Forum eSterownik.pl Co na wypadek braku zasilania? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sq9tbu
|
U mnie zanik wczoraj o 22.30 powrót o 4 rano. Co dzwoniłem to mówią że za godzinę i tak się robi ludzi w konia w PGE. Ale nie chciało mi się lecieć załączyć agregatu do szopy.
UPS i agregat tak pod warunkiem że ups przyjmie aproxymowaną sinusoidę. Nie każdy to potrafi łyknąć. |
|||
|
||||
Bandi
|
To może jakiś przykład sprawdzonego, jak koledzy używacie UPSa, bo jest tego co nie miara i nie wiadomo co wybrać żeby starczyło dla pieca i nie wygenerować za dużych kosztów.
|
|||
|
||||
bigesdiges
|
Ja kupiłem z odzysku na OLX bardzo dobry i mocny ARES 1600, dałem 100zł. Akumy miał padnięte. 4 x 12V 7,2Ah za 60zł/szt z alledrogo postawiły go do życia. Trzyma około godziny. Jako zapas na dłuższą awarie mam obok aku 100Ah i przetwornica 1000W, a w szopie agregat, ale jeszcze się nigdy nie przydał, bo na akumie 100Ah cały dzień obleci.
|
|||
|
||||
Bandi
|
Dzięki, jest już jakieś odniesienie..
|
|||
|
||||
bigesdiges
|
Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda zużycie energii naszych kociołków to wrzucam dla przykładu cykl pracy przy pełnym grzaniu CO i C.W.U, EOPM 20kW, 2 pompy energooszczędne i jedna zwykłą mieszająca. Drugi obrazek to podsumowanie kosztów za godzinę, dzień, tydzień (od poniedziałku) i miesiąc (od 1go grudnia do 5go grudnia). Koszt energii potrzebnej na działanie kotła to 1zł dziennie z grubsza licząc
|
|||
|
||||
gregors
|
Może panowie z ES by nam coś doradzili? żeby potem nie było że, a mówiliśmy. ....
Ps. ile wat (watów) potrzebuje max piec? |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Jak pamiętam to motoreduktor nord 90w, komputer 10w, wentylator 40w razem piec jakieś 140W plus pompy.
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
Te 90W to raczej moc oddawana przez silnik a pobierana to u mnie wychodzi 250-290W do tego sterownik 5W jedna pompka energooszczędna 5W, wentylator 9W całość obecnym opale wychodzi 280W. Przez dobę całość zużywa mi jakieś 0.8kWh.
Mam przetwornicę Volta i akumulator 2x60Ah (24V 60Ah) zestaw ten dał radę zasilać piec przez 20h, z czego jakieś 40% energii zużyła sama przetwornica. Tak więc "luksus" podpiętego non-stop UPSa sporo kosztuje |
|||
|
||||
karoka65
|
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-12-05 20:57 Te 90W to raczej moc oddawana przez silnik a pobierana to u mnie wychodzi 250-290W To wygląda bardziej realnie i radził bym jak już to kupować UPSy min 500W. Znam przypadek sprzed kilku lat z muratora, ktoś kupił 300W do bodajże Ogniwa Eko i miał problem, jak mnie pamięć nie myli to był Darase, starsi stażem forumowicze pewnie pamiętają bo pisywał i tutaj. |
|||
|
||||
tom_mat1
|
Proponuje zasilacz awaryjny TECHTRON 500W dostępny na allegro ale także na stronie firmy. Mam go do roku w zestawie z dobrym akumulatorem ( ja akurat mam z ciężarówki ) wystarcza na 6 - 7 godzin pracy.
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Ja w zeszły weekend testowałem swoje zasilanie awaryjne.
Wystarczyło na 13 godzin. Akumulator AGM 100Ah. Podłączyłem przez watomierz. Maksymalne zużycie chwilowe wyniosło 150W. Sterownik, 3 pompy, motoreduktor, dmuchawa i repeater WIFI. UPS 500W (800W 30 sekund): https://archiwum.allegro.pl/oferta/awaryjny-zasilacz-pieca-ups-pelny-sinus-stala-faza-i9318988027.html |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||