Forum  eCoal.pl v3.5  sterowanie zaworem 4D Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2017-12-27 08:15
  minertu Posts: 1956 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Vitis napisał » 2017-11-11 07:49
Napiszę tylko tyle: gdyby RCK nadawał się do instalacji z piecem nadciśnieniowym (posiadającym dmuchawę) producent na pewno zachwalał by na swojej stronie jakie są zalety stosowania tego urządzenia do takiego typu pieca.
Zresztą co za problem w dzisiejszych czasach zadzwonić  do firmy (nie do przedstawiciela). I zapytać czy można jak tak to ok a jak nie to dlaczego nie.

Czy na etykiecie na kotle masz napisane jaki jest wymagany ciąg kominowy?A co w przypadku gdy ten ciąg jest wyższy niż wskazany?Automat działa poprawnie na stabilnym ciągu!
gmaj22 napisał » 2017-11-10 13:41
Dlaczego nikt nie napisze, że RCK nie wolno stosować przy kotłach z nadmuchem. Nawet stosowny zapis w karcie jest.

Dlaczego nie wolno i gdzie jest ten zapis?
2017-12-27 12:12
  leON22 Posts: 2344 Ostrzeżenie: 1
minertu napisał » 2017-12-27 08:15

Czy na etykiecie na kotle masz napisane jaki jest wymagany ciąg kominowy?

Witam na moim OEP 16kW , na etykiecie na kotle jest napisane : Ciąg kominowy - 20 Pa
2017-12-27 12:15
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
minertu napisał » 2017-12-27 08:15
Vitis napisał » 2017-11-11 07:49
Napiszę tylko tyle: gdyby RCK nadawał się do instalacji z piecem nadciśnieniowym (posiadającym dmuchawę) producent na pewno zachwalał by na swojej stronie jakie są zalety stosowania tego urządzenia do takiego typu pieca.
Zresztą co za problem w dzisiejszych czasach zadzwonić  do firmy (nie do przedstawiciela). I zapytać czy można jak tak to ok a jak nie to dlaczego nie.

Czy na etykiecie na kotle masz napisane jaki jest wymagany ciąg kominowy?A co w przypadku gdy ten ciąg jest wyższy niż wskazany?Automat działa poprawnie na stabilnym ciągu!
gmaj22 napisał » 2017-11-10 13:41
Dlaczego nikt nie napisze, że RCK nie wolno stosować przy kotłach z nadmuchem. Nawet stosowny zapis w karcie jest.

Dlaczego nie wolno i gdzie jest ten zapis?



Vitis napisał » 2017-11-10 23:29


Jest ukryte w Deklaracji Właściwości Użytkowych
Pkt 8 Deklarowane właściwości użytkowe
Tabelka pkt9 Sposób pracy komina:   Podciśnieniowy N
Co oznacza: pracujący w podciśnieniu – gdy ciśnienie wewnątrz komina jest niższe od atmosferycznego (ciąg grawitacyjny)
N oznacza: N dla kominów podciśnieniowych badanych w nadciśnieniu 20 lub 40 Pa
Z tego co wiem to w oep dmuchawa ma do 150 Pa 
Więc jakby coś się stało to napisane jest, i wtedy może ukaże się ostrzeżenie 

Dużo lepszym rozwiązaniem jest ograniczenie wlotu powietrza do wentylatora ( przesłona ) konsultowane z kominiarzem.


j/w
2017-12-27 18:57
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Grzegorz. Mylisz się co do RCK
2017-12-27 19:05
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Możliwe... mylić się jest rzeczą ludzką Wystarczy że dam RCK poniżej czopucha i już pracuje w podciśnieniu Ale już na drodze spalin, np. na czopuchu, RCK bym już w żadnym wypadku nie montował.
Niemniej gdzieś widziałem wyrażny zapis na ten temat. Jak znajdę , to wkleję.

PS: np tutaj
"UWAGA! Ze względów bezpieczeństwa RCK nie może być instalowany w kotle z dmuchawą. Jego istotą jest przecież regulowanie naturalnego podciśnienia w kominie, natomiast dmuchawa wytwarza nadciśnienie (wpycha spaliny do komina), co zakłóca pracę RCK, a także może skutkować wydostawaniem się przezeń spalin do kotłowni."

Nie jest to jednak akt normatywny.


Osobiście wychodzę z założenia, że nie wolno montować RCK w pomieszczeniu, z którego jest zasysane powietrze przez dmuchawę. To samo dotyczy np. kominków z DGP. Wtedy robi się tzw. bajpas ze skrzynką rozprężną i doprowadza powietrze do RCK z zewnątrz. 
Moim zdaniem, tak samo powinno się robić w przypadku RCK w kotłowniach z kotłami z dmuchawą


Przydałby się na forum kominiarz
2017-12-28 11:20
  Yoker Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Mogę się tu podpiąć do tematu zaworu 4D? Mianowicie w tamtym roku grzałem i w ustaw wbili mi p.podł , zawor 4d zalozony a ni sie nie palila kontrolka,ust na zero. Przyznam sie ze instalator olał temat i sam wszystko odgaduje, wiec znalazlem w ust i mam wbite teraz p podl +4D+ reg pok,  wiec po ponad 1,5 roku zauwazylem ze ten 4 d sie zalacza. Ustawiona byla ochrona na 4D ale tam juz jakies ustawienia byly stanadrowo,w ktory kierunek itd czy one maja tak pozostac? wyczytałem, wyzej ze radzicie zmienic ochrone na np pompe cwu czy mieszajaca, skad mam wiedziec ze taka jest u mnie w ukladzie? za piecem jest w cwu podpieta,ale kolega wbił ja jako kotłową, oprocz niej sa dwie pompy na dwoch rozdzielaczach na kazdym pietrze.Czyli jaką ochronę wbic,zeby wszystko poprawnie działało? w moim obiegu sa takze dwie drabinki ,jak wylacze ogrz podł to są gorace,jak wlacze to letnie, wiec to wszystko musi byc jakoś powiazane.Zimą nie było problemow ,ale skoro piec ma funkcje sterowania,plus wydalem pieniadz na 4D i inne rzeczy to chciałbym by to dobrze,bylo zgrane i ustawione.Pomoze ktos, wielkopolska? Inna sprawa ze zima przy ust temp wewnetrzen 22 do 23 stopnie bylo w domu bardzo cieplo, a teraz jak jest 2 na plusie to nie jest tak to odczuwalne, moze dlatego ze piec mniej pracuje bo dom utrzymuje temperature, ale mam 3dzieciakow i chcialbym im wiekszy komfort cieplny dac,. Czy przy takich temp przejsciowych trzeba wyzej wbijac temper zadana? dzis podnioslem juz do 24,ale piec jakby mial sam problem z trzymaniem temp zadanej,kreci sie kolo temper zalaczania pomp i spada do 38 i znow 42 i znow 38. na rozdzielaczu mam ust pokretlo na 26 st na drugim 24, dodatkowo zalaczam je w lazience jakimis pokretlami co tez maja temp max do 30 stopni, dolny zalacza dopiero na 30 a gorny juz od 26 jak przekrecam.W tamtym roku jednak nie grzalem na pietrze,a w tym uruchomilem i na gorze cieple dwa pomieszczenia,a na dole jakby chłodno. Sam juz sie pogubilem w tym. Help?
2017-12-28 12:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-27 19:05
Moim zdaniem, tak samo powinno się robić w przypadku RCK w kotłowniach z kotłami z dmuchawą
Przepis na to jakiś masz, czy to co wkleiłeś uważasz za wyrocznię ? A może to tylko niewiedza jak działa to ustrojstwo ?
Nie wiem co się z Tobą ostatnio dzieje kolego...
2017-12-28 14:34
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Ech....czasami drążę niepotrzebnie coś co juz dawno zostało rozgrzebane na czynniki pierwsze
Zasadę działania RCK pokrótce znam - dopuszcza zimne powietrze z pomieszczenia aby podwyższyć gęstość spalin a tym samym zmniejszyć ciąg kominowy. 
2017-12-28 19:18
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-27 19:05
Możliwe... mylić się jest rzeczą ludzką
Osobiście wychodzę z założenia, że nie wolno montować RCK w pomieszczeniu, z którego jest zasysane powietrze przez dmuchawę. To samo dotyczy np. kominków z DGP. Wtedy robi się tzw. bajpas ze skrzynką rozprężną i doprowadza powietrze do RCK z zewnątrz. 
Moim zdaniem, tak samo powinno się robić w przypadku RCK w kotłowniach z kotłami z dmuchawą
Przydałby się na forum kominiarz

"
Regulator ciągu będzie prawidłowo regulował pracą komina jeśli będzie znajdował się w tym samym pomieszczeniu, w którym znajduje się urządzenie grzewcze, a dokładniej – w tym samym pomieszczeniu, z którego urządzenie grzewcze czerpie powietrze do spalania. Nieprawidłowy jest montaż regulatora ciągu w innym pomieszczeniu, niż pomieszczenie, w którym znajduje się urządzenie grzewcze. Regulator ciągu określi wtedy różnicę ciśnień pomiędzy np. kuchnią, a kanałem kominowym. Nie wiemy bowiem, jaka jest teraz różnica ciśnień pomiędzy kuchnią a kotłownią. "
Cytat ze strony producenta.
Jest tu też wytłumaczona zasada działania RCK dla ciekawych.

2017-12-28 19:54
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Czyli strona producenta jest pełna sprzeczności, ponieważ jest tam też coś takiego: link

"W przypadku komina współpracującego z kominkiem, który jest wyposażony w system dystrybucji gorącego powietrza, zwłaszcza z wymuszonym obiegiem, nie wolno montować regulatora ciągu w miejscach, skąd jest zasysane powietrze do ogrzewania pomieszczeń, czyli np. w kapie kominka."


Wprawdzie dotyczy to kominka, ale kominek jest również opalany paliwem stałym. Tu równiez powietrze jest zasysane przez wentylator z pomieszczenia, w którym stoi żródło ciepła.  Trzeba jednak zaznaczyć, że tu chodzi o powietrze do ogrzewania, a nie spalania. 


I bądż tu mądry...szukajmy przepisu normatywnego, bo sam chętnie się dowiem



2017-12-28 20:57
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2017-12-28 19:54
Czyli strona producenta jest pełna sprzeczności, ponieważ jest tam też coś takiego: link

"W przypadku komina współpracującego z kominkiem, który jest wyposażony w system dystrybucji gorącego powietrza, zwłaszcza z wymuszonym obiegiem, nie wolno montować regulatora ciągu w miejscach, skąd jest zasysane powietrze do ogrzewania pomieszczeń, czyli np. w kapie kominka."


Wprawdzie dotyczy to kominka, ale kominek jest również opalany paliwem stałym. Tu równiez powietrze jest zasysane przez wentylator z pomieszczenia, w którym stoi żródło ciepła.  Trzeba jednak zaznaczyć, że tu chodzi o powietrze do ogrzewania, a nie spalania. 


I bądż tu mądry...szukajmy przepisu normatywnego, bo sam chętnie się dowiem


Akurat to chyba błędnie interpretujesz bo nie chodzi tu o powietrze które służy do spalania tylko o powietrze które ogrzewa pomieszczenia na rysunku tzw.
„bypass” to skrzynka zamknięta połączona tylko z przewodem doprowadzającym powietrze do spalania czyli: "a dokładniej – w tym samym "pomieszczeniu", z którego urządzenie grzewcze czerpie powietrze do spalania" obieg ciepłego powietrza w takim układzie może być wymuszony i kominek do spalania nie pobiera powietrza z pomieszczenia tylko bezpośrednio z zewnątrz.
2017-12-28 21:21
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Cytat, który przytoczyłes dwa posty wyżej równiez dotyczy "urządzeń grzewczych" o naturalnym ciagu, a przynajmniej nie ma tam słowa o ciągu wymuszonym albo dmuchawie.
2017-12-28 22:01
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
Napiszę może prościej:
W tym przykładzie który przytoczyłeś wymuszony jest obieg powietrza które ogrzewa pomieszczenia (tak jak u nas kaloryfery)  jest on szczelnie odizolowany od czerpni świeżego powietrza służącego tylko i wyłącznie do spalania. To tak jakbyś szczelnie połączył stroną ssącą wentylatora przy piecu co z czerpnią zewnętrzną i na tym przewodzie zamontował RCK z bypasem.
Więc na stronie producenta nie ma sprzeczności.
2017-12-28 22:08
  berni641 Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Jezu, Panowie mózg się gotuje 
2018-01-06 08:06
  minertu Posts: 1956 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Ja mam zamontowany poniżej czopucha i spełnia swoją rolę. Reguluje ciąg kominowy! Coraz więcej firm zaleca jego stosowanie. Ostatnio czytałem DTR Rakoczy i mają zapis o zastosowaniu RCK.
2018-01-06 12:32
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Tak czy owak, podstawowy warunek to właściwe doprowadzenie powietrza z zewnątrz  i wentylacja kotłowni.
2018-01-06 22:30
  minertu Posts: 1956 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Zgadza się ale to nie wszystko. 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: darekkonsek, hardi7, morzel1, piectg, sicio

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more