Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt duże spalanie ekogroszku. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
proknet
![]() |
dokładnie tak, mam jeszcze pompę do CWU i cyrkulacyjną.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jesli chcesz dokładnie sterować strefowo ogrzewaniem podłogowym , proponuje Ci założyć siłowniki na rozdzielaczach , możesz kupić sterowanie od ES , lub oddzielne np SALUS .
Salus ma tą przewagę nad ES że ich regulatory pokojowe mają funkcje która uwzględnia bezwładność podłogi , inaczej mówiąc nie działają na zasadzie ON/OFF , jak i również jesli kiedykolwiek zmieniałbys kocioł np na gaz , masz niezależny system do sterowania |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
proknet napisał » 2017-11-21 14:23 No ja właśnie tak chodzę ![]() To statystyki popraw bo tu co innego wychodzi ![]() |
|||
|
||||
proknet
![]() |
no tak - statystyki są do bani jak widzę - wiesz ja się dopiero uczę tak naprawdę.
Ciekawe czy jak teraz je poprawię - to będą działać poprawnie - poprawiłem właśnie zakup paliwa - jego cenę i nic się nie poprawiło - pewnie trzeba je zresetować. Właśnie kupiłem 2 tony jak mi dostarczą to statystyki zresetuje. Zresztą trzeba brać poprawkę na te statystyki - dodaje paliwa, robię wpis - sterownik pokazuje mi że paliwo skończy się za 6 dni - 5 dnia dostaje alarm - zasobnik pusty - w środku pusto... dodane 2017-11-21 16:45 gmaj22 napisał » 2017-11-21 11:05 Moc min. 4,8 kW a maks. 9,6 kW, pomniejszone o sprawność kotła oraz kaloryczność opału , to stanowczo za mało, żeby. 240 m2 ogrzać. Jak to się do ustawień - ustawione mam moc min 12KW - moc max 16KW a piec chodzi max na 9,6KW? Tego nie rozumiem? |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie patrz na moce tylko tyle ile spalił węgla i z tego wyliczasz moc
|
|||
|
||||
proknet
![]() |
bodziasty napisał » 2017-11-21 16:49 Teraz zaktualizowało już dobrze - i fakt - tak sobie przypominam, że podłączyłem sterownik do serwera mniej więcej tonę paliwa temu ![]() dodane 2017-11-21 16:55 Ameno25 napisał » 2017-11-21 16:50 Nie patrz na moce tylko tyle ile spalił węgla i z tego wyliczasz moc ok rozumiem, tzn że piec sam sobie steruję z jaką mocą chodzi? Tylko, że Ty twierdzisz że mi nie dogrzewa - tak wynika z wykresu - to jak to się ma do sterowania mocą kotła przez sterownik? |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
4,8 kWdo 9,6 kW to miałeś wcześniej, kiedy było ustawione min 12kW/ -2 podania i max 16 kW-3 podania. Tereaz masz min. 9,8 kW a maks. 12.8 kW. Nie liczę tego dokładnie, jest to tak samo orientacyjne jak moce definiowane w eCoalu.
![]() |
|||
|
||||
proknet
![]() |
super - tylko sprawność kotła - skąd to wziąć
dodane 2017-11-21 17:01 gmaj22 napisał » 2017-11-21 16:59 4,8 kWdo 9,6 kW to miałeś wcześniej, kiedy było ustawione min 12kW/ -2 podania i max 16 kW-3 podania. Tereaz masz min. 9,8 kW a maks. 12.8 kW. Nie liczę tego dokładnie, jest to tak samo orientacyjne jak moce definiowane w eCoalu. ![]() No właśnie dziś - złapałem na forum taki sam piec jak mój - i perfidnie ściągnąłem ustawienia z niego - widać, że kolego ustawił kocioł lepiej niż ja... |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
każdy producent podaje - przyjmij 90 %
|
|||
|
||||
proknet
![]() |
bajka panowie - DZIĘKUJĘ - to się nazywa pomoc.
Tak jak napisałem - dziś pozmieniałem ustawienia - poczekam parę dni i zobaczę co się zmieniło - chociaż na moich ustawienia w popielniku miałem sam piasek - zero spieków czy kamieni. pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Z tym kopiowaniem ustawień to nie jest do końca IMO dobre rozwiązanie , każda instalacja jest inna , i na jednej instalacji ustawienia spalania nie sprawdzą sie na innej , chodzi mi o predkosci pomp , pojemnosci instalaccji , zawory 4d itp
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
proknet
![]() |
za późno
![]() ![]() |
|||
|
||||
AROARO
![]() |
Panowie pytanko mam piec ekoplus m14 bardzo często zalancza się dmuchawa i robią sie spieki
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Moim zdaniem podstawa to zmiana temperatury za zaworem 3d. 35 to sporo. Masz saunę w domu. Obniżenie do 31 a obniżona 3, da napewno dobre efekty. Zatrzymanie pompy po dogrzaniu NIE.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
AROARO napisał » 2017-11-21 18:56 Panowie pytanko mam piec ekoplus m14 bardzo często zalancza się dmuchawa i robią sie spieki Na tę ilość informacji jaką podałeś nasuwa się jedna odpowiedz - chyba tak ma być ![]() |
|||
|
||||
marleyy
![]() |
||||
|
||||
bodziasty
![]() |
Jakie pytanie - taka odpowiedz
![]() |