Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Piec zwiększył spalanie dwukrotnie... Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2017-12-03 11:49
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Witam. To mój pierwszy post. Piec rbr-k 15kw. W instalacji: grzejniki bez termostatów, cwu 220 litrów, zawór 4d z siłownikiem, pompa co i pompa cwu robiąca też za ochronę powrotu. Co podłączone na jednym wyjściu z pieca, cwu na drugim wyjściu. Dom ok. 130m, ocieplony, wymienione okna. Proszę zerknąć na wykresy. 26,27 listopada spalanie idealne 13,14 kg na dobę. Od paru dni szaleje. Dochodzi do temperatury zadanej i szybko się studzi. Potem znów pracuje jak szalony. Wcześniej tak nie było. Opał cały czas ten sam. Proszę o pomoc w ustawieniach. Palę w automacie. Pompa co jest na pierwszym biegu 40w, pompa cwu 45w. Nie wiem czy te pompy nie są za mocne i za szybko mielą wodę. Podpowiedzcie coś proszę. 
2017-12-03 13:09
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Proponowałbym Ci , zwiekszyc czas reakcji zaworu 4d na jakies 45s i wspomaganie na 0,5  spowoduje to mniejsze szarpanie instalacja , również temp za zaworem ustaw taką żeby jak najdłużej dogrzewała pomieszczenie , a temp obniżona zmniejsz na jakieś 3* ,  obecnie masz 6* , więc zawó musi sie znacząco zamknąc  żeby obniżyć temp o 6* , powoduje to nagły wzrost temp na kotle , i zbytnie wystudzenie grzejników , i ponowne przejscie w tem zadana za zaworem robi sytuacje odwrotna , zawór otwiera sie gwałtownie , pompa wyssysa ciepla wode z kotła i wtłacza chłodna z instalacji i temp. gwałtownie spada , czasami widać ze ponizej załaczania pomp , więc zawór sie zamyka do 0 i kocioł znów szybuje w góre , i tak masz w kołko 
2017-12-03 13:23
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Kolega z forum napisał mi wiadomość że sterownik nie stosuje nastaw temp. Za zaworem. Chyba muszę zrestartowac sterownik. 
2017-12-03 13:38
  karoka65 Posts: 3353 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak na mój gust to sam doprowadzasz go do "szaleństwa".
Wiesz po co i czym kręcisz?
bo wydaje mi się że kręcisz wszystkim bo po prostu da się kręcić.
2017-12-03 13:39
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Jak lepiej: pompa po dogrzaniu na tak lub nie? 
dodane 2017-12-03 13:39Kręcę teraz jak zaczął szaleć. Jak było ok to nie kręcił. Proszę podpowiedź co ustawić. 
2017-12-03 13:42
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Na "nie"  , i nie ustawiaj czasów postoju i pracy pompy bo w ikładzie z 4d to nie działa 
Jak Ci 4d nie trzyma temp za zaworem jak obecnie masz zadana 39 i za zaworem jest dokładnie 38,1 !
Ale zaraz temp sapdnie Ci ponizej 21* - histereza i za zaworem zadana bedzie 45*
Rób co chcesz ja Ci dałem rade czy sie zastosujesz czy nie Twoja sprawa , ale widać ze za bardzo sie w tym nie łapieszz , więc restartuj sterownik
2017-12-03 13:51
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Tak mi gość podpowiedział. Widzę teraz ze jest dobrze z temp. Za zaworem. Proszę powiedzcie czy moc tych pomp ma. Znaczenie? 
dodane 2017-12-03 13:51Dlaczego po dogrzaniu temperatura tak szybko spada? 
2017-12-03 13:53
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Kolego albo Ty nie umiesz czytac albo sobie jaja robisz , napisałem Ci kilka postów wyzej  dlaczego masz takie wahania temp . a Ty ponawiasz pytanie 
2017-12-03 13:56
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Ustawiłem wszystko jak napisałeś. 
2017-12-03 14:04
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
A gdzie TY masz zamątowane czujniki powrotu i temp za zaworem ?? bo widać ze cos nie bangl w Twojej instalacji , powrót przy właczonej pompie CWU i temp CWU 54* dziwnie zimny.
Zawory zwrotne za pompami są ? jak są spięte powroty ? jaki rozmiar 4d ? jaka srednica rur ?
dodane 2017-12-03 14:02A gdzie TY masz zamątowane czujniki powrotu i temp za zaworem ?? bo widać ze cos nie bangl w Twojej instalacji , powrót przy właczonej pompie CWU i temp CWU 54* dziwnie zimny.
Zawory zwrotne za pompami są ? jak są spięte powroty ? jaki rozmiar 4d ? jaka srednica rur ?
dodane 2017-12-03 14:04Jak zmniejszyłes obniżoną to i zmniejsz zadana o 3* 
2017-12-03 14:13
  karoka65 Posts: 3353 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
lukaszledwon napisał » 2017-12-03 11:49
Co podłączone na jednym wyjściu z pieca, cwu na drugim wyjściu.

Czujnik powrotu zapewne na powrocie z CO dlatego nie widzi temp. z pompy przerzucającej przez bojler.
A ten "tajemniczy gość" który pisze na PW najpierw niech prześledzi wszystkie ustawienia zanim każe restartować sterownik
2017-12-03 14:27
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Tak właśnie zamontowany jest czujnik jak Pan pisze. Gość jest z forum ale nie będę przytaczał nicka. Zmienić jakoś położenie tego czujnika? 
dodane 2017-12-03 14:27Czujnik temp. Za zaworem jest zamontowany jakieś 20 cm nad zaworem 4d na wyjściu z zaworu na dom
2017-12-03 14:28
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Czujnik daj jak najblizej krócca powrotu kotła , bo narazieTwoja ochrona CWU to na nic sie zdaje , powrot ciepły a pompa CWU niepotrzebnie ciagnie wode z kotła .
Czujnik za zaworem ma byc na rurze najlepiej jakies 0,5 m za zaworem 
Owiń te czujniki dobrze sreberkiem i zamątuj tak zeby dobrze przylegały cała powierzchnia do rury 
dodane 2017-12-03 14:28Czujnik masz za blisko zaworu !
2017-12-03 14:30
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Czujniki zabezpieczone szczelnie otulina do rur i ładnie przylegają. Zaraz zmienię położenie czujnika. Powrotu. Dopytam tylko żebym nie pomylił. Czujnik jak najbliżej króćca powrotu z co a nie z bojler tak? 
2017-12-03 14:32
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Nie
zamątuj go w miejscu gdzie jest zsumowana woda powrotu Co i CWU , czyli najblizej krócca powrotu kotła , 
2017-12-03 14:35
  karoka65 Posts: 3353 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ameno on ma 2 powroty.
2017-12-03 14:42
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
ma dwa  wejscia powrotu do kotła ?
dodane 2017-12-03 14:42R U SURE ?
2017-12-03 14:43
  karoka65 Posts: 3353 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Dokładnie. U mnie to samo widać co u niego, rzeczywiście pompa CWU idzie na stałe i powrót lekko niższy od temp. kotła.
2017-12-03 14:50
  Ameno25 Posts: 3015 Ostrzeżenie: 1
Przecież to jest bez sensu ? to moze w ty kotle jest kapilara na czujnik powrotu ?
nie widzę sensu żeby  do kotła wpadały dwa strumienie wody 
dodane 2017-12-03 14:50W dtr kotła z rysunku wynika że jest jeden króciec powrotu kotła , no ale to rysunek a dtr nie chce mi sie czytac , a kotła na oczy nie widziałem 
2017-12-03 14:52
  lukaszledwon Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Tak są dwa osobne powroty. Nie łączą się w żadnym miejscu na zewnątrz pieca. 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: 1983, ajerkuch, Iwomir, mariangroszek, NowySwiat36, Zbigt, zima