Forum  bruli.pl  Pompa alpha2 Subskrybuj
2017-11-07 09:19
  Lobik Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Czy mógłby ktoś przypomnieć (kiedyś było tu takie zdjęcie) które kondensatory usunąć aby pompa nie "migała" kontrolkami? Pamiętam, że temat był poruszany ale chyba nie ma już tych postów. 
2017-11-07 11:15
  pawel3 Posts: 334 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Witam
zostawiasz dwa pierwsze kondensatory pozostałe do wycięcia


dodane 2017-11-07 11:13
dodane 2017-11-07 11:15ewentualnie możesz wyciąć te tylko od danej pompy
2017-11-09 11:46
  Lobik Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Dzięki
2017-12-30 20:42
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
kurcze, 
właśnie zamontowano mi z dofinansowania kolektory słoneczne i do ładowania zasobnika CWU mam teraz elektroniczną pompę (pozostałem pompy: podłogówka i grzejniki miałem od zawsze elektroniczne). 
Sytuacje wygląda tak że po dobie grzania wyrzuca mi bezpiecznik... doszedłem że to przez pompę cwu - która jest nowa. Kontrolki na pompie mrugają. 
Temat zgłosiłem do firmy instalacyjnej a na tą chwilę znajomy hydraulik wymontował tą pompę i wrzucił starą zwykła... 
Czy to oznacza że pompa nie dała Ciała tylko coś nie tak jest ze sterownikiem?
Dziwne że pompa od grzejników i podłogówki mimo że elektroniczna śmiga bez problemu
2017-12-30 23:01
  karoka65 Posts: 2432 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Bardzo możliwe że uj strzelił pompę, to że nowe nie oznacza że bezawaryjne, takie czasy panie kolego, taki sprzęt teraz robią niestety.
2017-12-30 23:33
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
mam w sterowniku jakies kondensatory wyrzucić? 
bo przyjadą z serwisu od solarów i żęby nie było jaj że to moja wina z tą pompą 
fakt taki że oni chcieli tą pompę podłączyć pod swoj sterownik od solarów (hawelexa) ale ja kazałem pod moj z kotła zebym miał sterowanie z eCoal
dodane 2017-12-30 23:33pozostałem pompy jedna LFP druga Wilo elektroniczne smigają i jest okej
2017-12-30 23:35
  Olek85 Posts: 984 Ostrzeżenie: 0
ja mam 2 sztuki LFP niebieskie, jedna od 2007 roku, druga od 2013, dużo palą W ale są bezawaryjne
2017-12-30 23:37
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
mi chodzi o cwu - elektroniczną
wszystkie diody mrugały (pompa nie pracowała bo była wył. w programatorze) jak odpalam to wywala bezpiecznik w kotłowni 
2017-12-31 11:20
  dawid77db Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Ja po wymianie pompy na elektroniczną tez miałem efekt mrugajacych kontrolek po usunięciu kondensatorów w sterowniku efekt ustał pompa pracuje prawidłowo 
2017-12-31 11:54
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
jak usunąć te kondensatory?
po prostu wyciąć kombinerkami 2 sztuki które odpowiedzialne są za pompę cwu?

u mnie kontrolki mrugają ale dodatkowo jak załącza pompę to wyrzuca bezpieczniki w kotłowni
2017-12-31 16:48
  dawid77db Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Ja kondensatory po odłączeniu sterownika z prądu wyłamałem przez kilkukrotne ruszanie w prawo I w lewo bo jest tam mało miejsca na ucinaczki .Podłączałeś pompę bezpośrednio do gniazdka sieciowego i czy też wywala bezpiecznik bo może coś jest nie tak z przewodem lub wtyczkami od pompy.
2017-12-31 17:09
  karoka65 Posts: 2432 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
procho napisał » 2017-12-31 11:54
jak usunąć te kondensatory?
po prostu wyciąć kombinerkami 2 sztuki które odpowiedzialne są za pompę cwu?

u mnie kontrolki mrugają ale dodatkowo jak załącza pompę to wyrzuca bezpieczniki w kotłowni

Kondensatory usuwało się w starszej wersji sterownika przy pompkach elektronicznych gdy mrugały wyświetlacze.
Jeśli wywala bezpieczniki w domu po włączeniu pompy to raczej uwalona pompa ale możesz spróbować jak kolega Dawid proponuje czyli podłączyć bezpośrednio do gniazdka czy wywali zabezpieczenia, oczywiście sprawdzić też przewód i wtyczkę.
2017-12-31 18:26
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
Ja mam nowszy sterownik
Pompa działała przez ponad 6h od montażu. 
Potem włączyłem programator cwu i nie pracowała do rana.
Rano wszedłem do kotłowni a tam pompa mruga (wszystkie diody - pompa OMNIGEN OMEGA)
Załączyłem grzanie cwu - pierdolneły bezpieczniki.
Zadzwoniłem do mojego hydraulika, na szybko przed świętami wymienił na moją starą pompę która sobie śmiga)
Wtyczki żeby bezpośrednio podłączyć tą pompę nie mam. Czasami jak ją odpalałem przed wymianą to chwile pochodziła... 2-3 sekundy i znowu bezpieczniki wywala. 
Niechce zeby okazało się jak serwis przyjedzie że ujebałem pompe swoim sterownikiem albo żeby nie okazało się że powiedzą mi że to rozwiązanie z podłączeniem jej do sterownika kotła odpada i podłączamy do sterownika solarów. 
2017-12-31 18:28
  Olek85 Posts: 984 Ostrzeżenie: 0
procho jak masz komputer stacjonarny w domu to od niego kabel pasuje i sobie ją sprawdzisz prosto do gniazdka
2018-01-01 09:32
  RFAJ Posts: 104 Ostrzeżenie: 0

Użytkuję pompę Alpha 2 kilka lat . Chodziła bezproblemowo pod SPP i chodzi pod e-Coal. Może problem jest postronnie triaka który jest nie w pełni wysterowany i stąd te problemy. Ale to można zobaczyć tylko oscyloskopem.

PS. Dlaczego skasowano mój wpis o przekaźniku.
2018-01-17 11:25
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
Witam,
 Od czterech sezonów łącze się ze swoim sterownikiem przez WiFi za pomocą AP, kilka dni temu AP się popsuł kupiłem nowy skonfigurowałem i tutaj zaczyna być problem zero kontaktu ze sterem.
Czy możecie coś podpowiedzieć jaka może być przyczyna.
2018-01-17 15:28
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
AP ma adres IP spoza puli adresów DHCP routera?
Laptop podłączony do AP  ma dostęp do internetu?
2018-01-18 07:03
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
Tak adres spoza puli. Kłopot zaczyna się jak podłącze AP do stera mam komunikat urządzenie nie podłączone, a jeszcze kilka dni temu na starym AP działało.
Users on-line: jakub, LiMat, mlynowo1, pavelm, przemas707, Seweryn, SZPULA

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more