Forum eCoal.pl v3.5 Tempera kotła PODWYŻSZONA (?) Subskrybuj | ||||
|
||||
wlasti
|
Kłaniam sie
użytkuję system od tygodnia i jestem bardzo zadowolony ale zawsze korci coś poprawić: co by Szanowni powiedzieli na możliwość zaprogramowania temp kotła PODWYŻSZONEJ na kilka godzin w ciągu dnia - u mnie jest zwyczajna: 55 na noc obniżona na: 50 - ale na poranny rozruch chciałbym mieć możliwość podbicia na 65 - aby pierwsze uderzenie - tak z 2 godziny było na podwyższonej temp czy sterownik miałby takie możliwości??? i w sumie też na poranny rozruch - - czy dałoby się oddzielić temperaturę startu POMPY CWU od temperatury startu POMPY CO? w sumie to chyba bardzo proste - dołożyć jeden parametr do CWU i CO? - gdy mam ochronę powrotu przez CWU to chciałbym tą pompę uruchomić przy np 45 a CO przy 50? u mnie na pewno bardzo by to stabilizowało pracę kotła. |
|||
|
||||
HanSolo
|
Witam.
Ja też jestem tu nowy i też od tygodnia, ale w tym czasie poprzestawiałem już chyba wszystko po tym, jak na automacie zażarło mi cały worek, tj., 25kg na dobę, to doszedłem do wniosku, że ten automat, to jednak nie R2-D2 Nie widzę przeszkód w takich poprawkach. Masz programator tygodniowy z dokładnością co pół godziny, więc możesz sobie ustawiać do woli. |
|||
|
||||
gregors
|
wlasti Twój piec, możesz z nim robić co tylko chcesz
|
|||
|
||||
leON22
|
Witam to "podbijanie" temp.kotła zerzre Ci więcej opału niż odpowiednio dobrana na sztywno temp.optymalna 😉
|
|||
|
||||
wlasti
|
gregors napisał » 2017-11-08 07:56 wlasti Twój piec, możesz z nim robić co tylko chcesz hehe właśnie że nie da się robić co się chce przez 2 godziny w moim układzie przydałoby się "podbicie" - reszta po staremu a teraz w programatorze temp kotła masz tylko - zadana - obniżona - a ja chciałbym dodatkowo - podwyższona |
|||
|
||||
mamut
|
Mając siłownik na 4D lepiej jest sobie ogarnąć temperaturę do stałego grzania niż bujać piecem i kisić go w podtrzymaniu i co jakiś czas zalewać zimną wodą z układu. Gonienie temperatury zeżre dużo więcej węgla niż stała bo i w wygrzanym kotle proces spalania lepiej przebiega, a długie stanie w podtrzymaniu też swoje musi zjeść.
PS. Za chwilę na forum wyląduje post z serii "Jak zdrapać smołę ze ścianek kotła" |
|||
|
||||
login
|
wlasti napisał » 2017-11-08 09:39 gregors napisał » 2017-11-08 07:56 wlasti Twój piec, możesz z nim robić co tylko chcesz hehe właśnie że nie da się robić co się chce przez 2 godziny w moim układzie przydałoby się "podbicie" - reszta po staremu a teraz w programatorze temp kotła masz tylko - zadana - obniżona - a ja chciałbym dodatkowo - podwyższona witam ustaw sobie kocioł na obniżonej np. 55stopni a te dwie godziny rano czy wieczorem ustaw na zadanej i po problemie |
|||
|
||||
leON22
|
wlasti w takim razie ustaw na kotle w programatorze , na stałe temp.obniżoną powiedzmy 60 st , a na te dwie godziny co chcesz ją podbić ustaw zadaną na 65*C i problem z głowy |
|||
|
||||
wlasti
|
dzięki za pomysły -
po pierwszym tygodniu różne rzeczy przychodzą do głowy 4D nie może chronić powrotu bo nie mam pompy na małym obiegu a grawitacyjnie nie puszcza to jest przeróbka starej instalacji i niestety nie wszystko jest idealnie |
|||