W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z zaworem 4d Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 7Next pageLast page
2017-12-09 23:13
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Jeśli czujniki kalibrowałeś wg termometrów, to trudno żeby przekłamywały
2017-12-10 00:01
  Olek85 Posts: 990 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-09 23:13
Jeśli czujniki kalibrowałeś wg termometrów, to trudno żeby przekłamywały



może trzeba by się nad tym pochylić - jak było tak jak pisze gmaj to zacznij od kalibracji czujników i potwierdzenia wskazań termometrów
2017-12-10 08:37
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
pytanie czy powrot od cwu jest dobrze wpiety tak nisko?? czy powinien byc ten trojnik wyzej??
2017-12-10 08:47
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Dobrze masz wpięty , ale  4d mógłby być wyżej conajmniej jakies 30cm , zerknij jakie ja mam temp powrotu , mam ten sam zawór co TY 
PS , załóż sobie izolacje na rury , i ten czujnik powrotu to dałbym jeszcze bliżej kotła , nie na tym trójniku bo tam  on zbynio nie dolega cała powierzchnią  
2017-12-10 09:04
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Możesz zmienić w ustawieniach zaworu 4D kierunek otwierania zaworu w prawo lub lewo. Wtedy nie trzeba zmieniać kabli.
2017-12-10 11:09
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-09 23:13
Jeśli czujniki kalibrowałeś wg termometrów, to trudno żeby przekłamywały

nie kalibrowalem czujnikow
ale sprawdze je dzis bo mam taki termometr reczny zmierze nim i porownam
dodane 2017-12-10 11:09
Ameno25 napisał » 2017-12-10 08:47
Dobrze masz wpięty , ale  4d mógłby być wyżej conajmniej jakies 30cm , zerknij jakie ja mam temp powrotu , mam ten sam zawór co TY 
PS , załóż sobie izolacje na rury , i ten czujnik powrotu to dałbym jeszcze bliżej kotła , nie na tym trójniku bo tam  on zbynio nie dolega cała powierzchnią  

ok tak zrobie
2017-12-10 11:10
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Zapnij na chwile czujniki na jedej rurze  i zobacz czy wskazują to samo , później zmierz tym swoim termometrem i skalibruj jesli będzie trzeba 
2017-12-10 20:01
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
zrobione odczyty czujnikow sa poprawne
dodane 2017-12-10 20:01decyzja czy wymienic zawor 4d na wiekszy?? i zmienic jego polozenie wyzej??
2017-12-10 20:23
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
A podjąłeś decyzję, do czego on Ci potrzebny? Czy do obniżania na instalację, czy do ochrony powrotu?
2017-12-10 22:06
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
do zwiekszenia przeplywu on dlawi piec
2017-12-10 22:12
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
To zła decyzja. Przez mieszacz 4D jest ZAWSZE stały przepływ, tylko proporcje się zmieniają.
Jak chcesz zwiększyć przepływ, to musisz włączyć pompę na wyższy bieg
2017-12-10 22:26
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
wlaczylem efekt jest taki ze zawor faktycznie lepiej pracuje tzn osiaga zadana temp przy mniejszym otwarciu ale co z tego jak woda przelatuje przez piec jak wir nawet nie nadąża zagrzać tej wody co widać na wykresach ze piec praktycznie wogole sie nie odstawia
2017-12-10 22:55
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
A nie dążyliśmy do tego? Po za tym wstrzymałbym się z pochopnymi wnioskami kilka godzin.
2017-12-10 23:33
  crv08 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Witam, proszę o radę. Mam Ogniwo ekoplus 10 kW ze sterownikiem eCoal v3,5. Niby wszystko jest ok ale chciałbym sterować temperaturą na podłogówkę zdalnie a nie ręcznie za pomocą termostatu z kapilarą. Czy będzie potrzeba jakieś zmiany, przebudowy zaworu 3d w inne miejsce. Parter to podłogówka ok. 67m2 oraz dwa grzejniki kanałowe. Na piętrze w 3 pokojach grzejniki z głowicami termost. plus podłogówka w łazience i holu 37m2. Czyli łącznie 166m2.
I jeszcze jedno, wydaje mi się, że ze sprzęgła są źle ( odwrotnie) wpięte zasilanie. Zdjęcie instalacji poniżej 

2017-12-11 08:13
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-10 22:55
A nie dążyliśmy do tego? Po za tym wstrzymałbym się z pochopnymi wnioskami kilka godzin.

Pompa na drugim biegu szła długo conajmniej 1 dobe i tak jak mówie pieć bardzo szybko się studził osiągał zadaną temperature dosłownie na krótką chwile i potem znowu grzał i grzał zużycie węgla masakryczne.


dodane 2017-12-11 08:13
crv08 napisał » 2017-12-10 23:33
Witam, proszę o radę. Mam Ogniwo ekoplus 10 kW ze sterownikiem eCoal v3,5. Niby wszystko jest ok ale chciałbym sterować temperaturą na podłogówkę zdalnie a nie ręcznie za pomocą termostatu z kapilarą. Czy będzie potrzeba jakieś zmiany, przebudowy zaworu 3d w inne miejsce. Parter to podłogówka ok. 67m2 oraz dwa grzejniki kanałowe. Na piętrze w 3 pokojach grzejniki z głowicami termost. plus podłogówka w łazience i holu 37m2. Czyli łącznie 166m2.
I jeszcze jedno, wydaje mi się, że ze sprzęgła są źle ( odwrotnie) wpięte zasilanie. Zdjęcie instalacji poniżej 


Wszystko fajnie a nie lepiej Panu założyć odzielny temat na forum???
2017-12-11 09:31
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Nie ustawiłeś wszystkiego jak należy. Histereza kotła 0,3 C a przejścia na moc MAX - 0,4 C? Jaki ma to sens? Daj mu popracować chociaż jedną grupę na minimalnej, jak nie podbije a dalej spadnie - wtedy odpali moc max. I powinien  mieć możliwość "wyhamowania" z mocy max na min.
Masz: zadana kotła 56 C a minimalna powrotu 50 C. Zadana CWU-52 C i ochrona powrotu pompa cwu.
 Za małe widełki - uparty jesteś.
Kocioł spali tyle, ile musi, żeby pokryć straty cieplne budynku. Twoją rolą jest, żeby do maksimum wykorzystać tą energię. Jak będziesz samochodem piłował pod górę na niskim biegu, też dużo spalisz.
2017-12-11 11:12
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-11 09:31
Nie ustawiłeś wszystkiego jak należy. Histereza kotła 0,3 C a przejścia na moc MAX - 0,4 C? Jaki ma to sens? Daj mu popracować chociaż jedną grupę na minimalnej, jak nie podbije a dalej spadnie - wtedy odpali moc max. I powinien  mieć możliwość "wyhamowania" z mocy max na min.
Masz: zadana kotła 56 C a minimalna powrotu 50 C. Zadana CWU-52 C i ochrona powrotu pompa cwu.
 Za małe widełki - uparty jesteś.
Kocioł spali tyle, ile musi, żeby pokryć straty cieplne budynku. Twoją rolą jest, żeby do maksimum wykorzystać tą energię. Jak będziesz samochodem piłował pod górę na niskim biegu, też dużo spalisz.

To jak polecisz ustawienie tej histerezy??
2017-12-11 11:35
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Nie prościej dać dostęp do sterownika, zamiast przez kolejne kilka stron bić pianę na temat ustawień?
2018-01-02 09:47
  himeroza Posts: 188 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-11 11:35
Nie prościej dać dostęp do sterownika, zamiast przez kolejne kilka stron bić pianę na temat ustawień?

Dodany

dodane 2018-01-02 09:47Pytanie offTopic
Czy można zwiększyć moc KW pieca w OEPM 14KW?? jakaś  może preróbka mechaniczna palnika??
2018-01-10 00:46
  Tomisss Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
himeroza koledzy Ci dobrze radzili. Pompę cwu daj jako ochronę powrotu z wyższą temp. niż zadana kotła, a zawór 4d niech pilnuje temp. w instalacji. 
First pagePrevious page6 / 7Next pageLast page
Users on-line: xyz123