W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Zbyt duże spalanie ekogroszku. Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 7Next pageLast page
2017-12-04 18:06
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
@proknet...Wez pod uwagę, że przez ostatnie siedem dni kocioł idzie ze średnią mocą 4-4,5 kW. Poprzednie siedem - podobnie. Tylko że wcześniej temp. na zewnątrz była średnio ok. 10 stopni wyższa.
2017-12-04 22:17
  Al3xand3r Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Proszę o odpowiedź na moją wątpliwość. Jak duży powinien być kopczyk ekogroszku? Mam Ogniwo Eko Plus M 20kw.
2017-12-04 22:37
  Walter Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Też mam Ogniwo eko plus M 20KW, na początku kopiec się zapadał,  zacząłem kombinować aż w końcu  wkurzony za namową znajomego który też ma ten piec zostawiłem na fabrycznych ustawieniach,  po paru dniach od odpalenia sam się unormował,  teraz czasami kopiec jest na równo,  czasami się zapadnie minimalnie,  innym razem jest mała górka,  póki co jeśli nie ma niedopału,  kalafiorów itp wszystko się wypala i temperatura podajnika jest w normie to nic nie zmieniam. Podstawa to daj mu czas parę dni i obserwuj, po paru dniach korekta nadmuchowe +1 albo - 1, i znowu obserwacja jakiś czas. Itd i udostępnij sterownik w necie. 
2017-12-11 21:39
  dzumian Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Podepnę się pod temat bo widziałem, że jeden kolega również ma bypass omijający zawór 4D. U mnie instalator też poprowadził bypass, jak na zdjęciu.


Czy może ktoś sensownie wyjaśnić po co takie coś? Przykładając czujnik temperatury powrotu bezpośrednio za zaworem 4D temperatura jest o ok 10 stopni wyższa niż za miejscem, do którego doprowadzony jest bypass, tak więc ewidentnie ma to wpływ na obniżenie temp powrotu (Praktycznie powrót kotła = temp za zaworem)...
2017-12-11 21:54
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
To tzw bezpiecznik z poduszką powietrzną.Jak zamknie sie 4D to wtedy masz układ zamkniety i gdyby wzrosło ciśnienie w kotle wtedy poduszka powietrzna puści ciśnienie.
2017-12-11 22:22
  dzumian Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Czyli rozumiem kwestia bezpieczeństwa. Tylko w takiej konfiguracji ochrona powrotu nie jest zapewniana przez 4D, ponieważ połączenie to schładza powrót i do kotła niestety wraca zimna woda co zwiększa zużycie opału. 
2017-12-12 09:05
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Pompa jest za "bezpiecznikiem", a na jego szczycie jest odpowietrznik?
2017-12-12 12:25
  dzumian Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Odpowietrznik na zasilaniu przed 4D. Pompa za 4D. Zdjęcie poniżej

2017-12-12 12:57
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Rozumiem teraz, bo masz pompę z boku, a powrót od góry. Na poprzednim zdjęciu nie było tego widać.
Przegroda w 4D sprawdzona ?  
Przed 4D na zasilaniu jest zawór bezpieczeństwa i manometr/termometr a nie odpowietrznik. I bardzo dobrze, że go tam nie ma.
Skoro zrobiono ten "bezpiecznik", to naczynie wyrównawcze masz od pionu za pompą i 4D?
2017-12-12 13:55
  dzumian Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Osobiście przegrody nie sprawdzałem, aczkolwiek w skrajnych położeniach działa prawidłowo - dla 0% mały obieg w kotle a dla 100 pełne otwarcie i cała woda leci do obwodu CO. Zbiornik wyrównawczy jest za zaworem 4D i za pompą
Przed 4D na zasilaniu jest zawór bezpieczeństwa i manometr/termometr a nie odpowietrznik  - ten tzw bezpiecznik z poduszką jest między powrotem z CO a powrotem do kotła. W tym momencie do kotła powraca zimna woda z instalacji, ponieważ zawór 4D jest pomijany. 
2017-12-22 09:12
  mily1234 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
witam ponownie prosze kogos o spojrzenie na mój piec bo mi za duzo pali i sa niedopałki koksowe codziennie wiaderko 10 kg piec 15845 
2017-12-22 20:27
  wlasti Posts: 75 Ostrzeżenie: 0
mily1234 napisał » 2017-12-22 09:12
witam ponownie prosze kogos o spojrzenie na mój piec bo mi za duzo pali i sa niedopałki koksowe codziennie wiaderko 10 kg piec 15845 

10 kilo niedopałków???
2017-12-22 20:42
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
miły1234  potrzebujesz max 3kW mocy a kocioł masz ustawiony na 16kW .
Tam to chyba  sama sadza jest !
Wez no człowieku podnieś temp zadaną kotła bo go kisisz
Ustaw moc min 8kW 4 podania  , wiatr 35-36 histereza kotła 0
moc max 12kW 5 podań wiatr 37-38 histereza moc max 2* 
to tak w ślepo na początek 
Przed zastosowaniem tych ustawień , wyczysć kocioł , wysyp popiół i zostaw trochę dla porównania 
Następnie po zastosowaniu ustawień nie zaglądaj do kotła najlepiej 24h

 
2017-12-23 12:12
  mily1234 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
witam dzieki wielkie za podpowiedz a te podania 4 dla 8kw i 5 dla 12kw to sa ustawienia algorytmu czy gdzies indziej sie ustawia pozdrawiam
2017-12-23 14:44
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia - spalanie grupowe - moc dmuchawy dla 8kw - ilosc podan dla 8kw .......
2018-02-08 23:46
  mily1234 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
witam mam pytanko ile sekund podaje podajnik paliwo jak go ustawiam na 2,3,4,5 podan czy to sumujac wychodzi na to sama czy im wiecej podan to wiecej eko groszku bo nadal sa skwarki pozdrawiam
2018-02-09 00:05
  leON22 Posts: 3707 Ostrzeżenie: 1
Witam , mily1234 podajnik podaje paliwo odpowiednio do zadanej mocy ( mowa o spalaniu grupowym ) i tak np. dla :
8kW - jedno podanie trwa 5s
12kW - 7s 
16kW - 9s
20kW - 11s 
25kW - 13s
30kW - 15s
Między poszczególnymi podaniami w każdej grupie następuje 20s przerwa i na koniec ok.3 min na dopalenie paliwa
2018-02-09 00:20
  leON22 Posts: 3707 Ostrzeżenie: 1
Nie wiem też nie mierzyłem , bo nie " dojechałem " na swoim OEP 16kW do takiej mocy
First pagePrevious page6 / 7Next pageLast page
Users on-line: