podaje, bo zbyt mocno wychładza się kocioł w grzaniu. |
|||
|
||||
Walter
|
Zmieniłeś temperature co z 45 na 60?
|
|||
|
||||
marceli
|
Zmieniłem z pogodówki (z mocno spłaszczoną histerezą) na 60 póki co
dodane 2017-12-20 20:43Piec wyczyszczony. Były zatkane kanały nadmuchowe (na tylnej ściance) i było sporo nagaru (też na tylnej ściance). Zmieniłem korekte dmuchawy na 0 ale po paru godzinach widzę że się kopczyk zapada więc dałem -2 tym bardziej że wygląda jakby spieki się zaczęły robić a niedopałów nie ma. Zobaczymy |
|||