Forum  eCoal.pl v3.5  Propozycja zmian Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2017-11-15 21:36
  szakal_kp Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Już drugi sezon użytkuje ecoal-a muszę przyznać że bardzo mnie cieszy że Polska firma podjęła się realizacji nowoczesnego typu sterowania kotłami. Jednak przez czas użytkowania zebrałem kilka uwag którymi chciałbym się podzielić. Mam nadzieję że one wpłyną na rozwijanie projektów i zainicjuje dyskusje:
- nie można ustawić sterownika tak żeby pompa CO załączała się tylko jak programator pokojowy zgłosi zapotrzebowanie na ciepło (obejście tematu, przekaźnik podłączony do wejścia ten wew na płycie, tryb termostat zewnętrzny)
- brak możliwości wykorzystania czujnika temperatury wew na płycie jako czujnik do pokoju
- brak opcji współpracy z kominkiem z płaszczem wodnym
- dmucha działa zawsze do czasu uzyskania temperatury zadanej (jeśli pompy nie pracują wg mnie dmuchawa powinna wyłączać się kilka wcześniej (przydał by się taki parametr)
- opcja zakupy modułu wifi do komunikacji z LAN
- problemy z komunikacją (czasem rozłącza z serwerem i wchodzi w tryb offline. 
- w tryb czyszczenia pieca. Wyłącza pracę wszystkich urządzeń - załącza je jeśli temperatura kotła przekroczy poziom alarmowy (nie testowałem czy wyłączenie sterownika daje taki sam efekt)
- Dodanie paliwa zawsze resetuje licznik na 100%. Często się dosypuje co dwa dni po worku. Wg mnie powinno się określać parametrem ile kg to pełny zasobnik

Na tą chwilę to tyle mi przychodzi do głowy. Jeśli coś z moich uwag jest już zrealizowane, a wynikają one tylko z mojej nie wiedzy. Z góry przepraszam i proszę o informację zwrotną.

Pozdrawiam,
KP
2017-11-15 22:38
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Dziękujemy za wszystkie sugestie. Wszystkie Pana/ Państwa prośby są przez nas zapisywane i omawiane. Niestety część próśb które by w znaczący sposób polepszyły nasz produkt wymaga poświęcenia trochę czasu aby je zrealizować. Jesteśmy firmą otwartą na wszelkie prośby i w miarę wolnych zasobów  będziemy starali się realizować te prośby które zostaną przez nas zweryfikowane tak aby  spełniać państwa potrzeby.
P.S 
Jeżeli chodzi o moduł Wi-fi. Opcja ta jest realizowana przez kupno Access Point. 
Czyszcząc kocioł najlepiej jest ster przełączyć w tryb ręczny.  Gdy ster wyłączony to pompy nigdy nie będą chodzić.
2017-11-16 16:21
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Jednym z zabezpieczeń przed przegrzaniem jakie dodaliście ostatnio jest start pompy CWU przy 75*C
Proponowałbym aby było można regulować ten parametr w dół mój kocio przebija temperaturę o 15*C po czym przez wiele godzin stygnie. Przy regulacji tego parametru można by przechwycić część strat postojowych do bojlera.
2017-11-18 01:03
  szakal_kp Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Jeśli chodzi o zastosowanie AP jest o tyle problematyczne że kotłownia nie jest najczystszym miejscem i ekonomiczne urządzenia nie mają odpowiedniej szczelności. Kwestia zbadania rynku czy na ten produkt byłby popyt.

Prosiłbym również rozważyć czy użytkownicy tacy jak my mogli by mieć jakieś korzyści za pozyskanie nowych klientów. No niema lepszej rekomendacji niż znajomi/sąsiedzi.
2017-11-18 01:06
  pablo Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
szakal_kp do AP to nie ma znacznie ,zwykły tplink wytrzymuje lekko powyzej 53 stopni i to  w dość mocno zakurzonym środowisku. Zazwyczaj odpada radiator na procesorze) i wtedy pada tplink
2017-11-19 14:49
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Ze swojej strony miałbym propozycję dodania opcji wpisywania dwóch różnych paliw jednocześnie do jednego zasypu.
Coraz częściej się zdarza  że kupujemy groszek który się spieka-koksuje i dopiero po dodaniu innego paliwa (miału, peletu itp) da się go w miarę poprawnie spalić. Powoduje to błędne wyświetlanie statystyk.

2017-11-19 14:56
  LiMat Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
Jest taka opcja...
2017-11-19 15:00
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
LiMat napisał » 2017-11-19 14:56
Jest taka opcja...

Nic o niej nie wiedziałem, możesz napisać jak ją włączyć.

2017-11-19 15:14
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-11-19 14:49
Ze swojej strony miałbym propozycję dodania opcji wpisywania dwóch różnych paliw jednocześnie do jednego zasypu.
Coraz częściej się zdarza  że kupujemy groszek który się spieka-koksuje i dopiero po dodaniu innego paliwa (miału, peletu itp) da się go w miarę poprawnie spalić. Powoduje to błędne wyświetlanie statystyk.

Jestem ZA , sam miałem zgłosić taką propozycję , od dłuższego czasu korzystam z mixów paliw i niestety w statystykach muszę wybierać tylko jeden rodzaj paliwa
PS. LiMat też jestem ciekaw jak to zrobić 
2017-11-19 15:53
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
pablo napisał » 2017-11-18 01:06
szakal_kp do AP to nie ma znacznie ,zwykły tplink wytrzymuje lekko powyzej 53 stopni i to  w dość mocno zakurzonym środowisku. Zazwyczaj odpada radiator na procesorze) i wtedy pada tplink

AP nie musi wcale stać w kotłowni, ani nie musi być przy gnieżdzie 230V. Wystarczy skorzystać z zasilania PoE i ustawić go poza kotłownią. Ze sterownikiem zaś podłączyć skrętką.
2017-11-22 10:48
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-11-19 14:49
Ze swojej strony miałbym propozycję dodania opcji wpisywania dwóch różnych paliw jednocześnie do jednego zasypu.
Coraz częściej się zdarza  że kupujemy groszek który się spieka-koksuje i dopiero po dodaniu innego paliwa (miału, peletu itp) da się go w miarę poprawnie spalić. Powoduje to błędne wyświetlanie statystyk.

Jacek_OEP10kw napisał » 2017-11-19 15:00
LiMat napisał » 2017-11-19 14:56
Jest taka opcja...

Nic o niej nie wiedziałem, możesz napisać jak ją włączyć.


LiMat no i co z tą opcją , gdzie jej szukać  Czy tylko Ci się wydawało  Czekamy na info
2017-11-22 11:00
  PrzemekP Posts: 1364 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
LiMat napisał » 2017-11-19 14:56
Jest taka opcja...

Z tego co mi wiadomo (a jestem dość dobrze w tym temacie obeznany) nie ma takiej opcji
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-11-19 14:49
Ze swojej strony miałbym propozycję dodania opcji wpisywania dwóch różnych paliw jednocześnie do jednego zasypu.
Coraz częściej się zdarza  że kupujemy groszek który się spieka-koksuje i dopiero po dodaniu innego paliwa (miału, peletu itp) da się go w miarę poprawnie spalić. Powoduje to błędne wyświetlanie statystyk.



A dlaczego tylko dwa a nie trzy? - zaraz się pokażą takie głosy .
Można przecież dodać zakup paliwa, które parametrami (współczynnikiem, kalorycznością i ceną) będzie odpowiadała miksowi jakim się aktualnie pali. 
Takie rozwiązanie jest chyba najłatwiejsze, a wydaje mi się, ze będzie działać poprawnie.
2017-11-22 11:41
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Witam , PrzemekP właśnie takie rozwiązanie stosuję u siebie , ale w statystykach zasypuję tylko jeden gatunek , choć jak sam napisałeś mógłbym zrobić mix z trzech ( Ekomiał Siany z Kareny , Ekogroszek Silesia i Bartex Silver ) . Czy jak zaznaczę opcję Domyślne paliwo ? ( Paliwo , które będzie wpisane przy automat. wpisie o zasypie ) przy dwóch zakupionych paliwach , to będzie je automatycznie dodawać w takim stosunku w jakim je zasypuję tzn. 3 worki Silesi po 30kg= 90kg , plus 3 worki "sianego" po 20kg=60kg , razem - 150kg , czy 50/50% ( po 75kg każdego , czy tylko jeden )  
2017-11-22 12:25
  PrzemekP Posts: 1364 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Może być tylko jeden wpis oznaczony jako domyślne paliwo. Innej opcji nie ma.

W statystykach zrób sobie jeden zakup paliwa, oznacz jako domyślny i ustaw mu takie parametry jakie ma Twoja mieszanka - chyba, że za każdym razem zasypujesz w innych proporcjach paliwo - w zależności od fazy księżyca czy czegoś tam innego
2017-11-22 13:39
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Dzięki tak myślałem , czyli "dupa zbita" , a zasypuje w/g kalendarzyka małżeńskiego , kurde to już dzisiaj 
2017-11-22 14:38
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Ja dołączam się do prośby o zmianę sposobu liczenia czasu alarmu lub dodanie dodatkowej opcji do wyboru.

Wg mnie liczenie mogło by się odbywać stosunkiem czasu do 1kg przepchniętego przez ślimak węgla.
Czyli np. 1kg ekogroszku z Wesołej przechodzi przez podajnik w czasie 285 sekund. 

Zmierzyłem to w taki sposób. Mając pusty zasobnik wsypałem zważone 2kg i włączyłem podajnik w trybie ręcznym. 
Po około 570 sekundach w retorcie pojawił się węgiel. Od tamtej pory liczę sobie 285s na kilogram zasypu, czyli 285 razy np. 100kg, co daje 28500 sekund, dzielę przez 60 i wychodzi mi 475 minut, które muszę wpisać w sterowniku w zakładce zaawansowane ustawienia. Sprawdza mi się w 95%.
Jest to czasochłonne, a piec kupiłem z myślą o tym aby nie poświęcać mu czasu więcej niż potrzeba

Wpisałbym wtedy tylko 1 raz czas potrzebny na przepchnięcie 1kg i miałbym spokój do momentu zmiany granulacji węgla. Przy każdym zasypie i tak wpisuję ilość wsypanego węgla, a licznik czasu pracy podajnika i tak liczy sekundy, więc sprawa powinna być prosta do oprogramowania. 

W obecnym sposobie gdy zapomnę zmienić czasu i zasypię sobie raz 80 kg, a raz 110 kg to piszczy mi już czasem o ponad dzień wcześniej, a jak zasypię mniej niż poprzednio, to się wygasi z braku paliwa.

Pozdrawiam całą ekipę Elektro-Systemu 
2017-11-22 14:54
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Czyli współczynnik pracy podajnika wynosi u Ciebie 0.21 ( 100kg/0.21=476 ) ponoć w następnym sofcie będzie taka opcja dosypywania paliwa do zasobnika , do starego zasypu ponoć zasypy mają się sumować a zawartość zasobnika będzie w kg nie jak teraz w % , ES czekamy na prezent od św. Mikołaja
2017-11-22 15:00
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze jedno by się przydało, odwzorowanie ilości kg na wykresie. Wiem, że na schemacie jest procent zasypu, ale to dla mnie trochę mało.
Jest to gorsza sprawa do oprogramowania, bo pewnie w żadnej bazie danych nie ma takiego pola do przechowywania i trzeba by bazę przeprojektować. 
Jednak na wykresie widząc, że zostało np. 15% z zasypu 50kg czyli 7,5kg, można by sprawdzać że przy takich ustawieniach / temperaturach zewnętrznych / wewnętrznych pożerane jest więcej paliwa niż przy innych. 
W końcu ekologicznie i ekonomicznie jest zużywać mniej paliwa niż więcej, na chwilę obecną jest to ciężko zmierzyć, bo w ciągu kilku dni zasypu warunki zmieniają się często i mamy tylko uśrednioną informację. 
A taki prosty wykres pozwala na wyłuskanie wielu czynników na raz.
2017-11-25 18:37
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy jest możliwość dodania w necie średniej dobowej temperatury na zewnątrz. Ponieważ średnia moc kotła bez średniej temperatury zewnętrznej niewiele mówi.
2017-11-26 00:29
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Witam
A ja bym chciał aby w aplikacji mobilnej była taka funkcja ze w trybie automatycznym klikam na kafelek z pompką drugą i otwiera mi się opcja z ustawieniem czasu pracy pompy nr 2.
Otóż ja mam wszędzie ogrzewanie podłogowe ale mam też grzejniki które działają na drugiej pompie czasami chcę wysuszyć na grzejnikach ubrania i musze dopiero głęboko szukać w opcjach aby włączyć obwód co nr2
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: hurek6, Lacina, macjan2021, MarekNowakowski, rykala, Trybas, wujek22