Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zapychający się wymiennik, wysoka temperatura spalin Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
luk3335
![]() |
sam juz nie wiem, zmiana ustawien - korekta nadmuchu i podawanie troche pomoglo, bo przed zmiana chulal ponad 200, a teraz po przebiciu spada do 160, kiepskie pocieszenie, a dopytam jeszcze:
1. wyjecie zawirowaczy spowoduje wzrost temp spalin i czystszy piec? czy inaczej jakos? 2. czyszczenie pieca przeprowadzic przy przelaczeniu na tryb reczny czy wylaczic piec (sterownik w ogole)?? dodane 2017-12-21 21:40mam w ustawianiech jako rodzaj kotla eko plus, a jest tez opcja 25 kW, ma to nzaczenie?? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zawirowaczy nie wyjmuj , bo będziesz wygrzewał komin
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
luk3335
![]() |
dzieki za dzisiaj, spr to wszystko jutro jeszcze raz, ale chyba poktywy spalin nie moglem zle zalozyc
|
|||
|
||||
Kokes22
![]() |
U mnie przy wesołej również podobna temperatura spalin (opał bezpośrednio z kopalni), wydaje mi się że ten typ tak ma, ja jestem zadowolony ponieważ ma bardzo mało popiołu, bo popełnił opróżnianie przy pełnym zasypie, w tej chwili testuje inny opał więc nie da się podejrzeć
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
![]() |
Witam!
mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem |
|||
|
||||
Tommyle
![]() |
KAMILAKAJA napisał » 2018-01-02 21:14 Witam! mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem Może powodem jest awaria czujnika? dodane 2018-01-02 21:23 Tommyle napisał » 2018-01-02 21:21
KAMILAKAJA napisał » 2018-01-02 21:14 Witam! mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem Może powodem jest awaria czujnika spalin? Dziwne, że do tej pory było dobrze a nic nie było zmieniane |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
A po czyszczeniu dobrze zlozony ?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Kierownica spalin pozostała odchylona?
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
![]() |
złożony dobrze, natomiast jeśli padnie czujnik piec wyświetlał by awarię - tak twierdzi serwisant
czy jest możliwe zapchanie korytarza spalin pionowego- producent twierdzi że nie, dziś z nim rozmawiałem |
|||
|
||||
vldk
![]() |
naiwnie zapytam : a komin drożny ?
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
![]() |
tak, w innym przypadku byłoby czuć spaliny
kierownica spalin od roku jest w takiej samej pocycji |
|||
|
||||
vldk
![]() |
sam zmieniasz tryby zima/lato ? bo raz masz tak raz inaczej a bez czujnika zewn.
|
|||
|
||||
adamGA
![]() |
U mnie pomogła wymiana dmuchawy na dmuchawę z większym sprężem,
wcześniej wymiennik był zarośnięty na czarno sadzą, teraz jest biały pyłek czyszczeni kotła odkurzaczem i miotełką. Popiołu/pyłu dużo węgiel mam zapopielony dosyć, |
|||
|
||||
amplidyna
![]() |
Może komuś przyda się informacja, że u mnie udało się wyraźnie (wydaje mi się że w granicach 20 stopni) obniżyć temperaturę spalin dzięki zakupowi nowej szczotki do czyszczenia kanałów pionowych
![]() Okazało się, że stara była już na tyle wyeksploatowana, że zmniejszyły się jej wymiary i nie czyściła już tak, jak należy. Nową ciężko było w ogóle wcisnąć w kanał, ale udało się wyskrobać bardzo dużo zalegającego nagaru. Temperatura spalin od razu spadła. Jak ktoś ma już starą szczotkę, to polecam spróbować. Koszt w sumie niewielki. |
|||
|
||||
mwol
![]() |
Witam ja mam dziwny problem w zeszłym roku zakupiłem ogniwo eko plus 16kw było to jeszcze na etapie budowy domu i piec służył do podgrzewania na budowie aby instalacje nie zamarzły i dało się działać na budowie w okresie mrozów, piec działał bardzo dobrze i wprowadziłem się w tym roku a z racji że z budowy zostało dużo drewna przepalam na ciepłą wodę na ruszcie awaryjnym i wszystko było dobrze do momentu czyszczenia pieca po wyczyszczeniu i odpaleniu pieca występuje tak wielkie zadymienie z każdej możliwej szczeliny zerowy cug do komina. Sytuacja stabilizuje się po zdjęciu pokrywy przegrody spalin ale temperatura spalin wzrasta nawet ponad 500 stopni i muszę sterować cugiem przez otwieranie i przymykanie drzwiczek. Co może być przyczyną? złe ustawienie pokrywy lub zawirowaczy? jak je poprawnie zamontować? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wyczyściłeś przestrzeń za popielnikiem tą pod kanałami pionowymi wymiennika poniżej zawirowaczy
![]() |
|||
|
||||
mwol
![]() |
starałem się wygarnąć wszystko ale nie byłem zbyt dokładny w tym zadaniu czyli twierdzisz że brak cugu może być spowodowane zatkaniem zawirowaczy? |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Wyczyść piec do stanu z przed palenia drewna - patrz instrukcja. Czy podczas palenia na ruszcie wyciągnąłeś czujnik spalin? Jeżeli nie to może być uszkodzony!
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
mwol napisał » 2018-10-22 12:40 starałem się wygarnąć wszystko ale nie byłem zbyt dokładny w tym zadaniu czyli twierdzisz że brak cugu może być spowodowane zatkaniem zawirowaczy? Dokładnie , tych zewnętrznych , dlatego pisałem wyżej żebyś dokładnie wyczyścił przestrzeń za przegrodą w popielniku ( weź latarkę i popatrz dokładnie gdzie masz wygarnąć popiół albo co tam Ci pozostało po paleniu drewnem ) tu masz schemat obiegu spalin ![]() ![]() |
|||
|
||||
mwol
![]() |
dziś wyczyszczę wszystko na zero i zobaczę czy będą efekty dzięki za pomoc dam znać o efektach dzięki za schemat bardzo dużo wyjaśnia! pozdrawiam aha mam jeszcze jedno pytanie czy podczas palenia na retorcie ekogroszkiem lepiej zdemontować ruszt awaryjny czy palić z zamontowanym w którym elementem składowym jest deflektor? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||