Forum bruli.pl v3.5 Varmo 2017 - czy już ktoś pali ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
anaana
|
U mnie schodzą ostatnie kg, poooooszło 800kg do atmosfery 😃
Zbyt dużo pracy z tym Varmo. Sypanie po 80kg tylko, przydałaby się nadstawka do zbiornika na jeszcze 60kg ale popielnika się nie powiększy. Trzeba wrócić do ekogroszku i mieć spokój na co najmniej tydzień |
|||
|
||||
leON22
|
Akurat dla mnie nie jest to problemem , mogę dosypywać po worku co drugi dzień . Najważniejsze , że opał jest suchy , ma moc i nie syfi kotła . Obecna cena w/g mnie również jest przystępna , pod warunkiem że skład jest blisko i nie trzeba płacić za transport
|
|||
|
||||
murat1814
|
wady i zalety VARMO
paliłem nim w największe mrozy więc na 7 dni poszło mi 140 kg normalnie idzie ze 120 kg ekogroszku wady 1. duża objętość - do zasobnika wchodzi 60kg ( ekogroszku 125 wejdzie) 2.jednemu koledze który tez wziął 200kg " na próbę" wygasł piec 3.drugiemu koledze który też wziął na próbę zawiesił się w zasobniku zalety: 1.suchy 2. super się spala - mniejsza temperatura spalin 3. brak spieków 4. bardzo mało popiołu 5. bardzo cicha praca podajnika -praktycznie go nie słychać 6. poręczne worki 20 kg 7. cena 900 zł za tonę Ja problemów z nim żadnych nie miałem więc na przyszły rok na pewno przynajmniej z 50% zapotrzebowania zamówię VARMO ,a po przetestowaniu chyba z 6 ekogroszków ( z Tauronu, KHW , Bartex (Silver i GOLD) , Skarbek i jakieś workowane badziewie za 900 zł ) -VARMO stawiam na 3 miejscu za Skarbkiem (cena około 1100zł i GOLDEM BARTEXU ( z OBI cena 900 zł za tonę ale był dostępny tylko pół dnia) |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kolejna odsłona, przy 13st na zewnątrz, ale przy dużym rozbiorze CWU: |
|||
|
||||
PLUS-MAD
|
Witam. Spaliłem Varmo ok 200kg. Zalety to suchy opał, mniej popiołu (mniej kalafiorów ), szczelne papierowe worki, które można spalić bez obaw o ekologię. Delikatnie mniejsza kaloryczność w porównaniu z suchym ekogroszkiem. Nie wiem jak to się ma do mokrego. Praktycznie nie słychać podajnika. Pewność, że przez przypadek nie zasypiemy opału z drutem, gwoździem lub innym badziewiem. Cena porównywalna do workowanego groszku a o wiele mniej bałaganu w kotłowni. Wady to duża objętość a mało kilogramów. Pelletu wchodzi ok 130kg a Varmo 100kg.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jeśli chodzi o Varmo, to niepotrzebnie się obawiałem postojów.
Palnik chłodny, wstaje jak V8, w kotle czyściej jak na Retopalu. Nie mam jeszcze pewności jak z dłuższym przechowywaniem - to ostatni element który zadecyduje, czy będzie to "moje paliwo" na kolejne sezony. |
|||
|
||||
karoka65
|
Podobnie i u mnie, kocioł pracuje od trzech dni tylko w trybie lato, były obawy co będzie właśnie wtedy kiedy będą te długie okresy podtrzymań a tu miła niespodzianka, podajnik chłodniejszy jak wtedy jak się paliło w zimie
Palnik ładnie ułożony, nic się nie zapada, ładnie trzyma żar jak vmilo pisze. |
|||
|
||||
login
|
Witam
Palę VARMO na ciepłą wodę i wszystko jest OK Ustawiłem potrzymanie na 180minut i kocioł nie wygasa daje radę |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
anaana
|
Vmilo Brucer to nie jest, to i tem. podajnika niska.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Palił na Brucerze, na tym palniczku pali dopiero z tydzień
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Niop, kolejna hybryda powstała OE15 + IE + Tajfun
|
|||
|
||||
ms-6
|
Witam.
Palicie jeszcze Varmo? Ostatnio mialem z nim problem , alarm zapłon paliwa w zasobniku i po otwarciu podajnika pełno dymy. Smród jak z wędzarni. Po kilku dniach spokoju znowu problem z temperatura podajnika i nerwy. Mój piec to RBR 11 palnik ekoenergia |
|||
|
||||
karoka65
|
Trzeba tylko palnik doprowadzić do porządku, jest co raz większe zainteresowanie varmem.
Ostatnio też dwóch klientów miało podobny problem. |
|||
|
||||
ms-6
|
karoka65 napisał » 2018-10-23 20:03 Trzeba tylko palnik doprowadzić do porządku, jest co raz większe zainteresowanie varmem. Ostatnio też dwóch klientów miało podobny problem. Możesz zdradzić co miales na myśli z tym palnikiem |
|||
|
||||
konto usunięte
|
ms-6 napisał » 2018-10-23 19:57 Mam zapas na całą zimę Zanim zamontowałem batora, zabawiłem się w spawacza, w Twoim może też trzeba ?Palicie jeszcze Varmo? |
|||
|
||||
ms-6
|
Wyczyściłem piec, zmieniłem nastawe retortowy ecoal i obserwuję. Mam nadzieję że uda mi sie opanowac ten problem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Masz palnik który można rozpołowić ? Rozkręć, dziury między kanałami zaspawaj.
|
|||
|
||||
ms-6
|
Mam palnik ekoenergia
|
|||
|
||||
konto usunięte