Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu poprzez pompe CWU-problem Subskrybuj | ||||
|
||||
downhill
![]() |
Witam.
To mój pierwszy post na forum więc liczę na wyrozumiałość. Używam pompy CWU do zapewnienia odpowiedniej temperatury powrotu. Chciałbym aby pompa CWU działała non stop. Z racji "zadanej minimalnej temperatury ochrony powrotu" wynoszącej w ecoal 3.5 max 60 w moim wypadku załącza się i wyłącza co kilka minut co powoduje lekką destabilizacje na wykresach między innymi ciężko mi ustawić odpowiednią temperaturę którą puszczam na grzejniki bo raz jest niższa raz wyższa w zależności od tego czy pompa CWU pracuje czy też nie. Czy mogą podłączyć pompę CWU do innego gniazda w sterowniku aby wymusić jej ciągłą prace? ps.prosiłbym o ogólną ocenę moich ustawień w spalaniu grupowym. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Zrób kalibracje czujnika CWU na minus 20 st i pompka cwu będzie chodzić non stop.
|
|||
|
||||
dziuniek
![]() |
Albo podłącz pod wejście pompy dodatkowej, która ustawisz jako kotłowa (która pracuje non stop), a CWU na wyłączone (aby przekaźnik wyjścia nie pracował niepotrzebnie). Będziesz widział przynajmniej poprawną temp. CWU.
Przy tym rozwiązaniu inaczej też rysuje się schemat w podglądzie online. |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Możesz również przepiać pompę CWU pod inne wolne gniazdo i je odpowiednio skonfigurować np podpiąć pod wyjście p. mieszającej i ustawić w zaawansowanych pompa kotłowa
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jaki jest cel i sens utrzymywania min. temp. powrotu 60 C, przy zadanej na kotle 65 C? Jesli obnizysz powrot do np. 55 C, efekt zobaczysz od razu w temp. spalin.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Rozumiem że zawór 4D jest bez siłownika ? Bo temp za zaworem nie może zostać osiągnięta
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
65C na kotle a za zaworem 32C przy 100% otwarciu?? Nie masz go odwrotnie podłączonego? Czy rzeczywiście jest bez siłownika?
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Paweł ja tak mam ze pompka cwu jako kotłów ale wtedy schemat jest nieprawdziwy bo z buforem.
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
Zgadza się.Nie mam siłownika na zaworze 4D.
cytując użytkownika: gmaj22 - " Jesli obnizysz powrot do np. 55 C, efekt zobaczysz od razu w temp. spalin." Sugerujesz że temp.spalin wzrośnie? Co prawda zależy mi na jej wzroście[nie mogę już podnieść mocy dmuchawy bo spieka jeszcze bardziej(kalafiory) mój retopal] ale nie wydaje mi się żeby temp skoczyła. Możemy spróbować obniżyć minimalną temp powrotu do 55 i zobaczyć w praktyce. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sugeruję, że spadnie, bo zwiększy sie wymiana spaliny/woda.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
simko1 możesz ustawić jako pompa cyrkulacyjna i w programatorze ustawić jako załączona
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
Zależy mi na zachowaniu lub podwyższeniu temp.spalin także ta opcja odpada.
Czy temperatura powrotu 62-62*C przy 65*C to błąd? Jakie płyną z tego minusy bo ja np.większego zużycia paliwa nie widzę bo mam wtedy ciepły powrót. Wolałbym mieć niższą temperaturę CWU chociaż w kranie(zawór termostatyczny?,jaki koszt?) a najchętniej w całym zasobniku CWU i zastanawiam się nad założeniem słabszejpompy niż obecnie[ 25-40 (4m podnoszenia max)pracuje na najniższym biegu czyli 28W ,0.12]. bo od pieca do zbiornika cwu jest może 1.5 różnicy wysokości z rur jedno calowych. Tylko pytanie czy są słabsze pompy standardoweniż takie z pierwszym biegiem 28W ,0.12 przepływu? lub energooszczędna? ale czy ona będzie mniej obciążać piec/mniejszy wyciąg wody z kotła? Aktualnie kiedy pompa CWU pracuje temp.za zaworem 4D spada o jakieś 3-4stopnie |
|||