W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Nie może osiągnąc temperatury Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2017-12-16 19:47
  miuzziker Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Mam zawór trójdrożny z ustawianiem temperatury. Piec się podniósł. Na razie trzyma temperaturę. Zobaczymy jak będzie po nocy.
2017-12-16 19:51
  simko1 Posts: 381 Ostrzeżenie: 0
No podłoga potrafi wyciągnąć z pieca dużo ciepła.  Ja mam jedną mała pętle 
i zawsze jak ja uruchamiam na zimę to robie to na noc. Przynajmniej tak w oczy nie kole. 
Rano tylko na wykresach widzę jak piec się męczył.  Potem już jest stabilnie.
Także nie dziw się że podłogowe ogrzewanie tak mocno schładzania piec, tym bardziej jak jest go dużo. 
2017-12-16 20:00
  gmaj22 Posts: 2024 Ostrzeżenie: 1
miuzziker napisał » 2017-12-16 19:47
Mam zawór trójdrożny z ustawianiem temperatury. Piec się podniósł. Na razie trzyma temperaturę. Zobaczymy jak będzie po nocy.



Czyli "termostayczny zawór mieszajacy 3D"? To skręć go na początek na około 24-25C. Jak się ustabilizuje, wtedy zwiększysz. I temperaturę na kotle podnieś do 60 C - potem zmniejszysz wedle uznania.


I skalibruj do porządku czujniki, zwłaszcza powrotu. 
2017-12-16 20:57
  miuzziker Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Tak, taki mam zawór. A jak skalibrować ten czujnik?
2017-12-16 23:32
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia/Kalibracja czujników
Czujniki do czajnika z gotującą się wodą i ustawiasz by wszystkie wskazywały temp. bliską 100C. Następnie do miski z wodą i lodem (temp. około 0C) i sprawdzasz czy pokazują tę samą temp. W razie konieczności korygujesz.
2017-12-17 00:29
  Olek85 Posts: 984 Ostrzeżenie: 0
Ktoś pisał niedawno że przy 100 st c wskazania czujników mogą się rozjeżdżać, lepiej kalibrować je w zakresie ich temp pracy 60-80 st c,  
2017-12-17 14:26
  miuzziker Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Na razie kocioł chodzi. Wydaje mi się, że na tych ustawieniach piec będzie dużo palił. Chciałbym przejść na ustawienia grupowe. Jakie ustawienia na początek proponujecie?
2017-12-18 11:57
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Zobacz czy przypadkiem nie masz zamienionych czujników CO i powrotu.
A grupowe według mnie najlepiej zaczynać od 8/8 dmuchawa 40% ilość powtórzeń 3. Po kilku godzinach korekty.
2017-12-18 20:27
  miuzziker Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Zmieniłem na ustawienia grupowe. Temperaturę cały czas spada i piec nie może dobić do zadanej temperatury. Jak mam nastawić parametry na piecu?
2017-12-18 22:21
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli nie robi spieków to zwiększ nadmuch. Ustawiłeś 8/12. Zwiększ na jednej i na drugiej mocy o 2-3%. Jeżeli wypala węgiel to dodaj dodatkowe powtórzenie. Z histogramu wychodzi ze moc min za słabo dmucha. Zrób porządek z czujnikami lub wyjaśnij dla czego masz powrót dużo cieplejszy od zasilania. Ustawienia podtrzymania możesz zostawic w spokoju.

dodane 2017-12-18 22:21Jestem pewien na 99 % że masz zamienione czujniki CO i powrotu. Jeżeli tego nie poprawisz to wszelkie dalsze ustawienia nie maja sensu. (Chyba że czujniki są źle skalibrowane. Musisz je skalibrować)
2017-12-18 22:32
  miuzziker Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Czujniki są dobrze podłączone. Przynajmniej kabel od czujnika CO jest podłączony do miejsca w sterowniku gdzie ma być podłączony i to samo z czujnikiem powrotu. Spróbuję jutro jakoś skalibrować czujniki.

Zauważyłem dzisiaj, że zawiesza mi się czasami dmuchawa oraz, że chyba mniej dmuch niż powinna szczególnie na wolniejszym nastawie. Spróbuję ją jutro przedmuchać sprężonym powietrzem, na razie ją tylko odkurzyłem. Zobaczymy czy to wystarczy.
2017-12-18 22:42
  andgro Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Skoro czujniki są ok to koniecznie je skalibruj. Pisałem wcześniej mój sposób. Widzę że dobił z temp CO. Teraz zobacz czy nie robi spieków. Jeżeli tak to korekta nadmuchu o 1% w dół.Jeżeli wypala węgiel dodać powtórzenie.

dodane 2017-12-18 22:42I zostawiłbym piec w spokoju. dalsze prace można robić po kalibracji
2017-12-18 23:45
  Radek_Skoc ... Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
miuzziker napisał » 2017-12-18 22:32

Zauważyłem dzisiaj, że zawiesza mi się czasami dmuchawa oraz, że chyba mniej dmuch niż powinna szczególnie na wolniejszym nastawie. Spróbuję ją jutro przedmuchać sprężonym powietrzem, na razie ją tylko odkurzyłem. Zobaczymy czy to wystarczy.

Wymień kondensator rozruchowy w silniku dmuchawy
2017-12-19 12:18
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
ja założyłem dmuchawę WPA 117 ale wymieniłem kondensator z 0,65 na 1 uF i jest super
2018-01-03 18:36
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Witam jestem zielony w tych sprawach,mam piec Ogniwo eko plusm 14 powierzchnia grzania 150 m2 
przy moich nastawach temperatura nie dochodzi do zadanej otwiera się zawór 4d temperatura spada poniżej temperatury zadanej na pompie co pompa się wyłącza i wszystko zaczyna się od nowa
i już nie mam pomysłu zużycie 40 kg na dobe
2018-01-03 18:41
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
A co TY tam masz w kotłowni ?
OP , grzejniki ?
Dom dociplony ?
Kiedy budowany ?

A tak pomyśl logicznie , na kotle zadaną masz 50* , a za zaworem 45* 
Niedługo to znajdą sie tacy co na kotle ustawią 42* bo nizej sie nie da , a za zaworem 60*  
2018-01-03 18:51
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Dlatego pisze o pomoc bo nie wiem jak to wszystko ustawic
dodane 2018-01-03 18:51Mam grzejniki dom stary słabo docieplony
2018-01-03 18:52
  Enia Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
NO szkoda że się nie da 
2018-01-03 18:57
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Ustaw na kotle 60-65* , załączanie pompy daj 45* , za zaworem daj 40* 

Moc min daj 8kw 5 podan , dmuchawa 36 
moc max daj 12kw 6 podan dmuchawa 38

histereza kotła 0 
histereza mocy 2*
2018-01-03 18:58
  gmaj22 Posts: 2024 Ostrzeżenie: 1
A na grzejnikach głowice termostatyczne? Zawór 4D strasznie rzuca - zrób najlepiej zdjęcia okolic kotła, sprzwdż, czy czujniki dobrze pokazują i są w odpowiednich miejscach oraz zaizolowane. Potem bedziemy myslec i radzić....
Moc minimalna 12 kW z 3 podaniami? To już lepiej 8 kW z 5 podaniami - mniejsze dawki a moc podobna.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: domimik, erbi, Kiler5