Forum eCoal.pl v3.5 moja instalacja oep25kW Subskrybuj | ||||
|
||||
jaro1234
![]() |
Dzień dobry wszystkim
Dzięki kolegom ( gmaj22 i caffe23) już wiem że mam źle zrobioną instalację. Pompę c.o. mam na powrocie a nie na zasilaniu za zaworem 4D. Proszę o pomysły jak to zmienić ( chyba problemem jest niska piwnica) chciałbym już na 100% mieć pewność że będzie dobrze. dodane 2017-12-19 09:43Zdjęcia pompa co na powrocie ![]() dodane 2017-12-19 09:44zawór 4d ![]() dodane 2017-12-19 09:46pompa cwu od tyłu pieca ![]() dodane 2017-12-19 10:44panowie nikt nie pomoże? proszę o rade w którym miejscu by można założyć pompę c.o za zaworem 4d |
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Wielu opcji nie ma. Jeśli zasilanie na CO to ta spawana rura to pompę musisz wstawić na odcinku od zaworu 4d do spawanego rozgałęzienia widocznego na zdjęciu z pompą Cwu
A ta miedziana rurka co leci po ścianie to powrót z CWU? Powinien być wpięty jak najbliżej króćca powrotnego kotła |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Palnik i przejść pompę na wyjście z 4D ,
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Spokojnie...można bez palnika-tam jest na zasilaniu mufa 2". Tylko trochę pracy "siłowej" przy tym będzie
![]() Tylko najważniejsze pytanie: gdzie jest i skąd podłączone naczynie wzbiorcze? I kto wpadł na taki pomysł, żeby do niskiej piwnicy zamontować kocioł czyszczony od góry?? |
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Przy zaworze 4d jest mufa ale jak to wykręcić jak nie ma śrubunków? I przy rozgałęzieniu już tylko spaw tak że trzeba ciąć
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jak to jak? Kątówka i cięcie między 4D a mufą i na nyplu na powrocie
![]() |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
dzięki panowie za odzew instalatorów wezwę na wiosnę tylko chce się dowiedzieć jak to dobrze zrobić
Hajtaler -ta spawana rura to zasilanie c.o -tak ta miedziana rurka to powrót cwu i jest wpięta między powrotem 4d a kotłem (wyjątkowo to chyba dobrze ![]() Gmaj22 -naczynie wzbiorcze jest na jednym z pionów zasilania ( dom ma piwnicę ,parter ,piętro i nie ogrzewany strych ) naczynie znajduje się na strychu z wypuszczoną końcówką przez mur na zewnątrz domu (jak za dużo wody poprostu sobie leci) hmm..chyba o to Ci chodziło -kociołek sam sobie wymyśliłem ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
To tłumaczy, dlaczego dali pompę na powrocie.
Juz chyba o tym wspominałem: nie przestawiaj 4D w prawo, czyli nie zamykaj obiegu instalacji. Najlepiej jak będzie maksymalnie w lewo i zapomnij o nim do wiosny. Grzejniki przydław zaworami a pompę daj na najniższy bieg. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
ok dzięki wielkie ale na wiosne będę mógł wstawić pompe na zasilaniu za zaworem 4d na tej rurze czy nie?
![]() dopiszę tylko że od rury do sufitu jest 50 cm dodane 2017-12-19 14:03a powrót z cwu jest w tym miejscu: ![]() chyba ok? dodane 2017-12-19 14:09a z piecykiem to było tak: ok wymyśliłem go ale miałem świadomość że piwnica ma duże ograniczenia specjalnie zamówiłem sobie "porządną" firmę instalacyjną przyjechał doradca techniczny pooglądał wszystko i stwierdził że nie ma problemów żadnych zawór 4d chciałem tylko z powodu wymogu w dtr pieca ma być 45 stopni i tak zrobili że zawór wcale nie działa ![]() Mam 2 lata gwarancji na wykonaną pracę więc chyba na wiosnę nie będzie problemów kurcze za podłączenie zapłaciłem z 3.5 tys |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Uruchamiali kocioł? Wystawili fakturę? To żądać wykonania podłączenia kotła zgodnie z PN-91-B-02413.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
hmm...zawór 4d całkowicie otwarty pompa na 1
temp na piecu 55 ale na powrocie tylko 36... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tak niestety będzie, chyba że zrobisz ochronę powrotu pompą cwu. Nie masz głowic termo, więc musisz regulować przepływem i temperaturą.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
jaro1234 napisał » 2017-12-19 14:09 dodane 2017-12-19 14:09a z piecykiem to było tak: ok wymyśliłem go ale miałem świadomość że piwnica ma duże ograniczenia specjalnie zamówiłem sobie "porządną" firmę instalacyjną przyjechał doradca techniczny pooglądał wszystko i stwierdził że nie ma problemów żadnych zawór 4d chciałem tylko z powodu wymogu w dtr pieca ma być 45 stopni i tak zrobili że zawór wcale nie działa ![]() Mam 2 lata gwarancji na wykonaną pracę więc chyba na wiosnę nie będzie problemów kurcze za podłączenie zapłaciłem z 3.5 tys Z piecykami bywa tak że obdzwoni się wszystko co znajdzie się w internecie, byle było tylko najtaniej. Później przychodzi jakiś bałwan który takiego kociołka na oczy nie widział i próbuje to jakoś sklecić do kupy, jak to wychodzi wystarczy poczytać tylko fora internetowe. W końcowym rozrachunku wychodzi to tak że miało być najtaniej a wychodzi wiele drożej i robota spierdolona. Napisz Jaro skąd jesteś będę tam przyjeżdżał Ogniwa montować, przy takiej robocie za taką kasę nawet dojazdu nie będę doliczał. Ten doradca techniczny powinien też wiedzieć i chociaż Ci napomknąć że w tak niskiej kotłowni nie powinno się montować żadnego kotła. dodane 2017-12-19 16:58Nigdy nie podejmuję się "wróżenia" ze zdjęć ale na moje oko to na odcinku gdzie wskazywali moi przedmówcy z montażem pompy nie będzie tak różowo i trzeba będzie dokonać trochę więcej przeróbek ( cięcia ) wydaje mi się że jest tam trochę za mało miejsca żeby "bezboleśnie" wstawić ją na tym odcinku. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
Ta kotłownia ma jakieś 190 cm a jeżeli chodzi o firmę to zamówiłem taki piec jaki mieli oni właśnie w ofercie, że niby wcześniej montowali je właśnie z ogniwa.
I mi naprawdę nie chodziło o jak najtaniej ale jak najlepiej a wyszło co wyszło dodane 2017-12-19 17:04jedyny plus tego wszystkiego jest taki że ta firma znajduje się 200m od mojego domu |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jaro bylem ostatnio u gościa który mieszka 50km ode mnie a kupił OEP25kW w takiej samej "renomowanej" firmie która mieści sie 4km od jego domu, co prawda trochę dalej jak Twoja ale nie mieli czasu żeby podjechać do niego.
Zamontowali kocioł w takiej kotłowni że nie dało się otworzyć górnej klapy na kotle i klapa była cały czas odkręcona i zarzucona na kocioł. Byli choć na tyle cwani że pewnie się domyślali że za góra dwa miesiące zrobi się problem z czyszczeniem. Wyciągnęli z kotła zawirowywacze bo jak powiedzieli gościowi to jest niepotrzebne. Skończyła mu sie cierpliwość i chyba za bardzo bolały go już poobdzierane kostki od sufitu przy czyszczeniu. kocioł przeniósł w inne miejsce i z miesiąc temu przyjechał kupić zestaw nowych zawirowywaczy. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
proszę o radę od 3 godzin mam :
otwarty zawór 4d na całość , pompa na 1 biegu ,mam a automacie ustawiona temp na piecu 58 i mi nie dobija ciągle 53 a na powrocie 38 -problem z kalorycznością węgla? |
|||