Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Co na wypadek braku zasilania? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sq9tbu
![]() |
U mnie zanik wczoraj o 22.30 powrót o 4 rano. Co dzwoniłem to mówią że za godzinę i tak się robi ludzi w konia w PGE. Ale nie chciało mi się lecieć załączyć agregatu do szopy.
UPS i agregat tak pod warunkiem że ups przyjmie aproxymowaną sinusoidę. Nie każdy to potrafi łyknąć. |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
To może jakiś przykład sprawdzonego, jak koledzy używacie UPSa, bo jest tego co nie miara i nie wiadomo co wybrać żeby starczyło dla pieca i nie wygenerować za dużych kosztów.
|
|||
|
||||
bigesdiges
![]() |
Ja kupiłem z odzysku na OLX bardzo dobry i mocny ARES 1600, dałem 100zł. Akumy miał padnięte. 4 x 12V 7,2Ah za 60zł/szt z alledrogo postawiły go do życia. Trzyma około godziny. Jako zapas na dłuższą awarie mam obok aku 100Ah i przetwornica 1000W, a w szopie agregat, ale jeszcze się nigdy nie przydał, bo na akumie 100Ah cały dzień obleci.
|
|||
|
||||
Bandi
![]() |
Dzięki, jest już jakieś odniesienie..
|
|||
|
||||
bigesdiges
![]() |
Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda zużycie energii naszych kociołków to wrzucam dla przykładu cykl pracy przy pełnym grzaniu CO i C.W.U, EOPM 20kW, 2 pompy energooszczędne i jedna zwykłą mieszająca. Drugi obrazek to podsumowanie kosztów za godzinę, dzień, tydzień (od poniedziałku) i miesiąc (od 1go grudnia do 5go grudnia). Koszt energii potrzebnej na działanie kotła to 1zł dziennie z grubsza licząc
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
Może panowie z ES by nam coś doradzili? żeby potem nie było że, a mówiliśmy. ....
Ps. ile wat (watów) potrzebuje max piec? |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Jak pamiętam to motoreduktor nord 90w, komputer 10w, wentylator 40w razem piec jakieś 140W plus pompy.
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
Te 90W to raczej moc oddawana przez silnik a pobierana to u mnie wychodzi 250-290W do tego sterownik 5W jedna pompka energooszczędna 5W, wentylator 9W całość obecnym opale wychodzi 280W. Przez dobę całość zużywa mi jakieś 0.8kWh.
Mam przetwornicę Volta i akumulator 2x60Ah (24V 60Ah) zestaw ten dał radę zasilać piec przez 20h, z czego jakieś 40% energii zużyła sama przetwornica. Tak więc "luksus" podpiętego non-stop UPSa sporo kosztuje ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-12-05 20:57 Te 90W to raczej moc oddawana przez silnik a pobierana to u mnie wychodzi 250-290W To wygląda bardziej realnie i radził bym jak już to kupować UPSy min 500W. Znam przypadek sprzed kilku lat z muratora, ktoś kupił 300W do bodajże Ogniwa Eko i miał problem, jak mnie pamięć nie myli to był Darase, starsi stażem forumowicze pewnie pamiętają bo pisywał i tutaj. |
|||
|
||||
tom_mat1
![]() |
Proponuje zasilacz awaryjny TECHTRON 500W dostępny na allegro ale także na stronie firmy. Mam go do roku w zestawie z dobrym akumulatorem ( ja akurat mam z ciężarówki ) wystarcza na 6 - 7 godzin pracy.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Ja w zeszły weekend testowałem swoje zasilanie awaryjne.
Wystarczyło na 13 godzin. Akumulator AGM 100Ah. Podłączyłem przez watomierz. Maksymalne zużycie chwilowe wyniosło 150W. Sterownik, 3 pompy, motoreduktor, dmuchawa i repeater WIFI. UPS 500W (800W 30 sekund): https://archiwum.allegro.pl/oferta/awaryjny-zasilacz-pieca-ups-pelny-sinus-stala-faza-i9318988027.html |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||