Forum eCoal.pl v3.5 CARBO SMAR Subskrybuj | ||||
|
||||
toomk1
|
Witam czy ktoś z was stosuje lub używał ten wynalazek? http://www.carbosmar.pl/
|
|||
|
||||
jendrek
|
||||
|
||||
bogdan7711
|
używam aczkolwiek mieszam z olejem jadalnym, na pewno ślimak o wile ciszej pracuje.
|
|||
|
||||
toomk1
|
następny wspaniały środek na wszystko
|
|||
|
||||
gregors
|
Pytanie do radia Erewań - czy marchewka pomaga na potencję?
Tak, pomaga, ale są trudności z przymocowaniem Sorry |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Olej po frytkach lany centralnie do kosza da podobny jak nie lepszy efekt ...
|
|||
|
||||
Walter
|
Cena zwala z nóg a skuteczność tego wynalazku mocno dyskusyjna, równie dobrze można by smalec wrzucać do podajnika, taniej i bardziej eko.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
No i może frytki wyjdą na palniku
|
|||
|
||||
toomk1
|
pewnie ładnie ślimak uklejony pyłem węglowym
|
|||
|
||||
bogdan7711
|
http://czysteogrzewanie.pl/opal/cudowne-dodatki-do-wegla/#Carbo_Smar ,myślę ze warto przeczytać całość ,może wydać 35 zl sprawdzić i potem ponowić temat ,Pozdrawiam
|
|||
|
||||
MONAT
|
Czytałem skład carbosmaru , w wiekszości to oleje roślinne i stearyny , dlatego ja leję olej po frytkach i nie żałuję ( lubię frytki ) i przesypuję węgiel wapnem , powinno to mi zabezpieczyć ślimak i podajnik przed korozją , a poza tym fakt , chodzi ciszej
|
|||
|
||||
leON22
|
Co ile lejecie ten olej po frytkach i w jakiej ilości na pełny zasyp
PS. Osobiście takim olejem podlewałem tylko opał przy rozpalaniu ( dosłownie kilka łyżek ) , rozpala się bardzo szybko , gorąco polecam |
|||
|
||||
MONAT
|
1-2 szklanki na zasyp 3-4 worki i co worek 1 mała łopatka wapna , była promocja w brico po 10 zeta za worek 20 kg. Akurat mi odkryło ślimak , z tego co widzę to zero zużycia po przerzuceniu 8 T opału ,stosuję ten system od początku , czyli od roku
|
|||
|
||||
gregors
|
monat 8ton na rok? niezły wynik; )
Zmień trochę może ustawienia, histogram pokazuje że jedziesz tylko na mocy max. Z popiołu ciepła nie uzyskasz. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak na nieocieplony budynek i 240m2 to i tak niezły wynik
|
|||
|
||||
MONAT
|
No może nie 8 , teraz zacząłem 7-mą tonę , musiałbym sprawdzić w statystykach , ale jechałem non stop przez cały rok i wiadomo na początku na automacie , cała kubatura ok. 21*C a w niektórych pokojach 25-26*C, w tym roku zamierzam jechać na grupowym i poskręcać piwnice i nieużywane pomieszczenia do 17-18*C i max 23-24*C dla moich ciepłolubnych, może wyjdzie mniej...
@ gregors oscyluje pomiędzy 50*C a zadaną 55*C i nie przechodzi co chwila w podtrzymanie ,zauważ że są tylko 2 podania, palnik pracuje non stop , z dwóch powodów 1. Wolę mieć cieplejsze spaliny i trochę straty kominowej niż miało by mi się coś w kominie skraplać ( z autopsji -przerabiałem to) 2. Groszek z k. Marcel i Brzeszcze to węgle z grupy 33 , koksują , dlatego przechodzenie w podtrzymanie jest niewskazane , miałbym produkcję koksu ,a nie ciepła |
|||
|
||||
bogdan7711
|
również mam groszek z Marcela pale na grupowym na 12 kW z przerwą na podtrzymanie popiół bez spieków i koksu jak paliłem na retortowym ręcznym to były spieki i koks ,bardzo ładnie się pali ale to też zależy z jakiego pokładu był węgiel raz z tej kopalni może palić się fajnie a raz są problemy .
|
|||
|
||||
MONAT
|
leON22 , dokładnie tak samo myślę , jak będą dotacje na docieplenia to może się załapię , po dociepleniu nie powinien wziąć więcej jak 3-3,5T/sezon,ale teraz jest moda na fotovoltaikę , może się załapie na jakieś 5-6 kW
|
|||