Forum eCoal.pl v3.5 Zapychający się wymiennik, wysoka temperatura spalin Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
luk3335
|
sam juz nie wiem, zmiana ustawien - korekta nadmuchu i podawanie troche pomoglo, bo przed zmiana chulal ponad 200, a teraz po przebiciu spada do 160, kiepskie pocieszenie, a dopytam jeszcze:
1. wyjecie zawirowaczy spowoduje wzrost temp spalin i czystszy piec? czy inaczej jakos? 2. czyszczenie pieca przeprowadzic przy przelaczeniu na tryb reczny czy wylaczic piec (sterownik w ogole)?? dodane 2017-12-21 21:40mam w ustawianiech jako rodzaj kotla eko plus, a jest tez opcja 25 kW, ma to nzaczenie?? |
|||
|
||||
leON22
|
Zawirowaczy nie wyjmuj , bo będziesz wygrzewał komin Osobiście czyszczę załączając tryb ręczny , bez wyłączania sterownika Jak masz EkoPlus to tak zostaw
|
|||
|
||||
luk3335
|
dzieki za dzisiaj, spr to wszystko jutro jeszcze raz, ale chyba poktywy spalin nie moglem zle zalozyc
|
|||
|
||||
Kokes22
|
U mnie przy wesołej również podobna temperatura spalin (opał bezpośrednio z kopalni), wydaje mi się że ten typ tak ma, ja jestem zadowolony ponieważ ma bardzo mało popiołu, bo popełnił opróżnianie przy pełnym zasypie, w tej chwili testuje inny opał więc nie da się podejrzeć
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
|
Witam!
mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem |
|||
|
||||
Tommyle
|
KAMILAKAJA napisał » 2018-01-02 21:14 Witam! mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem Może powodem jest awaria czujnika? dodane 2018-01-02 21:23 Tommyle napisał » 2018-01-02 21:21
KAMILAKAJA napisał » 2018-01-02 21:14 Witam! mam od roku piec rbr 12 kw, wszystko BYŁO super i od kilku dni mam spaliny na poziomie 300 stopni , a nawet było 500 i po roku pierwszy alarm wszystko wyczyszczone , bardo ciężko łapie temperaturę węgiel ciągle ten sam ( może kiepska partia ) czy miał ktos podobny problem Może powodem jest awaria czujnika spalin? Dziwne, że do tej pory było dobrze a nic nie było zmieniane |
|||
|
||||
bodziasty
|
A po czyszczeniu dobrze zlozony ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Kierownica spalin pozostała odchylona?
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
|
złożony dobrze, natomiast jeśli padnie czujnik piec wyświetlał by awarię - tak twierdzi serwisant
czy jest możliwe zapchanie korytarza spalin pionowego- producent twierdzi że nie, dziś z nim rozmawiałem |
|||
|
||||
vldk
|
naiwnie zapytam : a komin drożny ?
|
|||
|
||||
KAMILAKAJA
|
tak, w innym przypadku byłoby czuć spaliny
kierownica spalin od roku jest w takiej samej pocycji |
|||
|
||||
vldk
|
sam zmieniasz tryby zima/lato ? bo raz masz tak raz inaczej a bez czujnika zewn.
|
|||
|
||||
adamGA
|
U mnie pomogła wymiana dmuchawy na dmuchawę z większym sprężem,
wcześniej wymiennik był zarośnięty na czarno sadzą, teraz jest biały pyłek czyszczeni kotła odkurzaczem i miotełką. Popiołu/pyłu dużo węgiel mam zapopielony dosyć, |
|||
|
||||
amplidyna
|
Może komuś przyda się informacja, że u mnie udało się wyraźnie (wydaje mi się że w granicach 20 stopni) obniżyć temperaturę spalin dzięki zakupowi nowej szczotki do czyszczenia kanałów pionowych
Okazało się, że stara była już na tyle wyeksploatowana, że zmniejszyły się jej wymiary i nie czyściła już tak, jak należy. Nową ciężko było w ogóle wcisnąć w kanał, ale udało się wyskrobać bardzo dużo zalegającego nagaru. Temperatura spalin od razu spadła. Jak ktoś ma już starą szczotkę, to polecam spróbować. Koszt w sumie niewielki. |
|||
|
||||
mwol
|
Witam ja mam dziwny problem w zeszłym roku zakupiłem ogniwo eko plus 16kw było to jeszcze na etapie budowy domu i piec służył do podgrzewania na budowie aby instalacje nie zamarzły i dało się działać na budowie w okresie mrozów, piec działał bardzo dobrze i wprowadziłem się w tym roku a z racji że z budowy zostało dużo drewna przepalam na ciepłą wodę na ruszcie awaryjnym i wszystko było dobrze do momentu czyszczenia pieca po wyczyszczeniu i odpaleniu pieca występuje tak wielkie zadymienie z każdej możliwej szczeliny zerowy cug do komina. Sytuacja stabilizuje się po zdjęciu pokrywy przegrody spalin ale temperatura spalin wzrasta nawet ponad 500 stopni i muszę sterować cugiem przez otwieranie i przymykanie drzwiczek. Co może być przyczyną? złe ustawienie pokrywy lub zawirowaczy? jak je poprawnie zamontować? |
|||
|
||||
leON22
|
Wyczyściłeś przestrzeń za popielnikiem tą pod kanałami pionowymi wymiennika poniżej zawirowaczy
|
|||
|
||||
mwol
|
starałem się wygarnąć wszystko ale nie byłem zbyt dokładny w tym zadaniu czyli twierdzisz że brak cugu może być spowodowane zatkaniem zawirowaczy? |
|||
|
||||
LiMat
|
Wyczyść piec do stanu z przed palenia drewna - patrz instrukcja. Czy podczas palenia na ruszcie wyciągnąłeś czujnik spalin? Jeżeli nie to może być uszkodzony!
|
|||
|
||||
leON22
|
mwol napisał » 2018-10-22 12:40 starałem się wygarnąć wszystko ale nie byłem zbyt dokładny w tym zadaniu czyli twierdzisz że brak cugu może być spowodowane zatkaniem zawirowaczy? Dokładnie , tych zewnętrznych , dlatego pisałem wyżej żebyś dokładnie wyczyścił przestrzeń za przegrodą w popielniku ( weź latarkę i popatrz dokładnie gdzie masz wygarnąć popiół albo co tam Ci pozostało po paleniu drewnem ) tu masz schemat obiegu spalin |
|||
|
||||
mwol
|
dziś wyczyszczę wszystko na zero i zobaczę czy będą efekty dzięki za pomoc dam znać o efektach dzięki za schemat bardzo dużo wyjaśnia! pozdrawiam aha mam jeszcze jedno pytanie czy podczas palenia na retorcie ekogroszkiem lepiej zdemontować ruszt awaryjny czy palić z zamontowanym w którym elementem składowym jest deflektor? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||